Nevarni hlapi: Pogačnik okaral Testenovo, Kadunc Gobčeve ne

„Po prejemu pojasnila sodnice je predsednik sodišča ocenil, da je pisno opozorilo doseglo namen in da zato morebitni nadaljnji ukrepi niso predvideni.“ Tako so včeraj iz vlade precej birokratsko pojasnili, kako se je Marjan Pogačnik odzval na javno razglašanje sodnice Ane Testen na Facebooku, da je bila v Portorožu „pijana kot čep“. Sporno sporočilo je, ko je začelo odmevati po medijih, izginilo. Pojasnilo je zahteval poslanec SDS Vinko Gorenak. Omenjena sodnica je pred tem javnim hvaljenjem s pijančevanjem oprostila nekdanjega premiera Antona Ropa v primeru razkritja prisluškovanja hrvaškim politikom. Tudi  Ropov spodrsljaj se je menda zgodil, ko med športnim dogajanjem ni bil povsem trezen in je po telefonu Vladu Vodušku zato sklepetal preveč, ta pa je kar objavil posnetek, čeprav nista bila dogovorjena, da se “vse snema”.

Kaj je bilo z Gobčevo?

A bolj kot posledice alkoholnega žuranja, s katerim se je na družabnem omrežju otročje hvalila Testenova, je pozornost cele države včeraj pritegnilo dogajanje na javni televiziji po nenavadnem obnašanju voditeljice odmevov Tanje Gobec, za katerega se je predvsem po spletnih omrežjih takoj razširilo, da je bila v ozadju več kot le ena žlahtna kapljica. Slišati pa je bilo tudi ocene, da je bilo na televiziji končno nekaj bolj sproščujočega, zanimivega in gledanja vrednega. Ta zanimivost, ki je pritegnila pozornost širokih množic, je bila, ali bo Gobčevi uspelo po precej nenavadno izpeljani napovedi in zelo lepih nasmehih dokončati Odmeve. Pogledal sem še ponovno. Dvakrat. V Odmevih ni bilo očitno, da bi bila Gobčeva pred tem na obisku v mojih krajih na Štajerskem, kjer je že v zraku veliko nevarnih snovi iz najboljših vinogradov.

Kot je slišati na televiziji kakšnih dokazov, da bi Gobčeva bila res v rožicah, tam včeraj tudi niso imeli. Ni pihala, niso ji odvzeli krvi. Niso je testirali. Po posvetih v vrhu pa so sporočili, da vodstvo „okoliščine neljubega dogodka že preučuje in bo sodelavki nudili vso potrebno pomoč ter ukrepalo v skladu s postopki in pravili, ki so predvideni za take primere“.

Tokrat ne tako hud Kadunc

[wp_ad_camp_1]

Nastop je bil, so zapisali, posledica osebne stiske in stresa, a brez dvoma neprimeren in ni ustrezal standardom javnega nastopanja.

Ker Tanjo poznam, mi je bilo ob celotnem dogajanju tudi precej neprijetno. Del reakcij na spletnih omrežjih je bil nedostojen in skoraj že nečloveški. Vsi smo samo ljudje in marsikaj se nam zgodi. Ko nastopaš v živo pred kamerami, ni mogoče zbežati in se skriti. Pravi manjši čudež je, kako Slavku Bobovniku, Rosviti Pesek ali  Igorju Bergantu vsakič uspe tako mirno izpeljati vse skupaj.

V sredo zvečer so omenjene menda že iskali, da bi prišli reševat stvari, ker so bile tudi ocene, da bo to z Gobčevo pretvegano. A je na koncu ostala. In ni se zalomilo.

Po televiziji pa je seveda završalo in le ena od dilem je bila, kako se bo odzval generalni direktor Igor Kadunc, ki je poleti javnosti kazal odločen obraz, ko je poskušal odstaviti direktorico televizije Ljerko Bizilj, ker po objavi intervjuja s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thompsonom ni odstavila urednice Jadranke Rebernik.

Kako iz mokrote?

[wp_ad_camp_2]

Odločen mož, ki skuša premakniti voz z mrtve točke, smo lahko brali še ta mesec. Ali pa z nekoliko močvirnate točke. Ne povsem suhe.

A tokrat, vsaj po neuradnih informacijah, Kadunc ni prilival špirita na ogenj že tako velikih težav s pomembnimi ženskami, ki ga z vseh koncev, levih in desnih, obkrožajo na televiziji.

Menda je Gobčevo, ki je v zapletenem položaju, ker ni v rednem delovnem razmerju, celo miril in ji zagotovil, da je ne bodo uničili. Nekaj ostrejša je bila menda odgovorna urednica Jadranka Rebernik, ki se je je Kadunc še pred nekaj meseci poskušal znebiti, češ da premalo ostro ukrepa. Tokrat blaga Kadunčeva reakcija je človeško morda razumljivo, je pa takoj sprožilo nekaj govoric o domnevnih „političnih“ dvojnih standardih.

Te so, ko gre za pomembne ustanove, vedno.

Če pogledamo nekoliko širše pa bi Gobčeva, če bi popila kak dodaten kozarec preveč,  sprožila zgražanje. Velike škode za državo pa ne.

Ni tako strašen problem, če v kozarec preveč pogleda voditelj na televiziji ali novinar in neprevidno pove kaj preveč ali čudno.

Če to stori nepreviden politik, pa je škoda lahko velika.

Če to stori Rop, denimo. Testenove tu ne bi omenjal. Si ne zasluži.

Sporne Odmeve si lahko ogledate na povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174496093

 

Advertisements

3 thoughts on “Nevarni hlapi: Pogačnik okaral Testenovo, Kadunc Gobčeve ne

 1. Nekoliko nenavadno obnašanje dolgoletne voditeljice Odmevov TVS, nad katerega so se množično in brezsramno spravili kritikasterski nezadovoljneži, nevoščljivci in privoščljivci vseh prepričanj in barv, predvsem pa tisti, ki so zase prepotentno prepričani, da so sami vselej in vsepovsod popolni, ponovno kaže, kako malo smo se pripravljeni ukvarjati z vsebino in koliko imamo za povedati, kadar nas zbode standardno goljufiva zunanja podoba, ovitek, celofan.

  Nikoli in nikdar še nismo brali, da bi se kdo oglasil proti kakemu samopašnemu in nekulturnemu tv voditelju, ki redno in samoumevno nesramno prekinja povabljenega sogovornika oz. gosta oddaje, ki mu skuša “polagati na jezik” lastna politična stališča in lastne trditve, ki očitno zastopa eno ideološko ali politično stran(ko) ali interesno skupino neformalnega pritiska …

  Nikoli tudi še nismo brali zgražanja nad pobesnelimi novinarskimi “lovci” in “lovkami”, ki z mikrofoni tekajo in šprintajo za “žrtvami”, od katerih pred kamero terjajo izsiljene odgovore, za katere sami/e dobro vedo, da jih ne bodo dobili, ter s svojo sprevrženo vero v mikrofon in kamero kot svoje “smrtonosno” orodje/orožje “svete pravičnosti” groteskno in burleskno in farsično smešijo najprej sebe in svoj nekdaj spoštovani novinarski poklic, potem medij, za katerega prepotentno igrajo preiskovalce, tožilce in sodnike v eni osebi, in ne nazadnje tudi medijsko občinstvo, ki se ob teh skrajno neprijetnih in včasih gnusno degutantnih prizorih naravno zgraža ter vse bolj odvrača od takih neprofesionalnih senzacionalističnih atrakcij.

  Nikoli tudi nismo brali zgražanja nad novinarji in uredniki, ki mirno spregledajo ali zavestno minimalizirajo pomen novic in zgodb “prvega reda”, pomembnih in včasih celo usodnih za življenje in prihodnost večine državljanov, ter jih skušajo nadomeščati s senzacionalistično prenapihnjenimi vestmi in zgodbami in osebnostmi “drugega ali tretjega reda”, da bi (u)stregli interesom svojih lastnikov, financerjev, kapitalskih, političnih in ideoloških “botrov” ter včasih kar neposrednih naročnikov.

  Osveščena in kritična medijska javnost bi se morala zavedati, da ni medijske in človeške živosti, svobode in sproščenosti brez nujne pravice vseh medijskih protagonistov do občasne (nenamerne) nepopolnosti in kdaj tudi napake. Vsekakor je za svobodni in demokratični družbeni razvoj pomembnejša raznobarvna svoboda ustvarjanja, mišljenja in obnašanja od nasilno zdrilane ter do zadnje možganske celice zbite sive in dolgočasne medijske hiperkorektnosti.

  Všeč mi je

 2. Golobic je na zaslisanju na Komisji imel prav: kupljeni mediji. Vrag je v drobnem tisku, saj poba ni povedal, kdo jih je kupil! Ce njega ni toliko v hlacah, da bi koncal svoj stavek, naj mu pomagamo: …od nas, levakov, jankovicev, kucanov in mene! Bravo, Golobic, enkart bi povedal resnico. O TES6 si tako ali tako lagal!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s