DVK: Ne omejujte novinarjem dostopa!

O omejevanju dostopa do volišč medijem in novinarjem povsem resno razpravlja državna volilna komisija. Razlog je bilo vprašanje televizijcev, ali bi smeli na dan predsedniških volitev neposredno poročati iz nekaj volišč, kako tam preštevajo glasovnice.

Ali je to pametna ideja, težko sodim. Nikakor pa ne bi smela biti razlog za večjo spremembo pravil in omejevanja pravic medijev.

Omejevanje dostopa bi bilo nespametno

V državni volilni komisiji so sodniki (predsednik in podpredsednik), pravni strokovnjaki in predstavniki največjih strank.  Številnim se je nazadnje, ko so o tem govorili, zdelo sporno, da bi novinarji in kamere smeli na volišča, ko se štejejo glasovi. Nekaj članov državne volilne komisije bi volišča za medije zaprlo tudi čez dan.

Kot novinar sem ta pogovor smel le opazovati. Predstavniki javnosti nimamo pravice sodelovati v razpravah izvoljenih članov državne volilne komisije. A ker že desetletja hodim na te seje, sem po njej povedal, kar zdaj tudi javno ponavljam: omejevanje dostopa medijev do volišč s spremembo pravil bi bilo nespametno.

Izvedba volilnih postopkov mora biti čim bolj javna in transparentna. Predstavnikov velikih medijev in novinarskih organizacij na seje državne volilne komisije praviloma ni, čeprav so javne. Nimajo časa. Jih bo pa zadelo, če bo šlo v napačno smer.

Javnost dela volilnih organov, torej možnost dostopa medijev do volišč in opravljanje novinarskega dela na dan volitev je precej pomembna stvar. Ne le za novinarje in javnost. Tudi za legitimnost volitev in volilne organe same. Vsako zapiranje bo povečalo nezaupanje in sume v korektnost postopkov.

Zamisel, da novinarji dogajanja na voliščih na dan volitev ne bi smeli snemati ali spremljati, ni razumna. Seveda ga lahko in povsod po svetu to počnejo. Tajnost glasovanja je mogoče zagotoviti tudi, če na kakšno volišče pride novinar, fotoreporter ali kamerman. Volivec glasovnico zato izpolnjuje za zastorom, kamor kamere in novinarji ne smejo. Namen novinarjev in drugih, ki iz medijev prihajajo na volišča, ni kršiti pravice do tajnosti glasovanja, snemanje volilnih imenikov ali kaj takega. Le informirati skušajo javnost o za skupnost pomembnem dogajanju. Opravljajo pa tudi nadzor. Pa če so iz levih, desnih ali sredinskih medijev.

Pametnega razloga, zakaj fotoreporterji ne bi smeli posneti, kako glasujejo Borut Pahor, Romana Tomc, Marjan Šarec ali Ljudmila Novak ali kdo drug, si sploh ni mogoče predstavljati. Tudi razloga, zakaj ne bi smeli posneti, kako se odpirajo volilne skrinjice, si ne znam predstavljati.

Na nedavnem referendumu sem šel sam prvi dan pogledat na dva predčasna volišča za Bežigradom. Predstavil sem se kot novinar in člani volilnih odborov so mi povedali, da volivcev ni veliko. Na enem volišču jih tisti dan praktično sploh še ni bilo.

Kje so meje?

Ideja, da bi moral za dovoljenje za tak obisk najprej zaprositi državno volilno komisijo, se mi zdi tudi nesmisel. Za zdaj kaže, da ne bo šlo v to smer. Če bi kakšna novinarska ekipa hotela bistveno več, pa bi morda bilo razumljivo, da se je treba dogovoriti tudi z državno volilno komisijo. A tudi to, kje so meje, je treba premisliti.

Navzočnost novinarjev pri preštevanju glasovnic tudi ni nič prepovedanega. Bil sem že zraven, ko je državna volilna komisija teden po volitvah preštevala glasove iz tujine. Bilo je pomembno. Šele, ko to vidiš, lahko razumeš, da gredo v smeti glasovnice, na katerih ni datuma in kako se sicer ravna. In bil sem že zraven, ko so zaradi očitkov goljufije ponovno preštevali glasove na enem od volišč v Ljubljani. Pokazalo se je, da goljufije ni bilo. In to sem napisal. Če bi mi prepovedali biti zraven, ne bi.

Kolikor imam izkušenj iz zadnjih desetletij novinarji nikoli nismo bili problem pri izvedbi volitev. Točno obratno. In čeprav smo marsikje nepriljubljeni, ni razlogov za zapiranje in omejevanje.

Premislite. Pomembno je.

Advertisements

6 thoughts on “DVK: Ne omejujte novinarjem dostopa!

 1. Kakšen bi bil racionalen razlog, da se to novinarjem prepove? Sam takega racionalnega razloga ne vidim! Sicer pa tudi po stopnji pretoka informacij se lahko meri stopnja demokratičnosti neke države in družbe, ne? No, pa saj vemo, kako je s tem pretokom informacij v demokracijah in kako v diktaturah, ne?

  Všeč mi je

 2. Če se branijo, da bi bilo javno, vzbuja dvom! Pa še udeležba je vedno nižja. Da bi povečali število volivcev, bi bilo pametno vzpostaviti spletno glasovanje! S takšno zaščito kot jo ima npr. banka Intesa SanPaolo (ex Banka Koper) za dostop do računa. Osebna izkaznica bi vsebovala čip kot ga bančna kartica in vsak državljan bi dobil kalkulator za kodo. Kdo se boji, da bi državljani lažje izkoriščali svojo pravico?

  Všeč mi je

 3. Dober teden je še do volitev predsednice, ali prdsednika države.
  Običajno smo pred takšnim dogodgkom bili prav bombardirani z najrazličnejšimi anktami v vseh režimskih medijih. To pot anket ni zaslediti in praktično ni mogoče ugotoviti, koga nam laboratoriji iz ozada pripravljajo za predsednika.
  Ta portal ima sicer anketo, ki jo ustvarjajo bralci. Je zanimiva, navdušujoča, a kaj, ko so bralci pretežno takšni, ki ne sledijo vodilni politiki, ki mislijo s svojo glavo, ki v glavnem nimajo opranih možganov in do katerih ne dosegajo laboratorjski zvarki stricev iz ozadja, ki konstruirajo bodočega predsednika države.
  Ti laboranti se zadovoljujejo z dejstvom, da kandidata na prvem in drugem mestu obvladujeta situacijo , ostala mesta jih ne zanimajo.
  Prav v tej šlampariji pa vidim možnost, da se na drugo msto plasira kandidatka desnice. Če seštejemo glasove desnih kandidatk in junaškega kandidata Šiška, je drugo mesto zagotovljeno.
  Upati je, da bodo volivci desnice to opazili in na voliščih podprli tisto desno kandidatko, ki bo imela največje možnosti za vstop v drugi krog. V takšnem primeru pa tli upanje, da lahko Slovenija prvič v svoji samostojnosti dobi desno predsednico.
  Bistveno manj pomebno za volitve je, ali lahko štetje spremljajo TV kamere.
  Kaj lahko naredijo kamere, smo videli v Kataloniji. Prepričan sem, da so režiserji skonstruirali nerede, ki so dvignili na noge svetovno javnost.
  Pri slovenskih volitvah si ne moremo obetati nič boljšega. Če bodo na volišči snemali, če bodo rezultati volitev drugačni od pričakovanja laborantov, se lahko zgodi škandal, ki bo kronski dokat, kako pristaši Romane Tomc kradejo glasove Šarcu, kar je nepredstavljivo za demokracijo.
  Laborantom takšnega konstrukta pač ne bo težko zrežirati.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s