LDS kot Šarčeva stranka ali PS ne zbere evra članarine

Z več mesečno zamudo je stranka LDS, ki jo je nekoč vodil Janez Drnovšek, državi pa je vladala več kot desetletje, junija letos Ajpesu le poslala svoje poslovno poročilo. Vse stranke morajo svoje finance razkriti najpozneje aprila. Ko so konec aprila za predsednico po Antonu Anderliču izvolili Anjo Fabiani, še niso poročali.

LDS kot PS in Šarčeva stranka brez evra članarine

[wp_ad_camp_2]

Se je pa poročilo LDS na Ajpesu pojavilo 19 junija, ko je Fabianijeva odstopila. Poročilo pokaže, da LDS sodi med stranke, ki niti evra ne zberejo s članarinami. Po tem kriteriju so povsem enaki lokalni stranki Lista Marjana Šarca, ki je slednjega kandidirala za  predsedniškega kandidata. Po polemikah zadnje dni se zdi, da Šarca nekoliko podpira tudi del politikov nekdanjega LDS. Prejšnji teden je precej kritično pisanje Bojana Požarja proti Šarcu denimo kritiziral Bogdan Biščak in ocenil, da bi se Borut Pahor moral od Požarja celo distancirati. Biščak je bil del LDS, ko so bili še močna stranka.

Četrt milijona evrov “kratkoročnega” minusa

[wp_ad_camp_1]

Po junija objavljenem finančnem poročilu so imeli v LDS lani 54.361 prihodkov in 35.627 stroškov. Poslovali so torej s 18.734 presežka. A ta presežek je treba jemati v terminologiji oblasti. Povsem navidezen je.

Minus iz preteklosti so s tem domnevnim presežkom znižali iz 256.567 evrov na 237.833 evrov. Kdo je dobrotnik, ki jim te četrt milijarde posoja, iz poslovnih poročili ni mogoče razbrati. Prikazane so v bilanci kot „kratkoročne obveznosti“. Že dolgo.

Je pa iz bilance razvidno, da je LDS lani 7.448 evrov zbrali z dotacijami iz občin. Občinske dotacije jim pripadajo, ker so jim volivci na zadnjih lokalnih volitvah izvolili nekaj deset občinskih svetnikov. Te dotacije so tudi edini prihodek stranke Marjana Šarca.

Nič pa  LDS ne zbere z državne ravni, nič s članarinami, nič s prispevki kogarkoli, nič s članarinami.

V državi je še ena večja stranka, ki nič ne zbere s članarinami: PS Zorana Jankovića, katere član je bil nekoč Šarec.

Večina prihodkov LDS, 46.913 evra, je bil lani „izredni prihodek“. Ta „Izredni prihodek”, zaradi katerega je LDS prikazal presežek, so odpisi obveznosti do pravnih oseb (14.179 evrov), do zaposlenih (20.446 evrov) in do dobaviteljev (12.288 evrov).

Stranko LDS od junija kot vršilec predsednika vodi podpredsednik Luj Šrohar, ker je Anja Fabiani odstopila. Šproharja so nameravali kandidirati tudi za predsedniškega kandidata, a so septembra ugotovili, da jim ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov in zato kandidatov nimajo.

Po minusu na vrhu zadnja leta SD

[wp_ad_camp_3]

LDS je prijavila doslej rekorden minus v bilancah strank sploh. Za leto 2010, ko jih je vodila še Katarina Kresal: kar 1,3 milijona evra minusa. V naslednjih letih je LDS minus zniževala. Leta 2011 so ga prijavili 1,1 milijon, leta 2012 0,9 milijon, leta 2013 0,5 milijona, leta 2014 0,3 milijona in za konec leta 2015 še četrt milijona evrov minusa.

Do leta 2014 so bili stranka z največ minusa, takrat pa jih je prehitela SD Dejana Židana, ki je leta za leto 2014 prijavila 0,9 milijona. Od takrat SD po minusu vodi. Leto pozneje so priznali 0,8 milijona minusa. Židanova stranka pa je bila s 763.846 evri minusa na koncu bilance rekorderka tudi lani, to je zadnje leto za katerega so objavljene bilance.

Advertisements

2 thoughts on “LDS kot Šarčeva stranka ali PS ne zbere evra članarine

  1. Samo poglejte, kdo so minusarji! Tipicni ljudje levice, ljudje brez vesti in debelimi denarnicami. Neverjetni so tile hlapcici tranzicije. A nobeno kosilo ni zastonj, in verjamem spostovani ge. Veri Mejak. PS! LDS! SD! Vsi proti demokraciji in ZA Kucana. Upam, da bodo volivci spoznali, da bodo pod to kamarilo kmalu zrli travo, Jankovicevi sinovi se bodo vozili pa v BMWjih…

    Všeč mi je

  2. Za razvijanje resnične in na interesih aktivnih državljanov utemljene parlamentarne demokracije je zelo škodljivo sedanje stanje, po katerem so opazno (so)financirane parlamentarne stranke tudi iz državnega proračuna, in sicer glede na število glasov oziroma glede na število sedežev v DZ in/ali mestnih/občinskih svetih.

    To je po eni strani postala nezaslužena “potuha” davkoplačevalcev do strank, ki ne skrbijo za redne in obojestransko odgovorne stike z volivci, po drugi strani pa logična posledica vse bolj samozadostnega obnašanja samopašne strankokracije, ki jo zanima le še participacija v organih oblasti, prav nič pa je ne zanima ne mnenje in ne finančna podpora volivcev.

    Če bi bile stranke eksistenčno odvisne od članarin in prispevkov članov ter simpatizerjev strank, tako fizičnih oseb kakor tudi pravnih oseb iz zasebnega sektorja, bi bile zagotovo bolj tenkočutne in pozorne do interesov, idej, pobud in predlogov svoje finančne ter volilne baze ter bi postale bolj zavzeti in bolj verodostojni posredniki teh pobud v pristojnih organih političnega sistema.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s