Predsedniški blitzkrieg

Kaj je hotel v Odmevih, ki jih je vodil Igor Bergant, ta teden doseči Bogdan Biščak z izjavo, da bi se moral Borut Pahor v soočenju na javni televiziji opravičiti ali “ograditi se” od pisanja Bojana Požarja o Marjanu Šarcu, mi še vedno ni povsem jasno.

Čeprav sem si vzel kar cel dan za razmislek.

Pravzaprav ni jasno niti, komu bi se Pahor moral opravičiti zaradi pisanja Požarja. Javnosti? Šarcu? Bralcem Pozareporta?

Že v studiu sem na to opozoril in bilo je precej jasno, da je s tem Biščak delal reklamo Šarcu in Požarju. In poskuša odvrniti volivce od drugih: torej od Boruta Pahorja, ki bi po raziskavah javnega mnenja še lahko zmagal tudi v prvem krogu, in od Romane Tomc in Ljudmile Novak. Ti dve kandidatki, obe prihajata z desnice, imata ob Šarcu, ki je bolj z leve, še največ možnosti, da se v bliskoviti vojni pred predsedniškimi volitvami prebijeta v drugi krog. Če ta seveda bo.

Nekaj učinkov nenavadne Biščkove izjave, ker je vanjo vključil Požarja, je bilo mogoče takoj predvideti: Požar je udaril nazaj po Biščku, Golobiču in nekoliko še po Šarcu. Denimo tako:

5324030164074496

 

Za Požarja je javna polemika reklama, ki mu povečuje branost. Manj je jasno, kakšni so lahko še drugi učinki. Lahko vloga domnevne žrtve medijev, no, Požarja, res koristi Šarcu, ki so mu veliki mediji povečini kar naklonjeni? Posnetek iz kampanje, ko z avtobusom potuje po državi, je z uradne strani predsedniškega kandidata:

DSC_8837

Za tiste, ki ne poznajo ozadij: Biščak je dolgoletni sodelavec Gregorja Golobiča v LDS in pozneje v Zaresu. Za omenjeni stranki je pogosto skrbel tudi za komuniciranje z novinarji. Na ta način sem ga spoznal.

V komunikacijah je bil Biščak vedno korekten predstavnik svoje politične skupine. Požar pa je ta teden objavil članek, ki do kamniškega župana Šarca ni bil niti najmanj prijazen: prikazal ga je kot neizkušenega imitatorja brez pravih staršev, ki ga podpirata trda levica in borci, fascinira pa ga menda Adolf Hitler. V Požarjevem slogu, ko ni čisto jasno, ali je čisto vse čisto res, bere se pa zanesljivo dobro in berejo številni.

Da svojih pravih staršev ne pozna, je pred tem razkril Šarec sam. Ali je podrobnost, da je bil nekdo posvojen, za predsedniško kandidaturo pomembna, je lahko stvar razprave…

Celotno kolumno lahko preberete na povezavi: Predsedniški blitzkrieg — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s