Pahorjeva prednost se topi

Dva tedna pred volitvami ima Borut Pahor še precejšnjo prednost pred tekmeci in bi še zmagal v prvem krogu. A prednost se mu topi in vse je še odprto.
To kaže raziskava javnega mnenja Episcentra, ki jo je včeraj objavila Televizija Slovenija (TVS), če jo primerjamo z že prej objavljenimi rezultati agencije Mediana za komercialno POPTV in raziskavo Nove24TV, za katero meri agencija Parsifal SC.

Nabor kandidatov se je razširil

Primerjave so nekoliko približne, ker prvi dve raziskavi nista ponujali povsem enakih kandidatov. V naboru kandidatov ni bilo, denimo, Suzane Lare Krause (SLS) in Andreja Šiška, za katera pred nekaj tedni še ni bilo znano, da bosta kandidirala. Iz vseh treh raziskav sem, da je mogoče primerjati, preračunal glasove volivcev, ki so napovedali glasovanje in so se tudi opredelili za kandidate.
Grafično so bili rezultati takšni:

Primerjava raziskav nakazuje, da v zadnjih tednih Borut Pahor nekoliko izgublja prednost pred drugimi. Delež Marjana Šarca je precej stabilen, župan Kamnika pa še krepko vodi pred Ljudmilo Novak (NSi) in Romano Tomc (SDS), ki sta si po rezultatu vse bližje.

Novakova in Tomčeva tudi v seštevku še prenizko

[wp_ad_camp_2]

Deleži kandidatkama sicer rastejo, a za zdaj prepočasi, da bi lahko že govorili o možnosti, da bi lahko prišlo do zamenjave vrstnega reda na drugem mestu, ki je pomembno, če pride do drugega kroga. Za zdaj niti v seštevku še ne dosežeta Šarca.

A ker šele teden dni vemo, kdo sploh kandidira, do volitev pa je še dva tedna, so mogoča tudi še presenečenja. Pravi predvolilni spopad se šele začenja. Raziskave javnega mnenja pa tudi le nakazujejo dogajanje in pogosto jih v Sloveniji (občasno pa tudi v tujini) volitve povsem demantirajo. V primerjavah pa so tudi izpuščeni še neopredeljeni volivci, ki so nepredvidljivi.

Makovec Brenčičeva na peto mesto

[wp_ad_camp_1]

Delež se je, če primerjamo, nekoliko povišal tudi kandidatki največje vladne stranke SMC Maji Makovec Brenčič, ki se je „prebila“ na peto mesto, a še krepko zaostaja za četverico, ki je višje.

Izvirni rezultati raziskav Nove24, POPTV in TVS, ki so preračunani in primerjani, so dostopni na povezavah:

Nova24TV

POPTV

TVS

Svoje mnenje o kandidatih lahko predstavite z odgovorom na anketo.

Rezultat ankete ne napoveduje rezultata volitev. Kaže le koga podpira večina bralcev spletnega časopisa.

To pa bo vplivalo na to, koga bom podprl kot urednik Spletnega časopisa v tednu pred glasovanjem.

[poll id=”16″]

Advertisements

4 thoughts on “Pahorjeva prednost se topi

 1. Nikakor me ni prepričala kandidatka, ki ima na hrbtu svojega strankarskega šefa in z njim na čelu hajla na vsaki pasji procesiji po Sloveniji. To ne bo neodvisna predsednica za vse Slovence, ampak predvsem za svojo stranko in svojo družino, kot je že dejala v enem izmed intervjujev.

  Všeč mi je

 2. Torej, malo konkretneje.
  Ankete v Sloveniji bolj ustvarjajo javno mnenje, kot pa ga zaznavajo.
  Zato ankete niso zanesljive, pred vsem tiste, ki se pojavljajo v vodilnih medijih in so naročene z določenim namenom.
  Je pa res, da je slovenski mnenjski prostor zelo nepredvidljiv in ga je zelo težko objektivno izmeriti.
  Velik problem je relativno velika abstinenca. Ko človek hodi med ljudmi in posluša njihovo jamranje, bi pričakoval, da bodo volitve sestrelile tiste, ki potiskajo Slovenijo v blato, pa se to enostavno ne zgodi. Še ko jim skušaš dopovedati, da jim bodo izpulili vsaj tisočaka, če na referendumu ne bodo preprečili norije, se nič ne zgodi. Referendum gladko propade.
  Izvolitev predsednika države je bistveno manj usodna, zato pričakovati kakšen bistveni zasuk nima smisla.
  Kljub vsemu, pa si moram dati duška, saj upati ni greh.
  Torej upam, da pa bo to pot drugače.
  Sprva je kazalo, da volitve niso potrebne, saj je Pahor tako rekoč že izvoljen.
  Ankete pa vseeno kažejo, da ni tako in da bo drugi krog skorajda zanesljivo potreben.
  Nesporni favorit Pahor je praktično že v drugem krogu in vprašanje je, komu bodo volivci naklonili dovolj glasov za drugi krog.
  Če upoštevamo, da je Slovenija še vedno razdeljena na levo in desno in da je levih nekoliko več, kot desnih, potem bi Pahorja izvolila levica, ostali levi kandidati pa bi odnesli premalo, da bi prišli v drugi krog.
  Torej je to tisti žarek upanja, ki lahko spremeni Slovenijo.
  Pahor na levici ne kotira mnogo, zato zmaga v drugem krogu ne bo samoumevna.
  Prav gotovo bo že v prvem krogu zelo velika abstinenca, saj volivci, tako levi, kot desni v izvolitvi predsednika ne vidijo nič drugega, kot izvolitev atleta, tekača, pohodnika, gasilca, pleskarja in seveda leporečnika. Za takšno figuro pa je prevelik napor in prevelika žrtev it do volišča in mu dati glas.
  Če bo že prvi krog pritegnil manj kot polovico volivcev. bo drugi krog še bistveno skromnejši.
  Tukaj pa lahko odločilno vlogo odigrajo verniki, ki se lahko od maše odpravijo na volišča in izvolijo ljudsko Ljudmilo Novak, ali Angelco Likovič, seveda, če se uspeta uvrstiti v drugi krog.
  Tudi Romana Tomc ni brez možnosti.
  Če jo podprejo vsi pristaši SDS, torej nekaj nad 20% volilnega telesa, ji je drugi krog zagotovljen. Potem pa je vse odvisno od abstinence. Pahorja zanesljivo ne bodo podprli trenerkarji. Malo verjetno je, da ga bodo podprli borci in upokojenci. in tako se lahko v drugem krogu dogodi presenečenje.
  Ali so to sanje?
  Morda, Lahko pa tudi ne, saj enkrat mora napočiti čas, ko se bo na oblasti zamenjala ideologija.
  Rusi so na to čakali 70 let. Slovenci čakamo nekoliko dalj časa, pa vendar se bo enkrat moralo zgoditi, saj zgodovina ne pozna primera, da so se nekje vrnili neandertalci. Da bi se prav v Sloveniji pa ni pričakovati.

  Všeč mi je

  • Če prideta v drugi krog Pahor (100% pride) in Šarec, se bo ponovila zgodba zadnjih volitev. Pahor bo poleg zmerne levice dobil še precej glasov z desne. Bomo desničarji uporabili antijanša taktiko levosučnih in izvolili manjše zlo.

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s