Večina za spreminjanje ustave ob OŠ Alojzija Šuštarja

Z 12 glasovi za in šest proti je ustavna komisija po letu in pol danes državnemu zboru predlagala, naj sproži postopek spreminjanje ustave, da bi ukinili sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi moral državni zbor že pred dvema letoma odpraviti diskriminacijo družin, ki morajo doplačevati za obvezni državni program šolanja svojih otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Spreminjanju nasprotujeta SDS in NSi.

Ustavno komisijo vodi predsednik državnega zbora  Milan Brglez (SMC), ki mu je uspelo doseči dovolj širok dogovor drugih strank, s kakšnim besedilom bi ustavo lahko spreminjali. Cilj, kot je povedal Brglez, zanj in za SMC ni odprava sodbe ustavnega sodišča o enakem financiranju obveznih programov. O začetku postopka spreminjanja ustave, je opozoril Brglez, državni zbor tudi še ne bo odločal na seji ta mesec.

Brglez s preložitvijo rešil Hana

Proti so bili poslanci opozicijskih SDS in NSi Foto: P. J.

Pred letom in pol je Brglez razpravo ustavne komisije prekinil pred glasovanji, ker bi spreminjanje ustave sicer propadlo. Za začetek postopka, ki ga je predlagal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, takrat ne bi bilo dovolj glasov.

Sprožiti pa je v mandatu enak postopek dopustno le enkrat. Hanovega predloga, da bi s spremembo ustave razveljavili sodbo ustavnega sodišča o diskriminaciji pretežno vernih družin, takrat ni podpirala SMC. Sledila je še cela serija prestavitev sej ustavne komisije. Tudi včeraj še ni bilo jasno, ali je dogovor dovolj velikega števila poslancev le dosežen in o kakšni rešitvi. A so ga danes dopoldan le dosegli.

Dogovori o kompromisnem besedilu predloga spremembe ustave, ki ga pripravlja Brglez, se bodo nadaljevali še danes, je bilo sinoči slišati iz vladne koalicije. Kar je za spremembo ustave nujnih 60 glasov, se morajo strinjati čisto vsi poslanci strank bolj z leve: SMC (35), Desus (11), SD (6), L (5). Skupaj imajo 57 glasov, a z nepovezanimi Alenko Bratušek, Mirjam Bon Klanjšček in Matjažem Hanžkom sežejo do 60. Še s kakšnim dodatnim poslancem pa celo preko.

Težave z zmernim delom SMC

[wp_ad_camp_1]

Pobudnik spremembe Matjaž Han (SD) pred odločanjem, ob njem poslanka SMC Jasna Murgel. Foto: P. J.

Državni zbor ustave ne sme spremeniti s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavno sodišče, je pred letom in pol, ko se je ustavna komisija zadnjič pogovarjala o tem, kako odpraviti sodbo ustavnega sodišča o osnovni šoli Alojzija Šuštarja, posvaril poročevalec strokovne skupine ustavne komisije Rajko Pirnat. Danes Pirnata ni bilo. Strokovnjaki se o tem, ali in kako spremeniti ustavo, lani niso uspeli nič dogovorili. To ni bilo presenečenje. V strokovno skupino so stranke z različnimi pogledi imenovale predstavnike, ki so bili jamstvo, da dogovora ne bo. Pirnat, ki ga je predlagala SMC, je bil zmeren. Soglasja med nekdanjo poslanko Majdo Potrato, ki jo je predlagala SD, in teologom Ivanom Štuhcem, ki ga je predlagala SDS, o javnem financiranju šol v lasti katoliške skupnosti, ne bi dosegle niti svetovne velesile, je bilo slišati takrat.

Han: To je konec nevtralnega šolstva

[wp_ad_camp_2]

Spremembo ustave je Han predlagal izrecno zato, da bi odpravili sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi morali izenačiti financiranje obveznih programov osnovnih šol. Ustava namreč, kot je opozorilo ustavno sodišče, ne loči šol v državni ali cerkveni lasti in staršev, ki se odločijo za ene ali druge šole. V njej je zapisano preprosto:

„Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.“

Han je v obrazložitvi predloga, da je ustavo nujno spremeniti, zapisal, da je „peterica ustavnih sodnikov“ grobo posegla v sistem osnovnošolskega izobraževanja, z namenom, da bi razkrojilo kakovostno in ideološko neobremenjeno šolstvo, odločitev pa po njegovi oceni na široko odpira vrata za dosego ideoloških in celo političnih ciljev. Han je, da bi onemogočil, kar zahteva ustavno sodišče, predlagal spremembo ustave, ki bi poslej določala:

„Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se v javnih šolah financira iz javnih sredstev. Pod pogoji in v višini kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev sofinancirajo tudi zasebne osnovne šole.“

Celoten Hanov predlog spremembe ustave je takšen:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/10/hanovpredlogspremembeustave.pdf”%5D

Kaj kot kompromis predlaga Brglez

[wp_ad_camp_3]

Ta Hanov predlog je že pred leti podpisalo 26 poslancev SD, Desusa, ZL in Zaab (ki je takrat še obstajala). Po usklajevanjih, ki pa še niso bila povsem končana, je Milan Brglez za današnjo sejo predlagal nekoliko drugačno besedilo. Takšno:

„Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. Financiranje javnih šol se zagotavlja iz javnih sredstev. Pod pogoji in na način, kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev financirajo tudi zasebne šole.“

 

Tik pred sejo je Brglez besedilo nadomestil z novim, ki je nastalo po dodatnem usklajevanju med strankami. Zadnja verzija je takšna:

Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. Financiranje javnih šol se zagotavlja iz javnih sredstev. Pod pogoji in na način, kot to določa zakon, se lahko obvezno osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah sofinancira iz javnih
sredstev.”

Po Brglezovem predlogu bi parlament moral tri mesece po sprejemu spremembe ustave uskladiti zakone z novo ureditvijo.

Celotno Brglezovo kompromisno besedilo, ki ga je predlagal v sredo, je bilo takšno:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/10/brglezovkompromis.pdf”%5D

 

Advertisements

13 thoughts on “Večina za spreminjanje ustave ob OŠ Alojzija Šuštarja

 1. Ko prebereš članek imaš občutek, da je problem le z osnovno šolo Alojzija Šuštarja (torej s Cerkvijo). V resnici pa imamo še nekaj drugih osnovnih šol (npr. Waldorfska), ki so tudi predmet razsodbe US. Res pa je, da se kopja lomijo ravno zaradi OŠ A. Šuštarja, ker kulturni boj po vseh teh letih žal ne pojenja. Nasprotno. Žal.

  Všeč mi je

 2. Han, ti mali veliki pokvarjenec. Neodvisnega solstva pravis. Ali si pijan ali zleht. Odloci se sam! Dokler boste zamolcevali partizansko zgodovino, klanje in pobijanje lastnega naroda in kolaboriranje s Hitlerjem (Dolanc, Hiterjungend, Dolanc komunist), nasemili otroke v titovke in rutke okoli vratu in peli “her masinca”, nimamorneodvisnega solstva! Skrajni cas je, da se udejanji Sodba nasega najvisjega sodnega organa! Hance, tole vprasanje pa moram zastaviti: bi bil enako butast, ce bi bila sodba ugodna za titovke in rdece rutke?

  Všeč mi je

 3. Komunisti se bojijo šolskega sistema, ki vzgaja normalne zdravorazumske osebnosti.
  Dokler bodo na oblasti, bo njihov cilj omejevanja svobode govora, poneumljanje ljudi z namenom lažjega obvladovanja le teh. Znano iz preteklosti.

  Všeč mi je

 4. „Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.“
  Dikcija veljavne ustave RS je popolnoma jasna in nedvoumna ter odločba ustavnega sodišča RS izpred dveh let, “po kateri bi moral državni zbor že pred dvema letoma odpraviti diskriminacijo družin, ki morajo doplačevati za obvezni državni program šolanja svojih otrok”, edino smiselna ter poštena.
  Nasprotujejo ji lahko le najbolj brezobzirno zadrti ideološki, politični in premoženjski dediči ter somišljeniki komunističnega totalitarizma ter neprikritega sovraštva do kristjanov in RKC, ki skušajo zdaj “s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavno sodišče”, kot ugotavlja prof. dr. Rajko Pirnat.
  Več kot žalostno je, da se je na čelo še enega podlo sprevrženega poskusa ohranjanja diskriminacije na verski podlagi postavil podpredsednik vladajoče stranke SMC in predsednik DZ dr. Milan Brglez ter se s tem osebno in po drugi najvišji državniški funkciji pridružil tistim protiustavnim nestrpnežem in prenapetežem, ki hočejo še naprej za vsako ceno in z vsemi sredstvi diskriminirati kristjane pri ustavni pravici do polnega javnega financiranja obveznega osnovnega šolanja njihovih otrok.

  Všeč mi je

 5. Našo poslanci imajo polna usta pravne države, ampak ko je govora o sestavnih delih pravne države (pravna varnost, stabilnost pravnega reda in pravičnost), potem pa pravno državo gladko snedejo!

  Všeč mi je

 6. Cilj te ustavne spremembe je samo obstrukcija ustavnega sodišča in nadaljevanje protiustavne diskriminacije dela šolarjev oz. njihovih staršev. To ne bo noben problem, saj so komunisti znani po diskriminaciji oz. po delitvi državljanov na prvo- in drugorazredne. Poleg povojnih pobojev spet en eklatanten primer Brglezovega naravnega prava: če jih lahko zaj….., zakaj jih ne bi?

  Všeč mi je

 7. Han je v obrazložitvi predloga, da je ustavo nujno spremeniti, zapisal, da je „peterica ustavnih sodnikov“ grobo posegla v sistem osnovnošolskega izobraževanja, z namenom, da bi razkrojilo kakovostno in ideološko neobremenjeno šolstvo….

  POKVARJENI pravoverni IDEOLOG Han (enaki volijo enake)
  je na seji Odbora za človekove pravice …, ki je bila namenjena obravnavi kršenja človekovih pravic s strani sodišč – sodnikov (jeseni 2014, seznam o kršitvah sodnikov z razlago je pripravil dr. Šturm),

  prvi zapustil sejo, čeprav se razprava še niti ni začela, češ da gre za proceduralne napake. SRAMOTA za demokracijo!

  Všeč mi je

  • In seveda, Hanovim sotovarišem – poslancem SD, se pridružuje tudi soborec –
   “moderni” Brglez s kompanijo in z zakonom, ki jim bo (kontinuiteti alias postkomunistom), tako kot v primeru drugega tira, s preglasovanjem v parlamentu omogočil delati, kar želijo.

   Ker imajo na svoji strani dominantne medije (s pravovernimi lastniki in množico F571) bodo SLO FAKE demokrati (SD, SMC in sateliti) še naprej javnost žejno vozili čez vodo!
   SLOVENISTAN!

   Všeč mi je

 8. Brglez tudi ti se boš negativno vpisal v zgodovino Slovenije, kod se je nekoč Franc Zagožen, ki je s podobno potezo preprečil referendumsko izglasovano spremembo VOLILNEGA SISTEMA !!!

  VSEGA PA SLOVENCI TUDI NE POZABIMO !!!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s