Bo Hanu uspelo ukiniti sodbo o OŠ Alojzija Šuštarja?

Danes opoldne bo ustavna komisija po letu in pol premora ponovno poskušala sprožiti spreminjanje ustave, da bi ukinila sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi moral državni zbor že pred dvema letoma odpraviti diskriminacijo družin, ki morajo doplačevati za obvezni državni program šolanja svojih otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja.

Ustavno komisijo vodi predsednik državnega zbora  Milan Brglez (SMC), ki je pripravil kompromisni predlog, a še ni jasno ali ga bo dvotretjinska večina poslancev podprla.

Spremembo ustave je Han predlagal izrecno zato, da bi odpravili sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi morali izenačiti financiranje obveznih programov osnovnih šol. Ustava namreč, kot je opozorilo ustavno sodišče, ne loči šol v državni ali cerkveni lasti in staršev, ki se odločijo za ene ali druge šole. V njej je zapisano preprosto:

„Izobraževanje je svobodno. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev. Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.“

Han je v obrazložitvi predloga, da je ustavo nujno spremeniti, zapisal, da je „peterica ustavnih sodnikov“ grobo posegla v sistem osnovnošolskega izobraževanja, z namenom, da bi razkrojilo kakovostno in ideološko neobremenjeno šolstvo, odločitev pa po njegovi oceni na široko odpira vrata za dosego ideoloških in celo političnih ciljev. Han je, da bi onemogočil, kar zahteva ustavno sodišče, predlagal spremembo ustave, ki bi poslej določala:

„Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se v javnih šolah financira iz javnih sredstev. Pod pogoji in v višini kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev sofinancirajo tudi zasebne osnovne šole.“

 

Več lahko preberete na povezavi: Kako ukiniti sodbo o OŠ Alojzija Šuštarja? — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s