Afera Patria: Jure Cekuta še ni v ječi

“Višje sodišča še ni odločilo,” so mi iz okrožnega sodišča v Ljubljani ta teden odgovorili, ali je Jure Cekuta po skoraj že treh mesecih, kar bi moral priti na Dob, morebiti že tam.

Anonimka, a s točno informacijo

Da so slikarja Jureta Cekuto 11. julija zaman čakali v Zavodu za prestajanje kazni Dob, sem izvedel z anonimnim sporočilom. Preverjanje na Dobu je pokazalo, da je bila informacija točna. Iz Doba so obvestili sodišče, da obsojeni ni prišel, sem izvedel. Leta 2002 je Jure Cekuta celo kandidiral za predsednika republike. Rezultat je bil zanj in za ostale takrat tak:

Cekuto je volilo 6184 volivcev. To ni bil najslabši rezultat v zgodovini. Dva predsedniška kandidata sta zbrala že manj glasov.  Moniko Piberl je leta 2007 volilo 4.729 volivcev, Franca Miklavčiča pa leta 1997 5.667 volivcev.

Riedl je plačal…

[wp_ad_camp_2]

Ko sem poleti preverjal še na sodišču, kaj se dogaja in ali Cekuto morda iščejo, so me obvestili, da je Cekuta prosil za odložitev prestajanja zaporne kazni, sodišče pa je o upravičenosti za mnenje zaprosilo posebno zdravniško komisijo pri ministrstvu za zdravje. Zaradi sodnih in siceršnjih počitnic se pozneje nekaj časa ni veliko dogajalo, pozneje pa je Cekuti s pritožbami na odločitve uspelo doseči, da tudi še te dni ni v zaporu.

Če primerjamo: Cekuta je uspešnejši  od Igorja Bavčarja, ki je obupal in v zapor prišel dan pred rokom, ko so ga tam pričakovali mediji.

Cekuta je bil obsojen, ker bi naj od že upokojenega brigadirja Petra Zupana leta 2005 pridobil dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Dokumente bi naj Cekuta po sodbi predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, na svoj avstrijski bančni račun pa je v več obrokih od Riedlovega podjetja in finske Patrie za to Cekuta dobil 460.875 evrov. Ta denar, ki bi ga naj dobil za pridobivanje informacij, bi moral po sodbi Cekuta tudi vrniti.

Cekuta: To je konstrukt

[wp_ad_camp_1]

Cekuta je o sodbi marca letos povedal, da gre za konstrukt, da so želeli najti žrtveno jagnje in obsoditi nekoga, ki nima dovolj političnih zvez in ne more uporabiti vseh možnih oblik pritiska… V zaporu je bil Cekuta že prej zaradi finančne utaje.

Poleti mi je Cekuta sporočil, da meni, da sodba sploh še ni pravnomočna in da poziv na prestajanje zaporne kazni ne bi smel biti izdan. Pa tudi, da mu je vse skupaj uničilo zdravje.

Je pa, je opozoril, vložil tudi zahtevo za odlog prestajanja kazni. Po neuradnih informacijah mu sodišče ni ugodilo, da bi bil preveč bolan, a se je pritožil in postopki še tečejo.

Advertisements

7 thoughts on “Afera Patria: Jure Cekuta še ni v ječi

 1. Znani Kučanovi obrazi Lipič, Butara, Podbregar, …. so letos, zanimivo, v Dnevniku zahtevali, da se Zupana izpusti iz zapora. Zupan je že prej skušal z lažnim dokumentom (ki naj bi ga našel v “kaselcu”) prevaliti krivdo na nadrejenega uslužbenca.
  Zanimivo, da je bil obrambni minister Erjavec “v igri za odstrel” (objektivna odgovornost) že na samem začetku, dokler niso “organi pregona skupaj z mediji” z vsemi kalibri udarili po JJ. Le ZAKAJ?

  Ja, nič se v Kučanovi guberniji ne zgodi naključno. Kdo ščiti Cekuto?

  Všeč mi je

  • Malo pozno – vendar iz srca…Moja trditev iz začetka političnega procesa patrija II še vedno drži: “Peter Zupan je edini politični zapornik v EU!!! In ena večjih sramot SLO pravosodja..Kaselc je mišljena interna pošta, nadrejeni EK pa je že pokojni… Linija Zupan, Jurček, Riedel me pa spravlja v smeh, tako absurdna je…

   Všeč mi je

 2. Jurček ni bil udeleženec pri proviziji v aferi Patria ampak že prej pri zamolčani aferi nakupa pehotnega orožja, minometov, havbic iz izraelskega odpada. Izvajalec nakupa
  Jekleni Kaco pod pokroviteljstvom Janeza Drnovška in Milana Kučana.

  Všeč mi je

 3. Pingback: Afera Patria: Cekuta spretnejši od Bavčarja | To je kopija: www.spletnicasopis.si in www.spletnicasopis.eu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s