Nekoliko skrito: Plenković Cerarja znova vabi v Zagreb

Premier Miro Cerar se je  pred vrhom EU v Talinu srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in ji pojasnil dogajanje v povezavi z arbitražo. Z Merklovo je govoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Tako so v petek z digitalnega vrha voditeljev Evropske unije, ki ga je organiziralo estonsko predsedstvo Sveta EU v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo, poročali slovenski mediji.

Pogovori na nižji ravni

Manj pa je bilo slišati, da sta se sestala tudi šefa vlad Slovenije in Hrvaške. To je razkril hrvaški premier Andrej Plenković, ki je objavil posnetek srečanja in zapisal, da se je s Cerarjem dogovoril, da bodo pogovori med državama potekali na ravni strokovnjakov, da pa so vrata za obisk v Zagrebu Cerarju odprta in je torej mogoč tudi pogovor na višji ravni.

Informacijo je Plenković Objavil tako:

//platform.twitter.com/widgets.js

Slovenski premier Cerar se s pogovori s Plenkovićem ni posebej pohvalil. Se je pa odzval, da pride v Zagreb, ko se bo mogoče pogovarjati o uresničitvi arbitražne sodbe. Iz kabineta pa so o pogovorih v Talinu zapisali:

“Premier dr. Miro Cerar je vrh v Talinu izkoristil tudi za bilateralna srečanja z nekaterimi evropskimi voditelji. Srečal se je z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero sta se strinjala, da svet potrebuje močno in enotno EU, ki naj temelji na vladavini prava. Premier je kanclerki še osebno čestital za vnovično zmago na nemških parlamentarnih volitvah. Dr. Cerar se je srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je pred dnevi predstavil nabor predlogov za razvoj EU. Sogovornika sta se strinjala, da je temelj EU vladavina prava in spoštovanje sodb mednarodnih sodišč.”

Pred Talinom New York

[wp_ad_camp_1]

Premier Cerar se je s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem pred tednom v New Yorku presenetljivo dogovoril, da ga bo ta teden v sredo obiskal v Zagrebu, da bi se pogovorila tudi o mejnih vprašanjih. A ker je Plenković v govoru pred generalno skupščino po tem zavrnil možnost, da bi Hrvaška priznala arbitražo, je Cerar obisk, ki bi moral biti v sredo, odpovedal.

Hrvaški premier se je, podobno kot slovenski, včeraj pohvalil s posnetkom srečanja z nemško kanclerko Angelo Merkel v Talinu:

 

Advertisements

7 thoughts on “Nekoliko skrito: Plenković Cerarja znova vabi v Zagreb

 1. Kakorkoli že, Slovenija je velika poraženka arbitraže o meji.
  Takšen strahotni poraz so ji priborili nesposobni in nespretni politiki: Pahor , Tuerk, Erjavec, Cearar, pa tudi Pavliha, Vlačič in še kdo. Tudi Brglez.
  K tem je potrebno dodati še falango slovenskih pravnikov, ki so popolnoma nebogljeni na mednarodnem parketu in kot dobri črkobralci sledijo željam politikov, ki se ne zavedajo, kako se smešijo na mednarodni sceni.
  Slovenija je v arbitraži praktično izgubila vse. Os silnih zahtev je dobila le Mirišče in peščico zadovolnih državljanov, pa Tomšičevo parcelo z nekaj sto kubiki lesa. Vse ostalo je padlo v vodo.
  Najbolj boleča je izguba stika z medanrodnimi vodami. To pomeni, da nismo več pomorska država. Vsaj tako so nam v glave vcepljali politiki in pravniki takrat, ko so slavili dosežek z izsiljenim arbitražnim sporazumom.
  Danes izgubo stika nihče več ne omenja. Pa vendar je to takšna izguba, ki je Slovenijo za večno okovala na morje enako malo večji mlaki.
  Če nam že Hrvaška ponuja opustitev za nas kvarne in nesprejemljive razsodbe, zakaj ji ne pritrdimo in složno pokažemo, da se je Haški tribunal norčeval iz nas?
  Če resno analiziramo razsodbo ne moremo priti do drugačnega sklepa kot, da je razsodba zmazek in norčevanje.
  Poglejmo si razsodbo o meji na morju:S čimer lahko razsodni človek utemelji mejno črto, ki deli Piranski zaliv? Obstoja kakšni tehnični, prirodni, naravovarstveni, politični, ali kakšen drugi argument? Ne, nikakršnega resnega argumenta ni, ostaja le dejstvo, da so vrli arbitri potegnili to črto po nekim hudo kompliciranim kotom in vso argumentacijo posvetili kotu in ne temu, kaj linija razdvaja in zakaj?Kot bi lahko bil za 2 stopinji večji, ali manjši, lahko pa tudi za nekaj sekund. Zakaj potem zaokrožitev na sekundo natančno? Zato, da vse skupaj izgleda bolj kunštno in daj zavaja bolj, kot bi zavajala okrogla cifra, zaokrožena na pet stopinj.
  Potem si oglejmo še določen koridor, ki ni nadomestek za stok z mednarodnimi vodami. Je le koridor. Kar se plovbe tiče dovoljuje koridor točno to, kar dovoljujejo splošna pravila svobodne plovbe. Torej v pogedu plovbe Slovenija ni pridobila popolnoma nič. Tribunal pa je določil, da ima v koridorju Hrvaška jurisdikcijo nad plovbo, s čimer je jasno povedal, da gre za del hrvaškega morja. Pa spet malo peska v oči za naivneže. V koridorju lahko Slovenija polaga kable in cevovode. Si mislite, kaj smo s tem dobili. Pa darilo še ni popolno. V koridorju lahko tudi letimo z letali. To je skrajni domet politikov tipa Erjavec, ki se ob takšni razsodbi, norčevanju nasmihajo in so neskončno zadovoljni.
  Da o kopni meji ne govorim. zakoličenje takšne meja lahko traja desetletja, pa še ne bomo izšli iz labirinta, katerega nam je predpisal tribunal. Mar ni to norčevanje. Z besedico senilni pravniki tribunala niso omenili, in priporočili državam, da naj utrdijo mejo tako, da bo razumljiva, enostavna in pravična.
  Tega je preveč, da bi opisal vse. Morda samo še to, da so sodniki brez da bi se posvetovali s prizadetimi, kar nekaj Slovencev preselili na hrvaško, kot da so polena, ali hruške v zaboju. Ali se počne tako z ljudmi?
  Pred skoraj sto leti so utrjevali mejo med Avstrijo in Slovenijo, pa so znani primeri, da so posamezniki imeli pravico odločati o meji. Danes po skoraj sto letih, pa je tribunal te pravice poteptal. To ni zaupanja vredna sodna inštitucija.
  Slovenski politiki pa nič.
  Podžigajo le sovraštvo do Hrvaške in kujejo svojo slavo s hujskanjem neukega prebivalstva.
  Pa to še ni vse. Slovenijo in njen ugled poceni prodajajo tujim politikom.
  Mar bo na koncu Merklova odgovorna, da bo Joško Jo? Cearaju, ali Erjavcu pa se bo v anketah dvignil rejting!

  Všeč mi je

 2. Na implementacijo arbitražne razsodbe se lahko Cerar pritoži le na eno zelo pomembno institucijo in to je ljubljanska tramvajkomanda. Kar se pa tiče podpore
  Merklove in ostali držav Evrope pa bo le deklarativne narave; češ dogovorite se s Hrvati. Čim bolj se bo Cerar dogovarjal in pogovarjal bolj se bo zapletal in Hrvati bodo imeli priložnost EU sporočiti da do dogovora ne pride zaradi trmastega vztrajanja Slovenije. Na ZDA pa lahko pozabimo, zanje smo rdeči Bantustan.

  Všeč mi je

 3. Ko je bil cas za pametne poteze, ste se igrali nore igrice, govorili neslane neumnosti in spustili Hrvate v EU. Kaj bi radi, Cerar, Erjavec &druscina antidemokratov? Kaj bi radi? Namerno ne govorite o kretenizmu Sekolca, o slabem izplenu AS! Nabijate pa Piranski zaliv! Velja za vse kucaniste: tako bednih ljudi Slovenija se ni imela na najvisjih polozajih! Amen! Zahvalijo se lahko dvema stranema: Kucanu in medijem!

  Všeč mi je

 4. Mojdom, Sekolec ni kreten ampak zase zelo pameten človek. Bogato plačan od Slovenije ter obilno nagrajen od Hrvaške za to kar je storil. Kaj pa lahko pričakuješ od do obisti pokvarjenega agenta UDBE kot je bil Sekolec. Pomembno bi bilo obelodaniti kdo je tega pokvarjenca predlagal za našega arbitra. Sekolec je zelo dobro vedel zakaj se je pogovarjal z Drenikovo po običajni telefonski liniji.

  Všeč mi je

 5. Pa ni samo Sekolec tisti do obisti pokvarjen človek. Tudi Pogačnik je bil najprej svetovalec naše vlade pred arbitražo ter bogato plačan s strani davkoplačevelcev.
  Danes ima več mio€ vreno vilo v Opatiji in svetovalec o arbitraži za Hrvaško vlado.
  Popolnoma prav ima gospod prof. dr. Zupančič, da vsakomur ne bi bilo omogočeno vpisati se na PF.
  Bolj kot za policaje velja ljudski rek za naše eminentne pravne strokovnjake: če ne bi bil pravnik, bi bil uspešen kriminalec.
  Naj še omenim, da je bil Sekolec član Tuerkovih “strokovnjakov”, ko je ta bil zaposlen v ZN.

  Všeč mi je

 6. Tudi “z digitalnega vrha voditeljev Evropske unije, ki ga je organiziralo estonsko predsedstvo Sveta EU v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta in Evropsko komisijo”, smo dobili “analogno” novico, da se premierja sosednjih držav ne zmoreta dogovoriti ničesar niti analogno – se pravi “na štiri oči”.
  Analogni in digitalni “dialog gluhih” med vladama RS in RH o implementaciji mednarodno veljavne arbitražne odločbe se bo očitno nadaljeval v nepredvidljivo “digitalno” prihodnost, saj vladi RH vsakršno zavlačevanje in odlašanje kakršnega koli dogovora s sosednjimi državami oz. pravno neurejeno stanje na vseh mejah s sosedi trenutno povsem ustreza.
  Vlada R Slovenije s svojim nesamozavestnim iskanjem odrešilnih “obvodov” in pričakovanih “zavezništev” pri tretjih državah in mednarodnih organizacijah ter z več kot mučnim in negotovim izmikanjem odgovorno zastavljenemu dvostranskemu dialogu med RS in RH (na osnovah in v okvirjih mednarodne arbitražne razsodbe) pa balkanski “inat” vlade, parlamenta in večine državljanov RH tudi sama le še dodatno spodbuja, krepi in utrjuje.
  Ponovno se je pokazalo, da se z “zunanjimi konkurenti” niti ne kaže posebej ukvarjati, dokler bomo imeli “čez glavo problemov” zaradi neznosnih političnih, oblastniških, narcisoidnih in diletantskih “egotripov” svojih strankarskih in državnih prvakov (predsednika RS Boruta Pahorja, premierja RS dr. Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca).
  Z vsako novo nedomišljeno politično ali diplomatsko izjavo ter čustveno izsiljeno potezo nedorasli in nekompetentni predstavniki in zastopniki RS pred mednarodno javnostjo nedostojno razkazujejo klavrno “nebogljenost” in “nagost” naše nikoli temeljito strokovno domišljene ter demokratično veljavno sprejete in s širokim nacionalnim soglasjem legitimirane zunanjepolitične strategije.
  Brez slednje pa ne more biti dostojne, uspešne in učinkovite zunanje politike in seveda tudi ne dostojnega in zrelega dvostranskega pogovora ter dogovora s sosednjo državo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s