SDS interpelira Gorana Klemenčiča

Razpravo o delu ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča je danes zahtevala poslanska skupina SDS. Eden izmed razlogov za interpelacijo je ravnanje ministra v primeru Farrokh. Minister je o svoji vlogi v tem primeru zavajal javnost in s tem zapravil zaupanje, je na tiskovni  konferenci tik pred poldnevom pojasnil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims.

Odziv ministra: Obračunati poskušajo z menoj

Klemenčič se je na interpelacijo odzval s sporočilom, ki ga predstavljam v celoti: “Interpelacija prihaja ob pravem času. Sum pranja denarja v NLB ter s tem povezane transakcije so škandalozne in zaskrbljujoče z vidika delovanja državnih institucij. Parlamentarni preiskovalni komisiji sta pri razkrivanju teh dejstev opravili pomembno delo, žal pa se zdi, da se je, namesto za epilog in resnico, Slovenska demokratska stranka odločila za prikrivanje in svojevrstno interpretacijo dejstev za politično obračunavanje z menoj. Še bolj pa je zdaj pravi čas za razpravo o reformah v pravosodju – kaj vse se je na tem področju v zadnjih treh letih naredilo, kaj bi še bilo potrebno storiti in kdo z njimi misli resno in kdo ne. Tudi o tem se bomo lahko v državnem zboru pogovorili in to pred celotno javnostjo, brez oznak tajno in interno.”

Grims: Onemogočili so preiskavo

Zaslišanje Darka Stareta pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, Foto: DZ/Barbara Žejavac

Grims je ocenil, da je Klemenčič grobo zavajal, ko je javno govoril o tem, da je kot predsednik KPK nekoč poslal naznanilo ali celo kazensko ovadbo o dogajanju na NLB policiji. Dejansko je KPK z napačnim načinom obveščanja policije prekršila protokol o sodelovanju, zaradi česar je bila preiskava pozneje ustavljena. Vodja preiskave na policiji, je dejal Grims, je povedal, da bi bilo njegovo ravnanje drugačno, če bi imeli celovito informacijo. A se to v tem primeru ni zgodilo, dobili so prirejen dokument, ki zato ni imel več vrednosti dokaza in dobili so ga mimo običajnih poti. Celotno besedilo interpelacije je takšno:

[pdf-embedder url=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/09/1interpelacija-klemencic-1.pdf” title=”1interpelacija-Klemencic”]

Ko prijava izgine

Iz Največje vladne stranke, SMC, so se na zahteva, zaradi katere bo parlament čez kak mesec razpravljal o delu pravosodnega ministra, odzvali tako:

//platform.twitter.com/widgets.js

O svoji vlogi v primeru Farrokh je Klemenčič pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb pričal junija in takrat pojasnil, da so na KPK  dobili prijavo „žvižgača“ o dogajanju v NLB. Ker pa prijava ni sodila v pristojnost komisije, je Klemenčič preko tedanjega vodja službe za nadzor in preiskave  na KPK Darka Stareta obvestil o tem predstavnika nacionalnega preiskovalnega urada Roberta Slodeja. Nekaj mesecev pozneje so preverili, kaj se s primerom dogaja in iz NPU so pojasnili, da na zadevi delajo, je povedal Klemenčič.

A dejansko o tej komunikaciji na KPK ni sledi, pozneje pa tudi kakšne preiskave preiskovalnega urada ni bilo, obratno za prijavo iz KPK se je izgubila vsaka sled.

“Meni so se lučke prižgale, ko sem bil obveščen, da tožilstvo o tem naj ne bi bilo nikoli seznanjeno in to niti s poročilom, da ni šlo za kaznivo dejanje. Zato sem sprožil razpravo ob robu vlade in sem povedal, da bom seznanil javnost,” se je pred komisijo začudil Klemenčič, da ni bilo posledic predaje dokumenta.

Obveščevalec, ki se ne spomni skoraj nič

[wp_ad_camp_4]

Državni sekretar Darko Stare med pričanjem v DZ junija Foto: DZ/Barbara Žejavac

Stare, ki je danes Klemenčičev namestnik na pravosodnem ministrstvu, junija ni nič bolj podrobno pojasnil komisiji, na kak način je obvestil Slodeja na NPU, kako mu je predal dokumente in kje bi o tem lahko ostala kakšna sled.

Dejal je, da se ne spomni natančno, kdaj se je dogajalo, za kakšne dokumente točno je šlo in kako jih je predal. Na vprašanje Janeza Janše, ali je bil o pranju denarja, kršenju embarga in financiranju vohunske mreže morebiti kaj obveščen kot namestnik šefa Sove, kar je bil do srede leta 2010, je Stare odgovoril, da se ne spomni nič in dodal, da pa, če bi se kaj spomnil, o tem ne bi smel javno govoriti.

Kaj je potrdil DZ

[wp_ad_camp_3]

Ugotovitve komisije za nadzor obveščevalnih služb o ravnanju KPK, ki jih je včeraj potrdil državni zbor, so takšne:

Branko Grims je opozoril, da so včeraj dobili pismo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki tem ugotovitvam ugovarja, odgovornost za neuspeh preiskave pa vali na policijo. Od policije so, je dejal Grims, dobili nasprotne razlage. Grims je pripomnil, da bo minister imel dovolj časa v okviru interpelacije, da se to razčisti.

Advertisements

5 thoughts on “SDS interpelira Gorana Klemenčiča

 1. Za uspešnost boja proti organiziranemu državnemu kriminalu “belih ovratnikov” se zdi vendarle pomenljiva in obetavna včerajšnja delna zmaga pravičnosti, namreč večinska potrditev s strani poslancev državnega zbora (s 75 glasovi za in nobenim glasom proti) za drugo delno poročilo “Logarjeve komisije”, v katerem so vsebovani otipljivi in lepo sledljivi izsledki megalomanskega pranja iranskega denarja v državni NLB z vsemi imeni in funkcijami obveščenih in odgovornih odločevalcev.
  Zdaj se bo v praksi pokazalo, ali deluje državni zbor po ustavi in zakonu ne le kot zakonodajalec, ampak tudi kot ključni in polnomočni nadzornik nad prakso izvajanja izvršne veje oblasti.
  Približno sto odločevalcev v državi, ki je tedaj “gledalo vstran” ob vseh zgovornih znakih “pranja denarja” iz države pod mednarodnim embargom, opravlja namreč večinoma tudi še danes odgovorne odločevalske funkcije v finančnem ter političnem sistemu državne oblasti. Med njimi, ki so takrat zavestno “gledali vstran” oziroma niso storili nič ob vseh otipljivih informacijah in znakih nezakonitega “pranja denarja” sta bila po lastnih izjavah tudi tedanja predsednik in član senata KPK oziroma današnja minister za pravosodje in njegov državi sekretar (dr. Goran Klemenčič in Darko Stare).
  Razmeroma hitro se bo pokazalo, ali bodo tisti, ki so pred leti zavestno “gledali vstran” in niso ravnali v skladu s svojimi pooblastili, pristojnostmi in nalogami, končno le “spregledali” in opravili svoje naloge v skladu z ustavo in zakoni ter mednarodnimi konvencijami, ali pa jih bo državni zbor prisiljen nemudoma odstaviti in postaviti pred sodišče zaradi očitne malomarnosti ali celo zavestnega blokiranja nujnih preiskovalnih dejanj ter s tem neposredno povezane morebitne korupcije.

  Všeč mi je

 2. Dokler bodo dominantni mediji ignorirali razsežnost pranja denarja v primeru Farrokh in podobnih prikritih zgodbah, v katero je vpletena še danes najvplivnejša “kontinuitetna elita”, bo zadeva ostala javnosti prikrita.
  Se bo “etični in moralni” Cerar tudi tu izgovarjal na metanje (SDS) polen pod noge?

  Brez profesionalnih medijev in delujočega neodvisnega pravosodja bo Slovenija ostala banana republika.

  Všeč mi je

 3. Očitno je afera Farokh afera EU. V eni od članic držav EU se je zgodilo neverjetno pranje denarja, ki utegne ogrožati EU.
  V Sloveniji bo afera pometena pod preprogo in zgodilo se ne bo popolnoma nič To je napovedal premier Cerar. Karkoli v zvezi z afero početi v Sloveniji je popolni nesmisel. Tudi interpelacija ne bo uspela, še manj pa je pričakovati, da bo predsednik Pahor odstopil od svoje kandidature.
  Proučiti je potrebno, ali obstajajo možnosti, da se afero prenese v Evropski parlament, ali v Evropski svet. Le ob posredovanju evropskih inštitucij je možno pričakovati vsaj delni uspeh. Delni v smislu sankcij, ki jih mora Slovenija v tem primeru dobiti.
  Na nekem drugem mestu sem že opozoril na možnost, da Pahorju EU prepove vstop v katerokoli državo EU. Podobno bi ravnale ZDA. Kako pa to doseči? Potrebno je sestaviti prepričljivo poročilo in ga razposlati na najrazličnejše naslove.
  Evropska zveza ima zanesljivo podobne varnostne ištitucije, ki skrbijo za varnost v EU. Do teh inštitucij imajo prav gotovo dostop tudi evropski poslanci. Menim, da je ravno to pot, po kateri mora SDS začeti razkrivati afero. V rokah ima poročilo preiskovalne komisije. V rokah ima sklepe državnega zbora. SDS je članica konzervativnih strank in zanesljivo lahko zlobira kvorum, ki lahko ustreznim evropskim inštitucijam poda zahteve po ukrepanju.
  Interpelacija pa je popolni strel v prazno, enak propadlemu referendumu, ali interpelaciji ministrice za zadravje.
  Slovenijo vodi mafija. Slovenija je mafiska država. Verjetno edina na svetu, kjer ima mafija takšen vpliv.
  V Sloveniji ni več možna opoazicija, v Sloveniji se ne da nič več spremeniti. Potrebna ji je zunanja pomoč.

  Všeč mi je

 4. Nekoliko mi vzbuja dvom upravičenost te interpelacije SDS pri pravosodnemu ministru dr. Klemenčiču. Posebno, če se spomnim, da je g. Janša najel pred časom njegovo ženo za odvetnico. Menim, da vsak, ki plača odvetnika, predhodno preveri, kaj lahko pričakuje od zagovornika, ki izhaja iz politično nasprotne sredine. Verjetno so vodili g. Janšo posebni računi, ki pa se končno menda le niso izšli po njegovih pričakovanjih. Ali pa tudi, kdo ve? Vsekakor je tedaj SDS molčala.
  Najbolje in najpravičneje bi bilo, ko bi “levi” in “desni”, ki niso ne eno ne drugo, zakopali svoje sekire in se nehali mlatiti pred narodom. Nihče več ne verjame tem navideznim borcem za pravico in resnico ter obmetavanjem žaljivk na levo in desno. O ugledu v svetu enih in drugih bi težko govorili, kajti lastna hvala ima bolj slabo ceno. Enostransko tožarjenje po svetu pa tudi.

  Všeč mi je

 5. Napoved Mira Ceraraja, da ne bo naredil nič, da vlada opere stamoto, ki je nastala zaradi pranja milijadre je jasen signal, da je potrebno za interpelaciji ubiti najmanj pet ljudi, ali posiliti deset otrok.
  To Klemenčič ni naredil, zato je nedolžen kot jagnje. V mafijski državi pač veljajo mafijski standardi, zato je vsako nasrotovanja takšnim standardom Sizifovo delo, celo več je kontraproduktivno in zgubiva tisti, ki se zavzema za pravičnost.
  Potrebno si je izmisliti druge metode. Recumo da 1.000 bagerjev pripelje na Gregorčučevo v času zasedanja vlade in začne rušiti vladno palačo. To je ekvivalent svinjarijam, ki jih počne vlada.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s