Cerar v DZ previdno o “primeru Farrokh”

„Kot predsednik vlade bom v tej fazi predvsem skrbno spremljal ugotovitve vseh treh komisij. Vemo, da se v državnem zboru z zlorabami v slovenskem bančnem sistemu ukvarja preiskovalna komisija, pa tudi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ustanovljena pa je bila letos še posebna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Jani Möderndorfer, za ugotavljanje domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije ter financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v NLB. Kot predsednik vlade si želim, da bi te komisije uspešno opravile svoje delo, da bi potem lahko pristojni organi tudi iz tega vira dobili dodatne informacije za svoje ukrepanje.“

Grims: Boste koga odstavili?

[wp_ad_camp_3]

Premier Miro Cerar Foto: DZ/Barbara Žejavac

Tako je premier Miro Cerar (SMC) danes odgovoril na vprašanje predsednika komisije za nadzor obveščevalnih služb Branka Grimsa (SDS). Grims ga je vprašal, kako bo ukrepal, da bil „primer Farrokh“ ustrezno preiskan in bi dobil sodni epilog in ali bo od tistih, ki so bili neposredno vpleteni, zahteval, da zapustijo funkcije. Premier je Grimsu odgovoril, da pričakuje ustrezne postopke, če se bo izkazalo, da je kakšna oseba tudi konkretno kazensko ali drugače odgovorna.

„Absolutno pričakujem, da bodo organi opravili svoje delo, tisto ki ga v preteklih letih, še posebej v letih, ko te vlade, ki jo vodim, še ni bilo, ko sam še nisem bil del politike, da iz tistega obdobja ugotovi, za kaj je šlo in kaj se je dogajalo,” je dejal premier.

Cerar je opozoril, da državno tožilstvo, ki je uvedlo predkazenski postopek, utemeljenosti suma o pranju denarja in financiranja terorizma v NLB, še ni potrdilo ali ovrglo. „Čakam tudi na to informacijo in zagotavljam, da bom kot predsednik vlade bdel nad stvarjo in priganjal pristojne organe,“ je dejal premier.

Cerar: Politika se ne sme vmešavati

[wp_ad_camp_4]

Na Grimsovo ponovitev vprašanja, ali bo kdo odstopil, da bi bilo mogoče izvesti poštene preiskave, ker vpleteni jih po Grimsovi oceni ne bodo in ali bo premier koga tudi pozval k temu, je Cerar odgovoril:
„Strinjam se s tem, da mora biti preiskava, kazenski postopek ali katerikoli drug kaznovalni postopek izveden korektno. Naj opozorim, da se državna tožilstva avtonomen organ pregona. Vemo, da imamo po ustavi zagotovljeno tudi neodvisnost sodstva. (…) Skratka, tu se politika ne sme in se ne bo vmešavala v to. Prav tako pričakujem, da tudi v vseh drugih postopkih, ko bo treba nadaljevati s temi, bi rekel, seznanitvenimi preiskavami, bodo zadeve izpeljane korektno v skladu z zakonom. Če ne bodo, bomo pač ukrepali, ampak to je pa tudi vse. Ne morem pa zahtevati več kot to, da se pravna država maksimalno izvaja. Za to se zavzemam že ves čas od vstopa v politiko in se bom tudi v prihodnje.“

Advertisements

6 thoughts on “Cerar v DZ previdno o “primeru Farrokh”

 1. Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje jasno izrazil stališče, da ne bo naredil popolnoma nič. S floskulo, da je to stavr organov pregona je nakazal, da se bodo bolj ali manj preiskovali tisti, ki so dolga leta molčali o afere, torej ne bodo naredili nič in afero nameravajo pomesti pod preprogo.
  Kljub temu pa opozarjam na navšečnost, ki lahko doleti Slovenijo.
  Med kontaminiranimi je tudi vsestranki Borut Pahor, ki kljub kontaminaciji kandidira za predsednika Slovenije.
  Zansljivo ga bo doletela ignoranca normalnega poslovnega in političnega sveta.
  Prav gotovo ga čaka celo prepoved vstopa v nekatere države EU in tudi ZDA.
  To ne bo prizadelo le njega in njegovega napuha. Prizadelo bo Slovenijo in vse Slovence, ki se odločajo, ta tako sumljivega človeka voli na predsedniško mesto.
  Pahor bi moral odstopiti od kandidature, pa tega ne bo storil, če ravno bo s tem osramotil sebe in seveda tudi Slovenijo. Je isz istega gnezda kot njegov predhodnik Danilo Tuer in se tako kot on ne zaveda, da takšni ljudje nimajo kaj iskati v svetovni politiki, na političnem parketu sveta. Tudi če ga CK ZK iz Murgel še tako forsira, je za svetovno politiko škart. Ni pa težava za njega, saj se lahko najde sinekura, v kateri lahko preživi. Žalostno in zaskrbljujoče je to, da sramoti Slovenijo in kaće svetu, da Slovenci kar toleriramo mafijo in takšne, ki pred njo zapirajo oči.
  Pahor se lahko reši le, če spregovori, če izda tiste, ki so zakrivili afero in jih javno obtoži.
  Si to upa? Ne, saj ga sicer več ne bo med politiki, lahko pa tudi med živimi.
  Mafija vodi državo in Don Coreleone nima milosti.

  Všeč mi je

 2. Oj, previdno, domnevno, moderdorfer, premier na najnizji stopnji zascite Slovenca, delavca in na najvisji stopnji zascite barab in banksterjev. Ocitno se boji, da bi “padel z lojtre”…

  Všeč mi je

 3. Poslanci državnega zbora so z večino 75 glasov (in brez glasu proti!) potrdili drugo delno poročilo “Logarjeve komisije”, v katerem je natančno in pregledno popisano vse v zvezi s pranjem iranske milijarde v državni NLB ob pregledni asistenci približno sto imenovanih visokih finančnih, političnih in pravosodnih odločevalcev v RS.
  Zdaj se bo pokazalo, ali je mogoče od istih odločevalcev, ki so tedaj in vse doslej zavestno in načrtno “gledali vstran”, poslej pričakovati odločno ukrepanje po veljavni ustavi in zakonodaji ter v skladu z mednarodnim pravnim redom.
  Sam v take čudeže ne verjamem! In tudi predsednik vlade RS dr. Miro Cerar si je že včeraj v DZ po Judeževo “umil roke” in “opral vest” z izjavo pred poslanci, da bo “v tej fazi predvsem skrbno spremljal ugotovitve vseh treh komisij”.
  Nič o tem, da bi kot predsednik vlade v skladu z zakonodajo in svojimi pristojnostmi nemudoma in takoj zahteval poročanje vseh pristojnih državnih organov, ki so v največji aferi pranja denarja doslej popolnoma zatajili.

  Všeč mi je

 4. „Absolutno pričakujem, da bodo organi opravili svoje delo, tisto ki ga v preteklih letih, še posebej v letih, ko te vlade, ki jo vodim, še ni bilo, ko sam še nisem bil del politike, da iz tistega obdobja ugotovi, za kaj je šlo in kaj se je dogajalo,”
  Zakaj javno ne pozove Generalnega državnega tožilca g. Šketo, da naj zadevi podeli absolutno prioriteto?
  „Strinjam se s tem, da mora biti preiskava, kazenski postopek ali katerikoli drug kaznovalni postopek izveden korektno. Naj opozorim, da se državna tožilstva avtonomen organ pregona. Vemo, da imamo po ustavi zagotovljeno tudi neodvisnost sodstva. (…) Skratka, tu se politika ne sme in se ne bo vmešavala v to. Prav tako pričakujem, da tudi v vseh drugih postopkih, ko bo treba nadaljevati s temi, bi rekel, seznanitvenimi preiskavami, bodo zadeve izpeljane korektno v skladu z zakonom. Če ne bodo, bomo pač ukrepali, ampak to je pa tudi vse. Ne morem pa zahtevati več kot to, da se pravna država maksimalno izvaja. Za to se zavzemam že ves čas od vstopa v politiko in se bom tudi v prihodnje.“
  No, predsednik Vlade RS lahko zamenja vse funkcionarje izvršne veje oblasti, ki so bili na drugih funkcijah vpleteni v to zadevo in so zdaj funkcionarji izvršne veje oblasti. Prav tako lahko doseže zamenjavo vseh v banki NLB, ki so bili vpleteni v zadevo in so še zdaj v NLB ali kakšni dru firmi, ki je v pretežno državni lasti. Zakaj tega ne stori? G. predsednik Vlade govori o preiskavi preiskovalne komisije Državnega zbora kot o seznanitveni preiskavi; v tej preiskavi so bili sprejeti sklepi vmesnega poročila, ki jih je potrdila enormna večina poslancev Državnega zbora in pravne posledice tega dejstva so popolnoma jasne. Kaj torej še rabijo v izvršilni veji oblasti za ukrepanje, in sicer za začetek v zvezi s funkcionarji izvršilne veje oblasti na način, kakor je zgoraj zapisano in enako tudi v zvezi z zaposlenimi v NLB, kakor je zgoraj zapisano ter v zvezi z zaposlenimi v firmah v pretežno državni lasti, kakor je zgoraj zapisano?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s