Referendum: Projekt drugi tir je večina potrdila

Večina glasujočih je bila na referendumu za vladni zakon o drugem tiru, nasprotniki pa se niti približali niso kvorumu 342.000 glasov, ki bi ga morali doseči za zavrnitev zakona. Vladni zakon je torej potrjen in bo objavljen v uradnem listu.

Proti presenetljivo Ljubljana Center

Tako bi lahko na kratko povzeli še neuraden rezultat referenduma, ki je takšen:

Glasovnice, ki bodo še preštete, razpleta ne morejo več spremeniti. Najbolj so bili za vladni zakon, kako zgraditi drugi tir, v volilnih enotah s sedežem na Ptuju s 57,7, v Novem Mestu s 57,4 odstotki  in v Mariboru, kjer je projekt podprlo 56,7 odstotka volivcev. Proti so bili nekoliko presenetljivo večinsko v enoti Ljubljana Center s 50,5 odstotka in v enoti s sedežem v Kranju, kjer je bilo proti zakonu 52,4 odstotka glasujočih. V enoti Ljubljana Center je bila na referendumu najvišja udeležba. V enotah Ptuj in Maribor pa je bila najnižja. Na ravni enot je bil rezultat 6:2 za vlado. Na ravni okrajev 67:21 za vlado.

Na volitvah je praviloma enota Ljubljana Center nekoliko bolj naklonjena levici, enoti Maribor in Ptuj pa desnici. Tokratni razplet ni bil povsem tipičen. Rezultati referenduma po enotah so bili takšni:

Gledano po okrajih so vladni zakon daleč najbolj podprli v okraju Hrastnik, kjer je bilo za kar 75,2 odstotka glasujočih.

Po okrajih levo – desno

[wp_ad_camp_3]

Hrastnik je edini okraj v državi, kjer je delež podpornikov presegel 70 odstotkov. Visoko “provladni” z deleži nad 60 odstotki so bili še v Kopru 1 (61,9), v Sežani (65,3), Ilirski Bistrici (60,2), Brežicah (60,2), Laškem (62), Trbovljah (67,2), Zagorju (65,6), v Mariboru 5 (60,8), v Mariboru 6 (60,7), v Ormožu (62,4), Ljutomeru (62,3), Murski Soboti 1 (63,7) in Murski Soboti 2 (62). Najbolj so  bili proti vladnemu zakonu v okraju Škofja Loka 2 z 62,6 odstotka. To je edini okraj v državi, kjer je bilo proti vladnemu zakonu več kot 60 odstotkov volivcev. Visoko proti so bili v tradicionalno bolj desnih okrajih. Denimo v Grosuplju (58,4), Ribnici (59,0), Ajdovščini (59,7)…

Prvi odziv vlade: dovolj političnih igric

[wp_ad_camp_4]

Iz vlade so sporočili, da premier Miro Cerar ocenjuje, da so referendum o zakonu o drugem tiru prenekateri izkoristili za politikantstvo in neosnovane očitke, večina tistih, ki so glasovali, pa je glasno sporočila, da imajo dovolj političnih igric o tako pomembnih projektih kot je drugi tir. “Nizka udeležba je nezaupnica pobudnikom referenduma in hkrati podpora vladi, da nadaljuje s projektom. Državljani si želijo napredka, želijo si gospodarski razvoj, nova delovna mesta, bolj varne avtoceste,” je dodal predsednik vlade.

Iz vlade so med drugim zapisali še, da se zavezujejo, da bo vlada poskrbela, da bo drugi tir zgled, kako naj se vodijo investicije. Zaradi preglednosti je pripravila poseben zakon, v katerega so vgrajeni vsi mehanizmi nadzora, uvedla bo tudi finančno-projektni nadzor civilne družbe, nad projektom bodo bdele tudi evropske institucije in države partnerice v projektu, so zapisali.

Premier Miro Cerar in predstavniki vlade so na spletnih omrežjih svoje komentarje objavili tako:
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzadrugitir%2Fvideos%2F1067249923378604%2F&show_text=0&width=560

 

Advertisements

9 thoughts on “Referendum: Projekt drugi tir je večina potrdila

 1. Katastrofa!
  Referendum je dokončno dokazal, da je Slovenija Butale in v Butalah živijo Butalci.
  Priporočam vsem, da si preberejo knjigo o Butalcih in primerejajo njihove modre odločitve z rezultatom referenduma.
  Pred nami so predsedniške volitve in ni dvoma, da bo zmagal Butalec. Pa to še ne bo višek. Višek pričakujemo na državnozborskih volitvah, ko nam bodo v izvilitev postavili šimpanza iz živalskega vrta in ta bo premočno zmagal. V Butalah ne da je to mogoče, v Butalah je to pravilo.
  Imamo najslabšo vlado, najslabšo ministrico za zdravje in kalicija jo gladko obrani in ji omogoča nadaljnje lomastenje po zdravstvu, nadaljnje večanje čakalnih vrst. In vse to ljudstvo brezbrižno opazuje. Nobene reakcije ni, tudi od tistih, ki zaradi predolgih čakalnih vrst umirajo.
  Pričakovati bi bilo, da se vsaj ti uprejo takšni oblasti in na referendumo rečejo NE!

  V Butalah se to ne more zgoditi. Čim slabše gre, tem bolje je.

  Všeč mi je

 2. Lj center proti. Dokaz vec, da slovencelj odreagira samo takrat, kadar je sam neposredno prizadet. Stanovalci Centra so uvideli, kam jih je pripeljal Jankovic s podporo levakov, stremuhov in brezvestnezev. Ko bodo tako lekcijo dobili VSI slovenclji, ko se jo bodo zavedali!!!, bo desnica dobila v roke crkovino od domovine. Veste kaj, debili slovenceljski, prav je, da se mladina seli na tuje in prav je, da boste crkovine v lastni drzavi. A brez mene in mojih…

  Všeč mi je

 3. Duhovna hrana slovenskih Butalcev so mehiške in turške nadaljevanke, Kmetija, Big brother, partizanski filmi, risanke. Tiskani mediji Nova, Lady, Story, Nedeljski dnevnik, Suzy pa so domet za tiste bolj izobražene Butalce, ki znajo tudi brati. Ne pričakujte sprememb v dolini Šentflorjanski.

  Všeč mi je

 4. Referendumski izidi ne morejo radostiti nikogar.
  Vlade in vladajoče koalicije SMC-Desus-SD nikakor ne more veseliti dejstvo, da njihov zakon o drugem tiru dejavno podpira le dobra desetina volilnih upravičencev (dobrih 185 tisoč volivcev).
  Pobudnikov referenduma zagotovo ne more zadovoljiti dejstvo, da je proti vladnemu zakonu glasovala celo manj kot desetina vseh volilnih upravičence (162 tisoč volivcev).

  Privržence parlamentarne demokracije in neposredne ljudske demokracije mora skrbeti dejstvo, da se je na referendumsko možnost demokratične in neposredne izbire odzvala komaj petina vseh volilnih upravičencev (manj kot 350 tisoč volivcev).

  Za stanje državljanske in politične osveščenosti, odgovornosti in kulture se zdi ravno slednji podatek najbolj porazen, saj glasovalna abstinenca domala štirih petin oz. osemdeset odstotkov volivcev kaže na popolno odtujenost med legalno in legitimno izvoljenimi organi države ter državljani oz. volivci. Utemeljeno se postavlja vprašanje, v čigavem interesu sploh delujeta vlada in vladajoča parlamentarna koalicija, če pa se na njune odločitve dejavno ne odzove dosti več od petine volilnega telesa.
  Koliko je ta državna oblast še “ljudska” in koliko so “ljudske” njene odločitve, ki si ne zmorejo pridobiti niti podpore desetine volivcev in davkoplačevalcev?

  Vsekakor je za neposredno ljudsko demokracijo porazen referendumski rezultat tako rekoč zadnji alarm vsem, ki se ukvarjajo z nizko stopnjo demokratične osveščenosti in politične kulture v RS, da vložijo vse znanje in vse politične sile v nujen demokratični preobrat. Sicer bo vladajoča samopašna strankokracija do konca zadušila demokracijo in ponovno odprla prostor edini realni družbeni alternativi – totalitarni diktaturi skrajno leve ali skrajno desne usmeritve.

  Všeč mi je

 5. Saj je bilo pričakovati takšen odziv volivcev. Kdo bi pa podpiral norenje nekega kupljenega upokojenca, v veri, da ima prav. Ve se, kdo je stal za njim in kdo ga je spodbujal, , ne misleč, da si bo naivnež obtolkel glavo, pravi inicitaor pa si mel roke. Tokrat je nekoliko spodletelo, še bolj pa bi, če bi stroške referenduma, ki je propadel, moral nositi kričač.

  Všeč mi je

 6. Ali so bili volilci informirani, da gre pri projektu drugi tir za ENOJNI tir?
  Vladni možje so vrednost ocenjevali od 0,9 (brez DDV) do 1,7 mrd. Ali je to kredibilna vlada???

  Če bodo gradili še drugi vzporedni tir (dvojni viadukti, dvojni enojni predori …) bo cena skoraj podvojena, izgradnja pa bo končana čez 15 let. Do takrat bo v uporabi stara-zastarela proga (brez posodobitve in dodatnega denarja?). Ali lokalni prebivalci in Popovič (ki je po pogovoru s Cerarjem na štiri oči naredil obrat na glavo), podporniki vlade, tega ne vedo?
  Alternativni projekt bi vse rešil v 4 letih za četrtino denarja (sic!). Kdo vse bo obogatel s krajo denarja, preden bo projekt zaustavljen?

  Všeč mi je

 7. Referendumski rezultat je katastrofa,
  Pokazal je namreč, da se vladjoča levica lahko poigrava z volivci, kakor se hoče in da v Sloveniji opozicija ni mogoča. Dokler opozicija ne bo prišla na oblast se v Sloveniji ne more nič spremeniti.
  Oblast pa je v tem trenutku zmožna prevzeti le SDS, saj edino ta stranka ima dovolj izurjen kader in dovolj sposobne ljudi, ki lahko prevzamejo vlado in večino ministrskih resorejev. SDS tudi ve, da Slovenijo vlada mafija, ki je nihče ne voli, postavlja pa politiko in je odgovrna za pajace, ki nam vladajo.
  Toliko za uvod, sicer pa si tudi opozicija in organizatorji referenduma zaslužijo grajo.
  Referendum je namreč pozicija ALI:ALI!
  Vlada je trdno postavila zakon, ki je zanič, ki je kvaren, ki napoveduje krajo in kriminal.
  Organizatorji referenduma pa bi morali nasproti temu postaviti jasen projekt, ki bi se moral izkazati kot boljši, cenejši, preglednejši in prej izvedljiv.
  Ni še vse zamujeno, zato svetujem nasprotnikom zakona o 2. tiru in vlade, da pripravijo idejni projekt nove trase 2. tira, ki mora biti vsaj 400 mio cenejši, mora biti dvotirna poga, mora imeti bistveno manj in krajših predorov in mora biti izvedljiv v treh letih.
  Razmišljal sem o takšni trasi in sem prepričan, da jo je možno izbrati, saj so bile že študirane v času, ko je mafija iz ozadja pod vodstvom Ivana Zidarja potrdila to, predrago in sveda tudi zamudno traso.
  Najprej je potrebno čvrsto ovreči tezo, da je prednmetni tiri del 5. prometnega koridorja, saj predstavlja proga med Divačo in Koprom le indiustrijski tir za luko Koper. Seveda je na takšni progi možen tudi potniški promet. Takšna zahteva pa omogoča radikalno zmanjšanje računske hitrosti in vodenje trase po terenu, s čimer se je mogoče izogniti dragim predorom, ki tudi bistveno podaljšajo čas gradnje. Z zmanjšanjem računske hitrosti je možno že na obstoječi trasi graditi dvotirne predore, kar gradnjo bistveno poceni in zagotavlja opustitev obstoječe proge takoj po izgradnji nove dvotirne proge med Divačo in Koprom.
  Z rahlo modifikacijo obstoječe trase in zmanjšanjem računske hitrosti ter skrajšanjem najdaljšega in najzahtevnejšega ( finančno in časovno) predora lahko že dosežemo željeni cilj.
  S takšno dokazano varianto pod geslom Cenje, Hitreje, Dvotirno, pa bi pobudniki uspeli.
  Potrebno je najti le projektanta, ki mora nemudoma izdelati idejni projekt do stopnje, ki omogoča zanesljivo oceno stroškov in oceno časa gradnje.
  Do sedaj v razpravah praktično nisem zasledil projetanta, ki bi bil sposoben tak projekt izdelati. Vsi zagovorniki obstoječega zakona so ali prvovrstni šarlatani, brez kakršnega koli znanja o železnicah in projektiranju. Tu in tam pa je kakšen migec, ki ima sicer vsaj osnovno zanaje o problematiki, pa mora pihati v isti rok, saj utegne nemudoma izgubiti služno, ali pa ga mafija odstavi od korita. To velja tudi za obritoglavca Lebena, ki je sicer toliko neumen, da vsaj svetu, ki se spozna na stroko kaže, kako velik nestrokovnjak je in kakšna marionata v rokah mafije je.
  S takšnimi mafijozi, kot je Leben bo Slovenija kmalu dosegla dno.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s