DVK o nenavadno poznem obveščanju o referendumu

Napaka na začetku, ko je notranje ministrstvo pripravilo podatke, in pozneje težave pri sortiranju pošiljk na pošti, sta glavni razlog, da je del volivcev obvestila o referendumu dobil šele v četrtek ta teden, ko so se predčasna glasovanja skoraj že končala. Tako bi lahko na kratko povzeli daljše poročilo, ki ga je za državno volilno komisijo pripravil direktor službe Dušan Vučko.

Zakaj so številni volivci obvestila o referendumu dobili šele ob koncu predčasnih glasovanj po državi, je državna volilna komisija razpravljala na zahtevo predstavnika SDS Draga Zadergala. Na tej seji, začela se je v petek opoldan, je komisija tudi uradno potrdila predsedniško kandidaturo Boruta Pahorja.

Kak teden prepozno

Podpredsednik DVK Peter Golob (levo) in direktor službe Dušan Vučko Foto: P. J.

Do poznega obveščanja volivcev ni prišlo na nedostopnih in oddaljenih krajih po državi. Sam živim v Novih Jaršah, urbanem delu Ljubljane, obvestilo pa sem dobil šele v četrtek, zadnji dan predčasnega glasovanja. „Običajno smo to raznašali vsaj teden dni prej,“ mi je povedal poštar, ko je prinesel obvestilo. Zamuda ni bila le pri meni. Poštar je raznašal obvestila vsem na tem območju. Podobno je, kot je na seji danes povedal Vučko, šele v četrtek obvestilo dobil tudi predsednik državne volilne komisije Anton Gašper Frantar.

Koliko ljudi natančno je bilo pozno obveščenih, ni čisto jasno, Vučko je ocenil, da kakšnih 50.000. A to je le groba ocena.

Predstavnik NSi v komisiji Janez Pogorelec je dejal, da bi bilo prav, če bi ta obvestila volivci dobili v ponedeljek. Ni pa, je ocenil, razlogov, da bi v komisiji zaradi nekaj dni zamude, ki so se zgodili, zdaj delali dramo.

Pri referendumih so obvestila pomembnejša kot na volitvah, ker morajo na referendumu nasprotniki zakona doseči kvorum čez 342.000 volivcev. Če ni obvestil, je mogoče domnevati, da glasuje kak volivec manj. In takoj se lahko pojavijo teorije zarote: da obvestil namenoma ni bilo, da bi bila udeležba nižja.

Pomaga, mogoče pa je brez

[wp_ad_camp_3]

Če obvestila še niste dobili, to ne pomeni, da ne smete glasovati. Na vašem volišču, če veste kje je, boste z osebno izkaznico z lahkoto glasovali. So pa ta obvestila pomembna za volilne organe na predčasnih voliščih, da v volilnih imenikih lažje najdejo in označijo, kdo glasuje, olajšalo pa jim delo tudi v nedeljo. Za volivca je obvestilo koristno, ker mu pove, kam sploh mora, kje je torej njegovo volišče v nedeljo. V sredo, ko je Borut Pahor vlagal kandidaturo, sem direktorja službe DVK Dušana Vučka opozoril, da od bralcev Spletnega časopisa dobivam vprašanja, zakaj obvestil še niso dobili, čeprav glasovanja že potekajo. Takrat je imel Vučko že prve sestanke, na katerih je skušal rekonstruirati, kje se je zapletlo pri tisku 1,7 milijona obvestil. Vsako obvestilo je nekoliko drugačno, ker so prilagojena vsakemu volivcu posebej.

24 ur so, kot je Vučko povzel članom državne volilne komisije, izgubili na začetku procesa, ko je pri preverjanju podatkov pred začetkom tiska ugotovil, da baza podatkov ni čisto točna in so jo morali na MNZ popraviti. Sicer bi bila obvestila za del volivcev napačna. Pozneje pa se je zapletlo še na pošti, ko avtomatsko sortiranje kuvert za del pošiljk v Ljubljani ni delovalo in so morali to opraviti ročno, kar traje.

Vučko: Bilo je prepozno

[wp_ad_camp_4]

Tisk obvestil in razpošiljanje 1,7 milijona pošiljk po pošti ni niti malo poceni in če ta pošta pride po dogodku, je to stran vržen denar.

Pravi škandal bi sicer bil, če bi bila zamuda kje takšna, da bi obvestila do večjega dela volivcev prišla, ko bo referendum že mimo. Manjšemu delu volivcev, predvsem v tujini, se pogosto zgodi, da obvestil sploh ne dobijo ali da so prepozna. Kot je opozoril Vučko jim je pošta doslej tudi že vrnila več kot pet tisoč obvestil, ker so se prejemniki preselili ali kaj takega.

Predčasnega glasovanja na referendumu se je v treh dneh udeležilo 14.201 volivcev ali 0,83 odstotka volilnih upravičencev. Na zadnjem referendumu o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih je na predčasna volišča prišlo 24.480 volivcev  ali 1,43 vseh.

Torej kar precej več.

Celotno poročilo Dušana Vučka o razlogih za nekaj zamude je takšno:

[gview file=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/09/porocilo_tisk-in-distribucija-obvestil-volilvcem_osnutek.pdf”%5D

Advertisements

3 thoughts on “DVK o nenavadno poznem obveščanju o referendumu

  1. Kako se nesposobnezi pasejo pri drzavnih jaslih! Da ne bo pomote, nespsobnezi so, so bili in bodo v oceh povsem normalnega povprecnega Slovenca. Ni pa, v tem primeru Vucko, nespsobnez za Kucana in mafijo. V njihovih oceh je spsoben. Kaj pa ti, Vucko? Imas otroke? Jim zelis, da ne bi placevalih tvojih zablog in tvojih pufov, tvojega hlapcevanja in abot?

    Všeč mi je

  2. Če bi bila Cerarjeva vlada in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD zainteresirana za čim višjo udeležbo volivcev na referendumu, bi bil direktor službe DVK, gospod Dušan Vučko, najbrž kmalu “bivši”.
    Ker pa je vlada in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD ter zajedalska vladajoča kleptokracija iz politično-kriminalnega mafijskega podzemlja življenjsko zainteresirana za čim nižjo udeležbo volivcev na referendumu ter s tem vsaj neoviran začetek uresničevanja prenapihnjenega političnega projekta do naslednjih parlamentarnih volitev, bo direktor, gospod Dušan Vučko, na lestvici visokih državnih funkcionarjev zagotovo kmalu nagrajen z “zasluženim” napredovanjem in še višjo davkoplačevalsko “apanažo”. .

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s