Zamuda: Obvestilo DVK o referendumu šele danes

„Običajno smo to raznašali vsaj teden dni prej,“ mi je povedal poštar danes zjutraj, ko je prinesel obvestila okrajne volilne komisije o referendumu. Glasovanja na predčasnih voliščih potekajo že tretji dan. Zadnji dan. Ne stanujem na vrhu kakšnega hriba sredi nedostopnega hribovja. Poštar je velikansko število obvestil, da je referendum, raznašal v Novih Jaršah v Ljubljani. Po blokih. Pri referendumih so ta obvestila pomembnejša kot na volitvah, ker morajo nasprotniki zakona doseči kvorum čez 340.000 volivcev. Če ni obvestil, je mogoče domnevati, da glasuje kak volivec manj.

Vučko: Prepozno so…

Ministrstvo je pozno poslalo podatke, Cetis potem potrebuje čas, da natisne obvestila in pošta raznosi. To traja nekaj časa. To mi je v sredo pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, ko sem bil okoli poldneva v prostorih državne volilne komisije. Tam se ga opozoril, da se na spletu veliko ljudi pritožuje, da obvestil še niso dobili, čeprav glasovanja že potekajo. Vučko je ocenil, da je bil vsaj del postopkov izpeljan prepozno. Pogovarjala sva se na dan, ko je predsednik republike Borut Pahor predajal kandidaturo. Vučko je povedal, da je obveščen, da obvestil niso dobili številni volivci v Ljubljani, na Primorskem…  Ker ga niti sam še nisem, je to bilo za Ljubljano precej evidentno. Neuradno je slišati, da bi državna volilna komisija o zapletu lahko govorila že na seji v petek, torej še pred referendumom, ko bodo najbrž potrjevali kandidaturo Boruta Pahorja.

Glasujete lahko brez

[wp_ad_camp_4]

Če obvestilo, kje lahko te dni in v nedeljo glasujete, še niste dobili, to ne pomeni, da ne morete ali ne smete glasovati. Na običajnem volišču boste to z osebno izkaznico z lahkoto opravili. So pa ta obvestila pomembna za volilne organe na predčasnih voliščih, da v volilnih imenikih lažje najdejo in označijo, kdo glasuje, olajšalo pa bo delo volilnim organom tudi v nedeljo. Obvezen je pa za volivce identifikacijski dokument, denimo osebna izkaznica. Za volivce, ki doslej niso glasovali, je obvestilo koristno, ker jim pove, kam sploh morajo, kje je torej njihovo volišče.

Je kriv septembrski datum?

[wp_ad_camp_3]

Da so roki za opravila pred referendumi in volitvami slabo premišljeni in večinoma prekratki, sem v Spletnem časopisu že večkrat opozarjal. Na tokratni zaplet pa je morebiti nekoliko vplivalo tudi, ker je referendum državni zbor razpisal za čas takoj po poletnih počitnicah, vsaj del priprav je bil zaradi počitnic prekinjen. Ko je datum presojalo ustavno sodišče, sta dva sodnika ocenila, da je parlament ravnal narobe z izbiro septembrskega datuma.
Podrobnejšo analizo državne volilne komisije, kaj je šlo narobe, je pričakovati po referendumu.

Prva dva dni je na predčasna volišča po državi prišlo relativno malo volivcev. Kot so sporočili iz DVK jih je glasovalo 8.378 ali 0,49 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na zadnjem referendumu, na katerem je večina zavrnila spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je v dveh dneh predčasno glasovalo 15.796 volivcev ali 0,92 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Advertisements

One thought on “Zamuda: Obvestilo DVK o referendumu šele danes

 1. V zvezi z delovanjem državne volilne komisije (DVK), ki ji s polnimi pooblastili in politično odgovornostjo direktoruje bivši poslanec in član določene stranke Dušan Vučko (sicer ni važno, katere, nikakor pa ni mogoče verjeti, da bi bil ideološko-strankarsko nepristranski), se je nabralo že kar nekaj neprijetnih “naključij”, ki mečejo senco na korektnost referendumskih postopkov ter na legalnost in legitimnost referendumskih izidov.
  Najprej smo prav na tem spletnem mediju lahko prebrali, kako določene volilne komisije “na terenu” nimajo vodij iz vrst delujočih izvoljenih funkcionarjev sodne veje oblasti, kot to zahteva veljavni zakon.
  Zdaj pa smo lahko naravnost zgroženi, ko sam direktor službe DVK priznava, da nekaj dni pred referendumom ter tako rekoč celo že sredi poteka glasovanja na predčasnih voliščih okoli 50.000 volilnih upravičencev sploh še ni prejelo vabil za referendumsko glasovanje.
  Ali gre za nedopustno administrativno šlamparijo pri posredovanju volilnih gradiv, ali za njihovo namerno zadrževanje, da bi se referenduma udeležilo čim manjše število volilnih upravičencev, je popolnoma vseeno!
  Dejstvo je, da administracija DVK, ki jo vse leto in s polnim delovnim časom vodi kot visok državni funkcionar direktor Dušan Vučko, ni korektno opravila svoje temeljne naloge, zaradi katere je upravičeno spodbudila sume pristranskega vplivanja na referendumske izide ter nezaupanje v (do)končno poročilo DVK.
  Je pa značilno za stanje politične, pravne in demokratične kulture v večini slovenskih medijev, da o teh nadvse zaskrbljujočih zapletih in zdrsih v predreferendumskih postopkih DVK praktično ne poročajo, kaj šele da bi raziskovalno in kritično “posvetili” v pravna in politična ozadja domnevnih nedopustnih nezakonitosti in administrativnih šlamparij.
  Po vseh omenjenih zaskrbljujočih pojavih ni izključeno, da bo nazadnje moralo Vrhovno sodišče RS razveljaviti referendum, če bo ugotovilo resnične kršitve veljavne ustave in zakonodaje, zaradi katerih glasovanje ne bo izkazovalo resnične in verodostojne demokratične volje državljanov oz. volilnih upravičencev RS.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s