Brglez Cerarju in Mahniču: “To se ne bi smelo zgoditi”

Točka dnevnega reda, ki je implicirala uporabo oborožene sile, je bila neprimerna, vlada pa nima kaj odločati, ali bo sodelovala pri delu državnega zbora, to je njena obveznost.

Tako bi lahko na kratko povzeli stališče predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC), ki ga je danes poslal vsem vodjem poslanskih skupin, predsedniku odbora za obrambo Žanu Mahniču (SDS) in vladi, ki jo vodi Miro Cerar (SMC). Stališče je nastalo po ostri in polemični razpravi na kolegiju predsednika državnega zbora prejšnji teden v petek.

Impliciten poziv k vojni

Razpravo kolegija je z ostrimi protesti sprožil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Povzetek dogajanja lahko poberete v poročilu z naslovom “KUSTEC LIPICER: NEPOSREDNO STE POZVALI K VOJNI” na povezavi levo

Neprimeren, neodgovoren in škodljiv interesom in ugledu države, tako je predsednik državnega zbora Brglez v tem posebnem pisnem stališču po premisleku označil sklic seje odbora za obrambo, za katerega se je odločil Mahnič. Sejo, ki je bila za zaprtimi vrati, a so nanjo po vseh zapletih prišli le trije poslanci SDS, je Mahnič naslovil z:  “O pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”.

Proceduralno je bilo morda s sklicem vse v redu, sporen je vsebinsko, je zapisal Brglez, ker po njegovi oceni naslov implicira, da se je naša država v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločitve v mejnem sporu s sosednjo Hrvaško pripravljena zateči k uporabi oborožene sile.

Brglez je hkrati, ko kritizira Mahniča zaradi implicitnega sporočila, zaskrbljen nad reakcijo, ko je vlada prepovedala udeležbo na seji odbora obrambni ministrici Andreji Katič in šefu generalštaba Andreju Ostermanu, pa tudi šefu vojaške in civilne obveščevalne službe Francu Trbovšku in Zoranu Klemenčiču .

Sodelovanje s parlamentom za vlado ni stvar izbire, je obveznost, ki je pogoj za izvrševanje ustavno in poslovniško določenih funkcij državnega zbora, opozarja Brglez.

Mini državni udar

[wp_ad_camp_4]

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je odločitev vlade, ki je svojim predstavnikom prepovedala sodelovanje na seji parlamenta, kamor so sicer nameravali, prejšnji teden označil celo za mini državni udar. Več o tem je dostopno na povezavi na članek levo.

Celotno stališče predsednika državnega zbora, da se kaj takega ne sme ponoviti in da se sploh ne bi smelo zgoditi, je takšno:

[gview file=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/09/pdz_obramba_190917.pdf”%5D

Advertisements

2 thoughts on “Brglez Cerarju in Mahniču: “To se ne bi smelo zgoditi”

 1. Najprej dejstva.
  Poslanec Mahnič je sklical sejo odbora za obrambo s sicer nekolko nenavadno vsebino. Seja bi potekala za zaprtimi vrati.Seja vsaj teden dni ipo sklicu ni vzbujala nikakršne pozornosti. Pozornost je vzbudila šele takrat, ko je vlada s sklepom prepovedala udeležbo ministice in šefa generalštaba.na odboru In seveda odločitev razširila v medije.
  Takrat se je začel boj mačke z miško. Pri tem je jasno, da koalicija in levičarji predstavljajo mačko, SDS in Mahnič pa miško.
  V normalni državi bi seja odbora potekala skladno z določili in pravili.Vsak udeleženec bi pojasnil to kar misli in sprejeti bi bili sklepi, kakršni pač bi bili in svedada takšni, ki bi jih potrdila večina.
  Res je tema nekoliko nenavadna, saj je Mahnič nameraval pridobiti podatke o pripravljenosti vojske na morebitni napad hrvaških oboroženih sil pri uveljavitvi arbitražne odločbe o meji.
  Ali je takšna tema dopustna lai ne, se je potrebno vsaj za nekaj desetletij premakniti v zgodovino in uporabiti znano geslo pokojnega in pri slovenski levici in terenrkarjih tako priljubljenega večnega vodje Tita, ki je dajal:”Gradite mir, a pripravljajte se na vojno”.
  To geslo je bilo svetel vzgled pred vsem jugogeneralom, ki so pod vodstvom ljubljenega Tita porabljali več kot 25% BDP. Danes njegovi občudovalci ministici ne dopustijo porabiti niti 1%, zato je vojska v resnih težavah in ne more skrbeti za svoj obstoj niti v miru, kaj šele v najmanjši praski, ki bi lahko po neumnosti nastala. Da, po neumnosti. Saj retorika, ki jo je širil gostobesdenež Erjavec je naravnost vzpodbujala sosednje vojake, da zagrejejo orožje. Mar ni predsednica Hrvaške nemudoma odstavila svojega obrambnega svetovalca,zelo pomembnega borca za samostojno Hrvaško,prav zaradi izjav, ki so bile direktna pretnja Sloveniji?
  Torej, afero je zakuhala vladna koalicije s protagonisti Cerarjem, Erjavcem in Brglezom. Temu triju pa se je sveda kot vedno prilkujčil,orkester narodnega agitpropa, ki je v javnosti Mahniča dobesedno zmlel.
  Končno:arbitražna razsodba je popolni polom slovenske diplomacije in kaže na to, da Slovenija nima nikakršne mednarodne veljave, niti opore. Tako enostranska razdodba kaže bolj na kazen, kot na razsodbo. Je daleč od zahtevane pravoičnosti.
  Hrvatje nam zaenkrat še ponujajomožnost, da tudi sami obrnemo hrbet od takšne sramotne razsodbe. V tem primeru bomo pač še nekaj let, nekaj desetletij, morda tudi sotletje in več živeli z nedoločeno mejo.Če smo do sedja živeli brez določene meje in to stoletja, zakaj ne bi živeli še naprej?
  Na tioče skupnih točk imamo, in meja je lahko popolnoma nepomembna.
  Razmišljajoči pa si mora zastaviti kar nekaj vprašanj, na katere pa ne vlada ne Brglez ne odgovarjajo, so pa za razbistritev spora o meji zelo, zelo pomebna in jih je potrebno do potankosti razčistiti,preden nam kdorkoli vsili po kazni določeno mejo.
  Kdo in s kakšnim razlogom je postal Sekolec slovenski arbiter, ko je znano, da je bil pripadnik SDV? Kdo je avtor afere s prisluhi? Kdo in zakaj je razkril afero, oziraoma predal javnosti psonetke telefonskih razgovorov? Ali niso bili posnetki narejeni v Sloveniji in predani v tujino?.
  Nato sledi kazenska razsodba. Zakaj kolaicija brezglavo podpira razsodbo, ki je vednar izrazito v škodo Slovenije? Zakaj kolaicija, pred vsem vlada in zunanje ministrstvo niso sposbni pojasniti in objaviti analizo razsodbe.Razsodba namerč ne upošteva osnovne zahteve Slovenije, da ima neposredni stik z odprim morjem z mednarodnimi vodami.? Zakaj odgovorni ne priznajo, da je polomija v tem, ko smo izgubili okrog 1.000 ha ozemlja, ki smo ga ves čas šteli za svoje ozemlje? Zakaj se nikejr ne omenja šlamparija razsodbe, ki je razodila katastrsko mejo, ki že sedaj povzroča lokalnemu prebivalstvu neskončne težave, saj ne vedo, ali živijo v Sloveniji, ali na Hrvaškem? Zakaj nihče ne protestira,da si je tribunal privoščil nedopustno šlamparijo, ko je razsojal o nečem, kar ni poznal in kar si ni ogledal na terenu’?.
  Kako je mogoče, da tako vzvišeni trbunal flagranto krši človekove pravice, ko prebivalce ob meji enstavno admnistrativno seli iz države v državo, ne dabi jih upošteval ? Celo nagovoril jih ni! Pa saj niso divjad, ki se bo že znašla.Ali ti prebivalci nimajo pravice odločiti se, kje bodo živeli?
  Imajo, ampak razdodba je kazen, kazen Sloveniji za škandalozno kršenje arbitražnega sporazuma, ki odločno prepoveduje kontaktiranje agentov in sodnikov.
  In to nam vlada vsiljuje. V zadregi pa podžiga afero zaradi sklica odbra za obrambo, ki bi na gluhi seji obravnaval vojno pripravljenost Slovenije.
  Mar takšna tema res Slovencev ne sme zanimati?

  Všeč mi je

 2. Medijski cirkus, ki so si ga ponovno privoščili najvišji predstavniki izvršne in sodne veje oblasti v zvezi z vprašanji nacionalne varnosti RS, je zagotovo še eno nepričakovano darilo hrvaški vladi in hrvaški javnosti, ki kaže na popolno odsotnost politične in diplomatske in varnostne kulture pri najvišjih predstavnikih oblasti v RS ter žal tudi popolno odsotnost elementarne človeške in državljanske razumnosti.
  Če parafraziram, nihče nam ne more bolj škodovati od naših domačih nekompetentnih političnih, diplomatskih in vojaških voditeljev, ki se igrajo v našem imenu in na naš račun svoje vse bolj otročje nezrele in neodgovorne politikantske ter strankokratske “igre brez meja”.
  Koliko časa jim bomo to mizerijo še pasivno dopuščali?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s