Generalštab mimo ministrice za predrage osemkolesnike

Zaradi spora v vladi, kakšne osemkolesnike bi kupili, je odbor za obrambo prekinil sejo za zaprtimi vrati. Kot je po seji povedal predsednik Žan Mahnič (SDS) pričakujejo, da se bosta generalštab in ministrstvo v kakšnih dveh tednih uskladila, kaj sploh hočejo.

Andreja Katič: Ni mogoče kupiti vsega

[wp_ad_camp_4]

Ministrica Andreja Katič (SD) je po seji opozorila, da so bili v zadnjih tednih celo dokumenti generalštaba bistveno spremenjeni in to mimo dogovorjenega. Zaradi teh sprememb, ki imajo velike finančne posledice, bi lahko bil kdo tudi ob funkcijo, je opozorila ministrica, ki je povzela, da je novost v dokumentaciji predvsem namestitev protioklepnih raketnih sistemov na osemkolesnike, kar ima finančno velike posledice. Doslej so bili načrtovani le na štirikolesnih vozilih.

Vprašljivo je, ali si država to lahko privošči, je ocenila ministrica in povzela, da se mnenja strokovnjakov razlikujejo, različne poglede med vojaškimi strokovnjaki in v vrhu ministrstva pa bodo poskusili odpraviti v kakšnih dveh tednih.

Celotna izjava ministrice, kako se je v generalštabu zapletlo tudi mimo nje, je dostopna na posnetku:

Priča smo bili zelo različnim pogledom ministrstva in vojske, kar se tiče nakupa osemkolesnikov, pa je po prekinjeni seji odbora za obrambo povedal Žan Mahnič (SDS) in povzel, da poslanci soglasno podpirajo projekt nakupa osemkolesnikov, nočejo pa biti v vlogi mediatorja med generalštabom, vojsko in ministrstvom, kaj sploh kupovati.

Levica edina proti modernizaciji vojske

[wp_ad_camp_4]

Ocena o soglasnosti ni bila povsem točna. Nakupu novih oklepnih vozil nasprotuje poslanec Levice Miha Kordiš, ki ga pa v zadnjem delu zaprte seje odbora za obrambo ni bilo. Levica je za izstop iz Nata. V kratki izjavi je Kordiš pozneje pojasnil, da bi 200 milijonov evrov po njegovem lahko koristneje uporabili za druge namene:

 

Sejo smo prekinili, da se generalštab in ministrstvo uskladita, v kakšen nakup bomo šli, kakšne oklepnike potrebujemo in kakšne so realne možnosti, pa je povedal Žan Mahnič in dodal, da bodo sejo nadaljevali v dveh do treh tednih, da bi končali sago o različnih pogledih in tudi že medijske obračune, kaj država sploh kupuje.

Celotna izjava predsednika odbora za obrambo je bila takšna:

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Generalštab mimo ministrice za predrage osemkolesnike

  1. Se je morda komu zopet zahotelo na svojo roko odprodajati “zastarelo” orožje? Dokler že evidentni krivci ne bodo kaznovani, se bodo vedno znova in znova pojavljali kandidati za ta dobičkonosni posel v Sloveniji. Če ljudstvu primanjkuje sredstev za preživetje, vedno več je revežev, za otroke in stare se zbirajo “milodari”, se naščuvani mladci igrajo (trenutno še z besedami).Vse te prenapete “orožarje”, ki bi našo mladež brez vesti poslali na bojna polja, bi moralo ljudstvo nemudoma poslati v kot.Slovenski narod je enkrat že nasedel in to je bilo dovolj !

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s