Predvolilno: Makovec Brenčič po poti Andreja Čuša

Ob predaji predsedniške kandidature državni volilni komisiji je kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič včeraj napovedala, da bo predlagala volilno pravico za mlade že s 16. leti. S tem se je vpisala med ambiciozne kandidate, ki bi spreminjali ustavo in volilno ureditev, kar ni pristojnost predsednika republike.

Za te spremembo že Pahor in Čuš, a…

[wp_ad_camp_3]

Predsednik republike nima čisto nobenih pooblastil v postopkih spreminjanja ustave in volilne ureditve.

Spremembo, da bi smeli voliti že 16 letniki, je pred 17 leti predlagala stranka mladih, znižanje starosti za volilno pravico je javno podprl tudi sedanji predsednik Borut Pahor. Zadnji se je na tem področju izkazal, vsaj zdi se tako, nepovezan poslanec Andrej Čuš, ki je poslanske skupine v državnem zboru letos pozval, da bi “s skupnimi močmi” spremenili 43. člen ustave, ker to predlaga tudi Mladinski svet. Zdaj je to storila še kandidatka SMC na tak način:

//platform.twitter.com/widgets.js
Zgodilo se po vseh teh pozivih seveda ni nič.

Spremembe, ki jo kot svoj predsedniški program napoveduje ministrica za izobraževanja Makovec Brenčičeva državni zbor ne more uzakoniti brez spremembe ustave. 43 člen ustave pravi, da je „volilna pravica je splošna in enaka in da ima vsak državljan, ki je dopolnil 18 let, pravico voliti in biti voljen“. Člen je nekoliko dvoumen, ker bi ga lahko kdo razumel tudi dobesedno, da imajo pravico voliti in kandidirati le tisti, ki so ravno dopolnili 18 let. Starejši pa ne. A obveljala je bolj logična razlaga.

Spremembo ustave bi lahko že predlagala

Ustava določa, kdo lahko sproži postopek spreminjanja najvišjega pravnega akta: dvajset poslancev državnega zbora, vlada ali najmanj trideset tisoč volivcev. Predsednik republike ni niti omenjen kot predlagatelj takšne spremembe. Ali postopek spreminjanja ustave začeti, odloči državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, za spremembo je potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev. V nobenem od teh postopkov predsednik republike nima niti najmanjše vloge.
No: lahko poziva. A to lahko počne vsak v tej državi. Letos je predsedniško kandidatko s tem odločno prehitel poslanec Čuš.

Ker je Makovec Brenčičeva trenutno ministrica, je nejasno, zakaj te spremembe, če se ji zdi pomembna, ni že predlagala v vladi, ki je po ustavi določen pooblaščen predlagatelj. Postopek bi lahko sprožili tudi poslanci SMC, ki jih je v državnem zboru več kot 20. Pa ga niso.

Tretja strankarska kandidatura

[wp_ad_camp_4]

Maja Makovec Brenčič je kandidaturo uradno vložila tretja, za Ljudmilo Novak in županom Kamnika Marjan Šarcem. Vse tri kandidature so bile vložene kot strankarske. Za Novakovo in Šarca je državna volilna komisija že ugotovila, da sta izpolnila vse pogoje.

Znova se komisija sestaja prihodnji teden v torek, ko bodo odločali o do takrat vloženih kandidaturah. Časa za dodatne kandidature pa je še veliko: rok za vložitev bo iztekel 27.9, torej čez več kot deset dni.

Advertisements

7 thoughts on “Predvolilno: Makovec Brenčič po poti Andreja Čuša

 1. Ministrica Maja Makovec Brenčič je ministrica za izobraževanje. Znano je, da še po več kot sedemdeset letih po vojni in več kot 25 letih po demokratizaciji države prevladuje še vedno komunistični kurikul v slovenskih šolah.
  Še vedno se otroci od vrtca pa do doktoratov učijo marksističnih naukov s pridihom NOB in boja proti nacizmu in fašizmu. Ko povprečen Slovenec naredi doktorat iz družboslovja, je zelo podoben muslimanskemu imamu, ki se na pamet nadudla koran.
  Jasno je da postane potem le doktorirano budalo, ki ni sposobno dojemati sveta okrog sebe. To nam zgovorno kažejo družboslovci v vrstah vodilnih politikov, ki niso sposobni svobodnega razmišljanja. Niso sposobni niti brati in razumeti ustave, niti zakonov.
  Dokaz za to je molčečnost, ali pa naravnost sramotne razprave v parlamentu, kjer praktično vladajoča politiki doživlja poraz za porazom in le večina in glasovalni stroj jih rešuje pred popolnim polomom.Ni potrebno posebej povdarjati, da je znanje vodilnih koalicijskih politikov v popolnosti usklajeno z levičarskimi dogmami, ki so jih postavili revolucionarj ob zmagii krvave revolucije po 2. svetovni vojni.
  S takšno predpotopno dogmatiko sveda Slovenija ne more stopati v družbi razvitih držav v lepšo bodočnost.
  Dolžnost vrle ministrice bi bila,da takšno stanje spremeni. Pa se je odločila drugače. Kot ministrica je doživela popolni fijasko, sedaj pa si želi še več. Želi postati predsednica države.
  Nima kaj pokazati , zato se je odločila za poceni populizem. Želi podariti mladincem volivno pravico. S tem meni, da bo pridobila več glasov, kot ostali kandidati. Več glasov pa želi tudi svoji stranki, ki se je izkazala kot največja prevara volivnega telesa od kar imamo v Sloveniji svobodne volitve.
  Poleg ostalega pa krasi to damo še finančni škandal na EF, ko si je polnila žepe z nezasluženim denarjem. Tudi če ga vrača, je to neizbrisljiv madež.Če je ne bi zasačili z rokmai v vreči, denarja nikoli ne bi vrnila, tako kot ostali tatovi, ki kradejo po Sloveniji.

  Všeč mi je

 2. K povedanemu bi dodal le, da bi šolska ministrica MORALA razmisliti , kakšna je pri šestnajstletnikih ljubezen do domovine, jezika, državnih simbolov, samostojnosti, osamosvojitvi, zgodovini slovenstva in Slovenije, pa tudi o učiteljih, ki podajajo to tvarino otrokom in mladini! MORALA, a kaj ko njeno politično opcijo predvsem iritira blagoslovitev šole in “nevtralna šola”, kršitev ustavne odločbe, problematiziranje duhovnikov, ki so skozi stoletja bili svetilnik slovenstva!
  NI PRIMERNA NITI ZA MINISTRICO, ŠE MANJ PA ZA PREDSEDNICO !!!

  Všeč mi je

 3. Ravno v tvojem mandatu je največ mladih zbežalo v tujino, s trebuhom za kruhom. Ti si pa ostala tu…. Meni to pove vse. Zato, ne nabijaj in nas ne imej za debile! BTW, si že vrnila nezaslužene cvenke za “pripravljenost”?

  Všeč mi je

 4. Hodiš po Ljubljani in opazuješ obnašanje 16 letne mularije.
  Celo izpita za avto ne smeš delati mlajši od 18 let, politikantski cepci bi pa tej še ne dorasli in osebnostno formirani mulariji dali kar volilno pravico.
  Maja Makovec Brenčič s tem predlogom jasno izpostavlja, da sama nima pojma, kaj pomeni beseda odgovornost.
  Če so mladinci pri 16-ih letih že dovolj zreli za volilno pravico, potem ne vidim razloga, zakaj bi jim do 18. leta prepovedovali vozniški izpit in poroko.
  SMC je očitno združba politikantskih kretenov, ki se jim niti ne sanja, da so otroci pri 16-ih letih še vedno samo odraščajoči šolarji.

  Všeč mi je

 5. “.@MajaMakovec: Borila se bom, da se glas mladih sliši in upošteva. Zato predlagam znižanje volilne pravice na 16 let. #boljodločno

  1:49 PM – Sep 15, 2017 ”

  Mene je pa strah ljudi, ki obljubljajo stvari, ki sploh ne bodo v njihovi prostojnosti, če bodo izvoljeni!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s