Kustec Lipicer: Neposredno ste pozvali k vojni

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) je neposredno pozival k vojni in ga je treba odstaviti, je na kolegiju predsednika državnega zbora zjutraj ocenila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

SMC: Odstavite Mahniča….

[wp_ad_camp_3]

Foto: Robert Fojkar Komac

S to ostro oceni in predlogom za odstavitev je Kustec Lipicerjeva odgovorila na protest vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da je škandal, ker je vlada obrambni ministrici Andreji Katič (SD) in načelniku generalštaba Andreju Ostermanu prepovedala, da bi se udeležila zaprte seji odbora za obrambo, kamor sta nameravala dan prej. Takšna prepoved se je zgodila, kolikor je znano, prvič v zgodovini države.

Sejo odbora je predsednik Žan Mahnič sklical z naslovom: “O pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”. Ta naslov razprave po mnenju koalicije pomeni napoved vojne sosednji državi, zaradi česar je premier Miro Cerar Mahniča med tednom pozval, naj sejo odpove. A Mahnič je vztrajal, da seja bo. Nanjo so zaradi bojkota poslancev koalicijskih SMC, Desus in SD, predstavnikov vlade in tudi opozicijske Levice, prišli le trije poslanci SDS.

Tanko je na kolegiju predsednika državnega zbora ocenil, da je bila odločitev vlade o prepovedi udeležbe škandal, kršitev poslovnika državnega zbora in ustavne ureditve.

Lipicerjeva mu je odgovorila:

„Veste kaj je škandalozno? Škandalozen je jasen neposreden poziv k vojni. To ste naredili s tem sklicem odbora za obrambo. In niti ene besede več ni potrebno v zvezi s to temo. Z naše strani ne. In prvi korak k državotvornosti, o kateri toliko govorite in se zavzemate za njo, v tem konkretnem primeru, kolega Tanko, bi bil, da bi zamenjali predsednika odbora.“

Brglez: Ne sme se ponoviti, z nobene strani

[wp_ad_camp_4]

Tanko je pred tem opozoril, da pravila v državnem zboru jasno določajo, da predstavniki vlade morajo sodelovati in kdo jih lahko nadomešča.

Luka Mesec (Levica) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

 

Opozoril je, “da državni zbor ni telovadno društvo, kjer si lahko pravila vsak razlaga po svoje“.

Predsednik zbora Milan Brglez (SMC) je bil manj oster od Lipicerjeve. Ocenil je, da Mahnič seje, če bi bil odgovoren, na tak način sploh ne bi smel sklicati, vlada pa se  tudi ne bi smela odzvati kot se je.

Dejal je:  „Ne sme se ponoviti pri samovoljnem sklicevanju in ne sme se ponoviti pri udeležbi vlade.“

Tanko je zavrnil kritike, da bi bilo karkoli narobe s Mahničevim sklicem seje in opozoril, da tudi „ni bilo nobenega poziva k vojni“

Dejal je: „Točka je bila korektna in nobene podlage nimate v nobenem aktu, da si tako ravnanje privoščite. Ne vi, ne vlada, ne koalicija, ne kdorkoli. Nihče nima podlage za tako ravnanje.”

Večina ni bila za to, da bi obsojala vlado.

Stališče večine je povzel vodja poslanske skupine Levice Luka Mesec:

Mesec: Nimate večine

[wp_ad_camp_1]

 

„Ko nekdo postavi pod vprašaj tako pomembno stvar kot je mir in vlada zavzame stališče, ki je morda pravno-formalno vprašljivo, ampak to naredi za to, da bi to vrednoto ohranila, takrat ji pa dajem prav. Kar se mene tiče lahko tudi glasujemo. Mene ne morete prepričati na tem kolegiju. Mislim, da so tudi ostali kolegi povedali. Zaradi mene lahko to debato vlečemo tudi do štirih popoldne, ampak razmerje se ne bo nič spremenilo.“

Po ostrih polemikah in predstavitvi stališč kolegij predsednika državnega zbora ni odločal ali kritizirati vlado ali odstaviti Mahniča.

Sejo so končali brez kakršnegakoli odločanja o tem.

Advertisements

8 thoughts on “Kustec Lipicer: Neposredno ste pozvali k vojni

 1. Kronski dokaz za to, da ima Mahnič prav je odstavitev admirala Domazeta na Hrvaškem.
  Pa naj je admiral izrekel besede v šali, ali pa resno, pretil je Sloveniji in to ne z diplomacijo, temveč z orožjem.
  Seveda do resnega spopada skorajda ne more priti, Pa vendar.
  pred leti, ko se je začela agresija na Slovenijo tudi mnogi niso verjeli,da je mogoče, da bodo tanki lomastili po Sloveniji. Pa so.Kdo je to predvidel? Kdo je to bil?
  Dve NATO članici se pa ja ne bosta bojevali? Ja pa se Grčija in Turčija nista lasali?
  Je pa velik problem v Sloveniji! Slovenska vojska je na robu preživetja. To pa po zaslugi sil, ki so danes sestavni del levičarske koalicije. Te sile hlinijo mitrovništvo in skrbijo za podhranjenost vojske in omogočajo odlivanje denarja za obrambo v druge namene. S tem slabijo temelje države,saj vskaka normalna država skrbi za svojo varnost,se pravi da čuva svoj teritorij.Prav gotovo teritorija ne branijo mirovniki, in klovni,kakršen je slovenski zunanji mnister.
  Danes se na veliko šopiti tovariš Kučan. Povsod je v privi vrsti. Kdo pa mu je zagotovil stolček in položaj? Slovenska vojska, ki je iz Slovenijie pregnala JLA, ki je v imenu Velikosrbije želela preprečiti osamosvojitev.
  Če se Slovenija pred vsem s svojo vojsko ne bi osamosvojila, bi tovariš Kučan lahko hodil na proslave v Beograd, kjer pa bi igral tretjo violino.
  Še in še pa je potrebno povdarjati,da je Slovenija z arbitražo izgubila, je popolna poraženka. Histerija, ki jo uganja vodilna politika s Pahorjem na čelu, pa je le metanje peska v oči naivnemu narodu, saj morajo politiki s Pahorjem na čelu prikriti poraz.
  Ali bo kdo za to odgovarjal?

  Všeč mi je

 2. Janša ima prav: mini državni udar s strani Vlade je bil to! Zato, Kustečeva, kaj ko bi KONČNO ugotovila, da živiš v Sloveniji?! Tako strašne poraženke, kot je tvoja SMC, ni bilo niti po zadnjih volitvah na strani Zavezništva. Zakaj že? Ti boš ukazovala največji stranki, koga naj in koga naj ne odstavi! Ti, a, ravno ti? Odstavi samo sebe, eminentno, z etiko , moralo, brez klientelizma, …floskule na n-to potenco!! To ste SMC!

  Všeč mi je

 3. Murgelski dirigirani pogrebci države in državljanov SMC z koalicijo – zadnje urice vam tečejo. Levica je to državo pripeljala do roba brezna bede. Narod , ali boste še dovolili levici to še naprej, ali se boste le zbudili iz vaše apatije. To bedo zapoščate svojim otrokom in vnukom. Zaka j ???

  Všeč mi je

 4. O morebitni vojni se je potrebno pogovarjati v mirmen času, ne pa takrat, ko je agresor – sovražnik stopil skozi nezaklenjena vrata. Tako, kot razmišlja Cerar & Co so razmišljali Avsrtici pred Anschlusom. Mahnič ima še kako prav, le da ni v koaliciji in zoto je tudi odziv na to takšen kot je. Škandal za narod, politične točke za politike.

  Všeč mi je

  • Odstopitev dela državnega ozemlja tuji državi je veleizdaja, za katero bi morala biti kaznovana kompletna koalicija z vlado in predsednikom države vred. Za izid arbitraže so vedeli že spomladi, a so z obveščanjem javnosti počakali do konca turistične sezone na hrvaškem. Tudi sedanje prerekanje med Hrvaško in Slovenijo je del dogovorjene igre, namen katere je oprati slovensko vlado veleizdaje, češ kako se borimo za spoštovanje arbitražne razsodbe, katera je do Slovenije krivična, saj z njo izgubljamo svoje ozemlje na kopnem, na morju pa ne pridobimo nič.

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s