Vlada: Katičeva in Osterman ne smeta v parlament

Vlada je odločila, da se povabljeni predstavniki vlade ne smejo udeležiti nujne seje odbora za obrambo, ki jo je sklical predsednik Žan Mahnič (SDS).

To so sporočili iz vlade po današnji seji. Predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča je premier Miro Cerar (SMC) med tednom pozval, naj sejo odpove. A je Mahnič to zavrnil.

Hitra sprememba načrtov

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) in načelnik generalštaba Andrej Ostermana sta v parlament nameravala. A zaradi današnjega sklepa vlade, ki jima je to prepovedala, sta spremenila načrte in za zaprtimi vrati v državnem zboru ne bosta poročala odboru za obrambo “o pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”.

Na pogovor je Mahnič povabil tudi šefa vojaške in civilne obveščevalne službe Franca Trbovška in Zorana Klemenčiča. Zaradi sklepa vlade tudi Trbovška in Klemenčiča ne bo v parlament.

Erjavec zavrnil že prej

Kot sem že opozoril je prihod v tiho sobo državnega zbora že pred današnjo sejo vlade zavrnil zunanji minister Karl Erjavec (Desus), ki ga je Mahnič povabil dodatno. Obstrukcijo so napovedali tudi poslanci vladnih strank.

Na nenavadno odločitev vlade se je predsednik opozicijske SDS Janez Janše odzval s sporočilom na družabnem omrežju:

//platform.twitter.com/widgets.js
Seja, na kateri bo Mahnič – kot vse kaže – precej osamljen, se bo začela ob 16 uri.

Kako so iz vlade to pojasnili?

[wp_ad_camp_4]

O odločitvi, da v parlament vladnih predstavnikov ne bo, so iz vlade zapisali:

“Vlada izvaja intenzivne aktivnosti za implementiranje odločitve arbitražnega sodišča v zvezi z mejo s Hrvaško, pri čemer se zavzema za implementacijo po pravni in politični poti. Vlada pri tem izhaja iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah ter kulture miru in nenasilja, ki nam jo nalaga Ustava Republike Slovenije. Iz zakonskih pristojnosti Slovenske vojske izhaja, da Slovenska vojska ni pristojna za izvajanje in uveljavitev arbitražnega sporazuma. Predsednik Vlade Republike Slovenije je zato predsednika Odbora za obrambo Državnega zbora tudi pozval, naj prekliče sklic odbora.

Pri implementaciji arbitražnega sporazuma mora biti v interesu obeh držav, da se vzdržita vsakršnih ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov ter možnosti za sporazumno uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča. Sodelovanje predstavnikov vlade na seji Odbora za obrambo Državnega zbora, na kateri naj bi se obravnavala zgoraj navedena točka, bi bila v nasprotju z navedenimi prizadevanji vlade, zato se vabljeni predstavniki vlade seje ne bodo udeležili.”

Advertisements

7 thoughts on “Vlada: Katičeva in Osterman ne smeta v parlament

 1. Veliko vprašanje je, ali je Slovenija sploh še demokratična država’
  Očitno lahko ministri in vlada počno, kar se jim zahoče.
  Tako ostaja milojka Kolar, ministrica, Cerar prededdnik vlade, če ravno je dokaj zaslužen za popolni polomarbitraže v kateri je Slovenija izgubila skoraj vse.
  Tudi drugi tir se pleje v katastrofo. Končno nam za predsednico države ponuja tatico, ki si je na nelegalen način polnila žepe davkoplačevalskega denarja.

  Všeč mi je

 2. Ta vlada ignorira ustavo (financiranje zasebnih šol), ignorira parlamentarne odbore in preiskovalne komisije, Ignorira komisije EU. To se dogaja sedaj v Venezueli, Turčiji.
  Narod molči. Vsak v svojem kotu vahtajo vsak svojo obleko, da jim jo komiji ne zaplenijo. Zato pustite obleko, nagi smo že itak in na vse volitve, da se ta vlada enkrat in za zmeraj spuca iz te države.

  Všeč mi je

 3. Popolnoma jasno je, da si je SDS privoščila prvovrstno provokacijo. To lahko primerjamo z NNP, če se nekateri še spomnijo :”niča nas ne sme presenetiti”.
  SDS sicer ni preverjala bojne sposobnosti naše vojske in drugih obrambnih podsistemov. Preiszkusila pa je stane v vladi.
  Ugotovitev je porazna za vlado.
  Miro Cerar ki se izdaja za ustavnega pravnika je popolnima pogorel, ne le kot premier in politiki, temveč v prvi vrsti kot pravnik.
  Vladaje namerč sprejela popolnoma neustavni sklep.Nekaj podobnega si ne more in ne sme privoščiti nobena vlada demokratične države. To kar je storil Cerar in njegova valda ni sramota le za politiko, to je sramota za fakulteto na kateri je nedoraslo pravnik diplomiral in doktoriral terpredava, oziraoma bo predaval po tem, ko bo neslavno zapustil najslabšo vlado v zgodovini Slovenije.
  Prava lekcija šele sledi, saj se bo SDS zanesljivo pritožila na US, zaradi flagrantnega kršenja ustave.
  To jasno kaže, kako nespobne ljudi volijo slovenski violovci. kljub doktoratom znanosti so nebogljeni in padejo na preiskusu pravnega znanja že na bananinem olupku.
  Sramota!

  Všeč mi je

 4. Neudeležba članov Vlade RS na sklicani seji odbora za obrambo RS Državnega zbora oziroma ustrezen sklep Vlade RS sta hudo pravno vprašljivi zadevi (verjetno neustavni). Pa kaj bi bilo narobe, če bi na sejo prišli in tam povedali, da pač vojska Republike Slovenije pri implementaciji arbitražnega sporazuma nima nobene vloge? Kakšna je logika za tem sklepom Vlade RS? To logiko je bolj težko razumeti!

  Všeč mi je

 5. V teh potezah se vidi vso plitvino človeka, ki je pred vstopom v politiko na vsakem koraku delil pravne in moralne nauke!
  Da sem takrat verjel, da je sposoben strokovnjak, so krivi tisti, ki so k njemu tekali po nauke.

  Všeč mi je

 6. Pa kakšne bebce imamo v vladi? S tem mislim na cmerarja in tisto komunistično možačo z dvema priimkoma. Ustavni strokovnjak cmerar bi se lahko vsaj približno poučil o temeljih slovenske ustave.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s