Janša: Mini državni udar

Ta sklep je evidentno neustaven. To je mini državni udar. Če bi to obveljalo, lahko katerakoli vlada odloči, da ministri ne bodo več hodili na seje parlamenta, njegovih delovnih teles in parlamentarna demokracija razpade.

Tako je predsednik SDS Janez Janša ocenil vladno odločitev, ki je obrambni ministrici Andreji Katič in šefu generalštaba Andreju Ostermanu prepovedala poročanje odboru za obrambo. Oba sta sicer nameravala v parlament. Vlada pristojnosti za odločanje o prepovedi ministrom, da bi prihajali v državni zbor, po Janševi oceni sploh nima, saj gre za odnos med zakonodajno in izvršilno vejo oblasti in za nadzor nad vojsko.

S kakšnim orožjem rožlja Cerar?

Janša je med drugim povedal, da je bila seja sklicana zaradi izjav predsednika vlade Mira Cerarja, ki je dejal, da ga mineva potrpljenje in da bo enostransko uresničil arbitražni sporazum. Hrvaška je istočasno povedala, da tega ne bo dovolila. “Z orožjem rožljajo drugi,” je dejal Janša in dodal, da “odbor za obrambo, ki je po ustavi zadolžen za nadzor nad izvršilno oblastjo, zanima, s čem predsednik vlade rožlja”.

Na video posnetku si lahko ogledate izjavo Janše pred sejo odbora, ki so jo koalicijski poslanci obstruirali:

 

Na pogovor za zaprtimi vrati v tihi sobi parlamenta o “pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško” je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič povabil tudi šefa vojaške in civilne obveščevalne službe Franca Trbovška in Zorana Klemenčiča. Zaradi sklepa vlade tudi Trbovška in Klemenčiča ni bilo v parlament.

Množična obstrukcija

[wp_ad_camp_3]

Bilo ni nikogar iz vlade, bojkotirali so pogovor koalicijski poslanci in tudi poslanci opozicijske Levice. V tiho sobo v kleti parlamenta, kjer so najbolj zaupne seje, je ob predsedniku odbora Žanu Mahniču in predsedniku SDS Janezu Janši prišel le še poslanec SDS Franc Breznik.

Iz vlade so prepoved svojim predstavnikom, da bi poročali parlamentu, pojasnili s tem, da vojska ni pristojna za izvajanje in uveljavitev arbitražnega sporazuma, predsednik vlade Miro Cerar pa je zaradi tega predsednika odbora za obrambo tudi pozval, naj prekliče sklic odbora. A je Mahnič poziv zavrnil.

Iz vlade so kot razlog, zakaj jih v parlament ni bilo, predstavili še dobre sosedske odnose s Hrvaško:

“Pri implementaciji arbitražnega sporazuma mora biti v interesu obeh držav, da se vzdržita vsakršnih ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov ter možnosti za sporazumno uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča. Sodelovanje predstavnikov vlade na seji odbora za obrambo, na kateri naj bi se obravnavala zgoraj navedena točka, bi bila v nasprotju z navedenimi prizadevanji vlade, zato se je vabljeni predstavniki vlade seje ne bodo udeležili.”

Ocene o Hrvaški

[wp_ad_camp_4]

Janša je v državnem zboru ocenil tudi, v kakšnem položaju je Hrvaška in kakšne odzive je pričakovati:

 

Advertisements

5 thoughts on “Janša: Mini državni udar

 1. Pingback: Janša: Mini državni udar — Spletni časopis | To je kopija: www.spletnicasopis.si in www.spletnicasopis.eu

 2. Slovenska vrhunsaka politika, ki tvori vlado in vsaj 90% vseh vodilnih funkcij v državi in jo lhko imenujemo slovenska levica, zelo nespretno, pravzaprav kar kriminalno vodi državo. Vodi jo v propad.
  Česarrkoli se loti zavozi.
  V zadnjem času je dokaz za to razosdba Haaškega tribunala o meji.
  Vedno bolj postaja jasno in to tudi preprostejšim ljudem, da je razsodba škandalozna. Škandalozna, ker ni uravnostežena in se da iz nje razbrati popolni poraz Slovenije.Škandalozna pa je tudi v strokovnem sislu, saj pravzaprav ni razvozlala nekaj temeljnih problemov. Sodniki so se odločili, da meja na kopnem v glavnem potejka po katatsrskih mejah, kar je skorajda nemogoče uresničiti z obeležbo v naravi in praktično s takšno mejo živeti. Rad bi videl modre sodnike, ki bi takšno mejo količili in še raje, da bi ob takšni meji živeli, ko ne bi vedeli, kdaj so v Sloveniji in kdaj na Hrvaškem.
  Za takšno razsodbo je v celoti odgovorna slovenska levica, katere derivat SMC vlada sedaj. Predhodnica tega zla SD, ki ji je pred časom načeloval kot premier sedanji predsednik države Borut Pahor,je Slovenijo pahnila v razsojanje, kar je popolnoma nepotrebno in Slovenija ne takrat, ne sedaj še ni zrela za takšno radikalno rešitev.
  Opozicija, SDS je takrat svarila, da se naj Slovenija odpove arbitražnemu sporazumu, ki je nedoločen in dvomljiv. Vsi se spomnimo sporne in tisoč krat citirane besede JUNCTION(džankšn). Takrat so bila tolmačenja zelo različna. Opozicija in seveda Janez Janša so trdili, da junction ne bo zagotovil stika slovenskega morja z mednarodnimi vodami. In ga resnično ni.
  Sedaj Pahor, ki se hvali, da odlično obvlada angleški jezik, lahko spozna, da junction ni stik, kakršnega si je on zamišljal. Tudi Cerar in ostala politična falanga lahko ugotavlja, da si je tribunal popolnoma drugače tolmačil besedo junction in Slovenijo prikrajšal za stik z odprtim morjem.
  Slovenija je izgubilata stik, če prav je postavila vse na kocko, da bi stik dobila..
  Levičarska politika se tega zaveda, zato počne vse, da bi svoj lastni poraz prikrila naivnim volivcem. Popolnoma po nepotrebnem uganja cirkus,saj bo prej ali slej slehernemu Slovencu postalo jasno, da je nespretna slovenska politika zaigrala še nekaj slovenskega ozemlja in še nekaj morja.
  Tragedija je to, da slovenski vladajoči politiki počno neumnost na mednarodnem parketu in smešijo pred vsem Slovenijo in nas zavedna in dovolj razumne Slovence.
  V zadregi, v kateri so, dajejo v javnost najrzličnejše izjave. Med drugim tudi za potrebe populizma napenjajo mišice..
  Opozicija ima vso pravico, da takšno puhlo govoričenje razkrije. Zato so v SDS pozvali vlado in njene službe, naj razkrijejo, sveda diskertno, v tihi sobi parlamenta, kako bo zagotovila ribičem varen ribolov v Savudrijski vali. Ja v Savudrijski vali, saj je tisti del, kamor želijo Slovenski ribiči za Hrvate še vedno Savudrijska vala. Tam patrulirajo hrvaški policisti in če pravilno razumemo premierove besede izrečene v evforiji zamgovalca, jih lahko prežene le slovenska vojska. Torej, naj pove, kako si zamišlja ribolov slovenskih ribičev v Savudrijski vali.
  Popolnoma jasno je, da bi se cirkus klavrno končal, zato se je kaolicija odločila za obstrukcijo. Še več, vlada se je odločila obrniti hrbet kontroli, ki je predpisana po ustavi. Z obstrukcijo je vlada prekršila ustavo, kar pomeni, da se je postavila nad ustavo. In to z Mirom Cerarjem na čelu, ki je baje ustavni pravnik. Povdarjam baje,saj do sedaj ni pokazal, da pozna ustavo. Vsaj Slovenske ne pozna.
  Tako je ob popolnem porazu pri razsodbi o meji, Slovenija zdrknil še v popolno diktaturo. Vladajoča koalicija razkazuje svojo moč in opozicije sploh več ne priznava.
  Razmere postajajo hudo nevarne.Na podoben način se je pričel vzpenjati neki Chavez v Venezueli. Kam je Venezuelo pripeljal, si lahko ogledajo Slovenci pri poročilih.
  Pri tem pa lahko vidijo bližnjo perspektivo Slovenije in sveda svoje položaj v njej, ča bodo ponovno izvolili popolnoma nesposobno levico ne oziraje na derivat, ki ji bo ponujen.

  Všeč mi je

 3. Baje, da je to Kešeljevičeva taktika iz obupa, napadati in spet napadati Janšo, ker jim nikakor ne uspe obrniti priljubljenosti vlade in premijerja! Cerar pa kljub temu, da je že vsakomur jasno, da iz te moke ne bo kruha, kar slepo sledi nebulozam! Zapadli so v začaran krog. Namesto delati dobro, se jim zdi boljše napadati opozicijo!

  Všeč mi je

 4. Vlada naj vzame vajeti trdno v svoje roke in prepreči kakršnokoli izzivanje neke stranke (samozvano hojenje v Zagreb) ali blebetanje golobradatega mladeniča ,ki še ne ve kaj je življenje in kaj povzroči rožljanje z orožjem. Tudi Nemci pred II. sv.vojno niso verjeli, da lahko neumnež povzroči svetovno klanje, ki je povzročilo milijone mrtvih in ogromno duhovnih in telesnih pohabljencev. Ali bomo Slovenci dopustili, da nas neki prenapeteži ponovno naženejo pred puške, kot so si želeli ob “osamosvajanju”, ko jih ni brigalo koliko žrtev bi zahtevalo izzivanje nekaterih , ki so si želeli samo “oblast in čast”. Politiki, streznite se in pravočasno preprečite takšne solo akcije posameznikov, ki že skoraj dve desetletji neprestano netijo prepir, obtoževanje drugomislečih in grožnje.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s