Interpelacija: Koalicija bo rešila Milojko Kolar Celarc

Koalicijski poslanci SMC, Desus in SD bodo ponoči ubranili sedež ministrici za zdravje Milojki Kolar Celar (SMC). Napovedanih je več kot 15 ur razprave.  Pade lahko ministrica le bolj teoretično: če bi se čez dan v interpelacijski razpravi zgodi čudež.

Ko se je Möderndorfer zmotil

Interpelacijska matematika je preprosta. Opozicija lahko ministrico na seji, ki se je začela ob 10.30 in bi lahko trajala do polnoči ali še dlje, odstavi le, če k temu, da jo je to nujno, prepriča najmanj 46 od 90 poslancev. Pred letom, ko je državni zbor o odstavitvi Kolar Celarčeve že glasoval, je bilo za odstavitev 24 poslancev. Pa še med temi je bil eden, Jani Möderndorfer (SMC), ki je za odstavitev glasoval po pomoti. Če ga odštejemo, so bili proti le poslanci SDS, NSI in nepovezani Bojan Dobovšek.

Strukturno je so bili glasovi proti razdeljeni tako:

 

 

Veliko bolj odločna in predvsem številčnejša je bila obramba.

Zmanjkala še Gantar in Veber

Proti odstavitvi ministrice so bili pred letom z izjemo Möderndorferja vsi poslanci SMC, podobno pa so bili proti razrešitvi – s po eno izjemo – tudi vsi poslanci Desusa in SD. Pri Desusu ni glasoval nekdanji minister za zdravje in zdaj šef odbora za zdravstvo Tomaž Gantar, pri SD pa nekdanji obrambni minister Janko Veber. Strukturno so bili glasovi v prid ministrice razdeljeni tako:

Iz SD tudi pred današnjim glasovanjem napovedujejo, da Milojke Kolar Celarc zanesljivo ne bo zapustilo pet njihovih poslancev, ki so jo podprli že pred letom. Pri Janku Vebru pa se nikoli ve. Pri Desusu zagotavljajo, da bo ministrico podprlo najmanj šest njihovih poslancev od enajstih. A to, če seštejemo s 35 glasovi poslancev SMC pomeni 46 glasov proti odstavitvi in torej že zanesljivo zavrnitev interpelacije. Če se ne zgodi kaj zelo presenetljivega. Denimo številne napake v SMC kot se je pred letom zgodila Möderndorferju. V SD in Desus nad ministrico niso nič navdušeni, a še manj navdušeni so nad SDS Janeza Janše. 19 poslancev SDS je že drugič zahtevalo razpravo o delu ministrice in razrešitev.

Levica in Alenka Bratušek nikjer

[wp_ad_camp_3]

Pred letom se je “vzdržalo” takrat še šest poslancev Levice. Po izstopu Matjaža Hanžka jih je še pet. Podobno pred letom ni bila ne za in ne proti nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je bila prejšnji teden zelo kritična do interventnega zakona, ki ga je, da bi poplačala nekaj več kot 130 milijonov evrov nakopičenih izgub bolnišnic predlagala vlada.

Bratuškova je med drugim opozorila, da od 136 milijonov, ki jih poskuša vlada interventno zagotoviti bolnišnicam še ta mesec, kar 107 odpade na dogovore te vlade o višanju plačah v javnem sektorju, težava pa je, ker teh 136 milijonov v proračunu ni in takšnega zakona parlament sploh ne bi smel sprejetmati. Nujno bi bilo, je opozorila nekdanja premierka, ki je pred tem dolga leta delala na finančnem ministrstvu, hkrati rebalansirati državni proračun sicer zakona ne bo mogoče izvesti. Podariti denarja bolnišnicam v izgubah, če povemo po domače.

Rebalans v vladi še pripravljajo.

Besedilo interpelacije in odgovor

[wp_ad_camp_4]

Te izgube, ki so tudi posledica povišanja plač, za višje plače se je vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja, niso pa za višja plačila zdravstvu zagotovili dodatnega denarja, so eden od očitkov v interpelaciji.

Celotna interpelacija je takšna:

[gview file=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/09/bc548cb25dfa55eb6ab0.pdf”%5D

[wp_ad_camp_2]

Ministrica Milojka Kolar Celarc je odgovorila z:

[gview file=”https://peterjancic.files.wordpress.com/2017/09/cae32e67ed200fd567df.pdf”%5D

 

 

 

 

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Interpelacija: Koalicija bo rešila Milojko Kolar Celarc

 1. Danes zjutraj smo lahko slišali po Radiu Slovenija uradno objavljen podatek, da je v zloglasnih čakalnih vrstah “uvrščenih” že več kot 20 tisoč pacientov takih, katerih zdravje in celo življenje je že v manjši ali večji meri ogroženo. Po domače povedano, 20 tisoč državljanov RS in zavarovancev državne zdravstvene zavarovalnice, ki praviloma redno prispevajo za zdravstveno zavarovanje, nima možnosti pravočasnega dostopa do ustavno zagotovljene kakovostne zdravstvene pomoči.

  Jasno je, da je za tako flagrantno kršenje univerzalnih temeljnih človekovih in ustavnih pravic, ki dejansko ogroža zdravje in življenje državljanov, najprej odgovorna resorna ministrica za zdravstvo ter z njo vred celotna vlada in vladajoča koalicija SMC-Desus-SD, ki tako škodljivo delovanje ministrice in ministrstva vztrajno podpira in brani.

  Seveda ne bomo nikoli izvedeli, koliko državljanov je predčasno zapustilo skrbno urejene vrste čakajočih na zdravstveno pomoč oz. vrste živih davkoplačevalcev v času nemoralnega političnega pragmatizma prvakov SMC dr. Mira Cerarja, Desus Karla Erjavca in SD Dejana Židana. Višek vulgarne oblastniške prezirljivosti pomeni prav arogantna izjava prvaka Desus Karla Erjavca, da ministrice zaradi slabega dela sicer stranka Desus ne podpira, a ji nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami ni smiselno neformalno izrečene nezaupnice tudi formalno izglasovati v parlamentu. Se ne splača. Nekaj podobnega izjavlja tudi vodja poslanske skupine SD Han.

  V imenu koga in komu v korist se brezdušno igrate na peskovniku politike in oblasti z zdravjem in življenjem državljanov, gospodje prvaki strank vladajoče koalicije, gospod premier ter ministri in ministrice najbolj “stabilne” vlade RS?

  Všeč mi je

 2. Pingback: Interpelacija: Za odstavitev 23 (24), proti odstavitvi 42 (49) – Spletni časopis

 3. Torej nad ministrico DESUS in SD nista navdušena, ampak ker je do volitev manj kot leto dni in je torej potrebno si še za to leto zagotoviti poslanske plače, bodo pa ministrico podprli. Pa a se sploh zavedajo kaj počnejo in kaj s takšnim ravnanjem sporočajo državljankam in državljanom?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s