Igor Zorčič: Zakaj bom obkrožil za

Na stališča, ki jih je v intervjuju predstavil pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič in na stališča Jožeta Duhovnika in Dušana Pluta v člankih za Spletni časopis, zakaj bosta na referendumu proti vladnemu zakonu, se je odzval predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igor Zorčič (SMC).

Zorčičev odgovor na kritike in pojasnilo, zakaj bo podprl vladni projekt, objavljam v celoti:

Zorčič: Glas proti pomeni zapravljanje časa in denarja

Predsednik odbora za infrastrukturo Igor Zorčič (SMC) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

“V Stranki modernega centra nasprotujemo trditvam pobudnika referenduma, da je trasa drugega tira neoptimalna in bi bilo potrebno preučiti in izbrati novo varianto trase. Znano je, kako je prišlo leta 2005 s sprejetjem Državnega lokacijskega načrta do končne izbire sedanje trase, koliko dokumentacije je bilo pripravljene pred to odločitvijo in koliko po njej. Izdelava dokumentov, študij, projektne dokumentacije in odkup zemljišč nas je stal preko 50 milijonov evrov.
Glas proti pomeni izbiro novih variant, torej nove stroške za študije, za geološke raziskave, projektno dokumentacijo in odkupe novih zemljišč na drugi trasi. Glas proti pomeni tudi izgubo časa.

Neodgovorno bi bilo slepo slediti nepreverjenim idejam

Pobudnik referenduma, ki ob podpori dr. Duhovnika skozi kampanjo promovira predvsem njegov projekt, zatrjuje, da bi varianta dr. Duhovnika izgradnjo drugega tira pocenila in pohitrila, ampak za podporo takšni trditvi ne nudi prav nobene študije, raziskave ali ocene, ki bi bila pripravljena s strani katerekoli verodostojne ustanove, ki se ukvarja s tovrstnimi ocenami.

Še več, ideja oz. varianta dr. Duhovnika, ki ponuja domnevno inovativne strojne rešitve ni nikjer certificirana in preizkušena v praksi, zato bi bilo ob vseh zgoraj opisanih okoliščinah in ob stanju na terenu, torej zasičenosti obstoječega tira, neodgovorno od politike, da bi slepo sledila nepreverjenim idejam posameznikov ali skupin in bi vse, kar je bilo narejenega doslej, upoštevajoč že porabljena sredstva, dala v nič.

Zaradi navedenega bomo glasovali za nadaljevanje projekta, torej bomo obkrožili ZA.”

 

Igor Zorčič je poslanec SMC in predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor

Advertisements

2 thoughts on “Igor Zorčič: Zakaj bom obkrožil za

  1. Kaj pa je dodatnih 50 milijonov za študije, če pa je razlika med številkami s katerimi operira Vlada RS za ta projekt skoraj 700 milijonov ali pa še več (številke se gibljejo od 700 milijonov do 1.400 milijonov EUR). Torej četudi porabimo še dodatnih 50 milijonov za študije, še vedno lahko privarčujemo 650 milijonov EUR, kar pa seveda ni zanemarljiva vsota denarja, ali?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s