Pred referendumom: Bo močnejši Janez Janša ali Miro Cerar — Spletni časopis

Odmevnih medijskih soočenj in pozornosti referendumu ni. To je v prid vladi, ki igra na nizko udeležbo, da nasprotnikom ne bi uspelo doseči kvoruma.

Zaradi tega so koalicijski stranke v parlamentu julija onemogočili hkratno izvedbo referenduma in predsedniških volitev, s čemer bi država prihranila nekaj milijonov evrov, volivci pa dvojno pot na volišča.

Z največ denarja v kampanjo vstopa vlada, ki je za to iz proračuna sama sebi dodelila 97.000 evrov. Da bodo organizirali kampanje, so presenetljivo napovedala tudi štiri državna podjetja. Zakon državnim podjetjem prepoveduje sofinanciranje referendumskih kampanj.

Posebne račune za kampanje so odprli Dars, ki ga vodi Tomaž Vidic, Slovenske železnice, ki jih vodi Dušan Mes, 2TDK, kjer je direktor  Žarko Sajič in DRI, ki ga vodi Jurij Kač. Na zahtevo opozicijskih SDS in NSi je o sodelovanju državnih podjetij v kampanji na izredni seji že razpravljal  državni zbor, a so poslanci koalicije zavrnili oceno, da bi bilo karkoli narobe.

Z odprtjem predčasnih voliščih se bo čez teden začelo referendumsko odločanje o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Kampanje je skupaj napovedalo kar 32 organizatorjev. Večina najbrž predvsem za to, da bi sodelovali v predreferendumskih oddajah javne RTV, ki jih ni.

Kampanjo so, z izjemo Desusa Karla Erjavca, prijavila vse večje stranke. Z največ denarja razpolagata po bilancah SMC Mira Cerarja in SDS Janeza Janše. Glavni spopad tudi poteka me sedanjim in nekdanjim premierom, širše pa med vladnima SMC in SD in opozicijo SDS, NSi, ZL.

Več lahko najdete na povezavi: Pred referendumom: Bo močnejši Janez Janša ali Miro Cerar — Spletni časopis

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s