Neverjetno: Premier Cerar poziva predsednika Pahorja proti Mahniču

Za presenečenje je poskrbel premier Miro Cerar, ki je najbrž prvič v zgodovini države kot šef vlade pozval predsednika republike, naj predstavi jasno stališče o ravnanju opozicijskega šefa odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS).

Predsednik republike je premiera že zavrnil z opozorilom, da imamo v državi več vej oblasti, ki so med seboj ločene.

Je motiv premiera predvolilni?

Ker se vse to dogaja tik pred predsedniškimi volitvami, so takoj zakrožile razlage, da je bil Cerarjev poziv Pahorju del predvolilnega spopada, v katerega je SMC prejšnji teden proti Borutu Pahorju poslala ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.
Že ob razpisu volitev je predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je podpredsednik SMC, med vrsticami kritiziral Pahorja, da se ne opredeljuje dovolj. Pozneje je Brglez v intervjuju za Spletni časopis na moje neposredno vprašanje, ali je s tem, ko je pozval k iskanju predsednika, ki ga odlikujejo pogum, načelnost, iskrenost in poštenost kritiziral Pahorja, odgovoril:

»Ne neposredno. Poudaril sem, da je zelo pomembno imeti stališče do pomembnih vprašanj. Tako se vzpostavi moralna avtoriteta, ki jo predsednik ima in mora uveljaviti«.

Cerar je predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča danes s posebno izjavo pozval naj prekliče sejo odbora za obrambo, na kateri bi obrambna ministrica Andreja Katič (SD) in načelnik generalštaba Andrej Osterman poročala o pripravljenosti vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško. Oba sta, kot sem danes že poročal, sporočila, da v četrtek na sejo odbora tudi prideta. Iz koalicijskih vrst pa je bilo slišati, da bi lahko to sejo protestno bojkotirali kot povsem neprimerno.

Bo Brglez zaščitil Mahniča pred Cerarjem?

[wp_ad_camp_3]

Izjavo premiera Mira Cerarja, ker je tak poziv šefa vlade povsem neobičajen, objavljam v celoti:

„Slovenija je odločna implementirati odločitev arbitražnega sodišča. Implementacijo je potrebno zagotoviti po politični poti, pri čemer izhajamo iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah. Iz tega razloga je sklic parlamentarnega odbora za obrambo na temo »Pripravljenost Slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma« po oceni predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja povsem neprimeren. Delovanje Slovenije v mednarodnem prostoru namreč izhaja iz politike miru in nenasilja, zato predlagatelja seje, poslanca SDS Žana Mahniča, poziva, da svoj predlog umakne. Predsednik vlade pričakuje, da bo jasno stališče v tem primeru zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor.“

Za zdaj ne kaže, da bi Mahnič nameraval sejo odbora za obrambo preklicati. Prvi odzivi na dogajanje med opozicijskimi poslanci pa so bili celo, da je dilema, ali bo šef parlamenta Milan Brglez zaščitil opozicijskega poslanca Mahniča pred nezaslišanim pritiskom iz izvršne oblasti, torej pred pritiskom šefa stranke SMC in premiera Mira Cerarja, ki poskuša onemogočiti razpravo o pripravljenosti ali nepripravljenosti vojske.

Pahor Cerarju: DZ je samostojna veja oblasti

[wp_ad_camp_4]

Predsednik republike Borut Pahor Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Predsednik republike Borut Pahor se je na Cerarjev poziv, naj se jasno opredeli, odzval z opozorilom, da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini posameznih točk v izključni pristojnosti odbora oziroma državnega zbora kot samostojne veje oblasti, kar predsednik Pahor v celoti spoštuje.

Pahor je dodal, da je večkrat poudaril, da je bil sporazum o načinu določitve meje dosežen po mirni poti in da mora biti po mirni poti tudi uveljavljen. V interesu obeh držav je, da se vzdržita vsakršnih izjav ali ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov.

Predsednik republike je prepričan, da je le tako mogoče sporazumno uveljaviti arbitražno razsodbo o določitvi meje.”

Mahnič o bivših oficirjih in Cerarju

[wp_ad_camp_1]

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič se je na premierov poziv doslej odzval tako:

 

//platform.twitter.com/widgets.js
Popoldan je bil v Mariboru, kjer je SDS bolj uradno predstavila predsedniško kandidatko SDS evropsko poslanko Romano Tomc. Od tam je posnetek:

Foto: Robert Fojkar Komac

 

Advertisements

6 thoughts on “Neverjetno: Premier Cerar poziva predsednika Pahorja proti Mahniču

 1. “Ej, Cerarček, Cerarček, sedi, ena iz ustavnega prava”. Če bi že želel ustaviti sklic komisije, bi moral to poskusiti preko Brgleza, kot vodstva zakonodanje veje oblasti, ne pa preko Pahorja, kot vodstva izvršne veje oblasti.

  Všeč mi je

 2. Da predsednik vlade RS dr. Miro Cerar, ki je univerzitetni profesor pravnih ved in menda celo soustvarjalec veljavne ustave RS, ne razume oz. dosledno ne spoštuje ustavne delitve oblasti na zakonodajno, izvršno in sodno vejo ter se skuša preko ustanove predsednika RS in vrhovnega poveljnika SV nezakonito vmešavati v avtonomno delovanje najvišjega organa zakonodajne oblasti, se pravi DZ, je verjetno protiustavni in protipravni politični kuriozum mednarodnih razsežnosti.
  Ob tem je vsako dodatno medijsko razpihovanje najnižje stopnje vojaške (ne)pripravljenosti ter policijske nezadostne opremljenosti za učinkovit in popoln nadzor nad mednarodno priznanimi teritorialnimi vodami in ozemlji RS prednostnim interesom države v obdobju nujne, a vsestransko ovirane in ogrožene implementacije mednarodne arbitražne odločitve le še dodatno v breme in škodo.
  Kdo se ob najnovejšem zgledu “streljanja” najvidnejših izvoljenih predstavnikov RS “v lastno koleno” lahko neizmerno veseli, ni težko uganiti?

  Všeč mi je

 3. Vse povedano, odlicen clanek. Predvsem pa zalostno resnicen! Kako naj clovek zaupa nasi Pravni fakulteti, ce je tako grozljiva negativna selekcija. Cerarju klientelizem ni nov, na njegovih valovih je priveslal na celo Vlade. Kdo je kriv? Volivec!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s