Džihad za javno šolstvo

Pravi sveti vojni za javno šolstvo smo priča ob zahtevi ustavnega sodišča, da mora država odpraviti diskriminacijo otrok, ki se šolajo na osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Celo ustavo, najvišji pravni akt skupnosti, bi nam politiki spremenili. Tako hudo je. Oblast v tej vojni nikakor ne more uresničiti sodbe ustavnega sodišča, ki bi jo morala že pred dvema letoma.

Ne gre za verouk

O kakšnem vesoljsko pomembnem vprašanju poteka spopad? Spor pred ustavnim sodiščem so starši in Zavod svetega Stanislava sprožili, ker je osnovni šoli Alojzija Šuštarja leta 2011 za izvajanje javno veljavnega dela programa država namenila 109.014 evrov manj kot so jih dobile druge javne osnovne šola. In kot jih že dobijo nekatere druge zasebne osnovne šole. Ne gre za investicijske stroške. Teh jim ne plačuje država. Ne gre za razširjen program, katerega del je verska vzgoja. To dodatno v celoti plačajo starši sami. Gre za, če povemo naravnost, plačo učitelja matematike, ki jo določi država v pogajanjih s sindikati.

Za teh sto tisoč evrov letno za enaka plačila učiteljev, se že nekaj let trese država, sestajajo komisije v državnem zboru, poka v vladi, v strankah, celo ustavo bo parlament prihodnji mesec spet poskusil spremeniti.

Drobiž za otroke in milijoni za politike

Je teh sto tisoč evrov letno vrednih tega kravala? V primerjavi s proračunom za osnovno šolstvo, ki znaša 743.125.120 evrov, je čisti pljunek v morje. V ocean. Tudi za ministrico za šolstvo osebno, trenutno je to predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič, je to drobiž. Profesorji si namreč bogato delijo. Bivša ministrica Stanka Setnikar Cankar je morala odstopiti, ko se je pokazalo, da je ob profesorskem delu v desetletju dobila 636.000 evrov ne ravno upravičenih dodatkov. Samo s tem bi lahko nekaj let odpravili diskriminiranje otrok. Ker so v versko vojni, da ne bi odpravili diskriminacije otrok, zelo glasni iz SD, spomnimo, da je njihova političarka Metka Tekavčič dobila 300 tisočakov takšnih dodatkov. Zadoščalo bi za nekaj let odprave diskriminacije. V seštevku pa bi z nezakonitimi izplačili profesorjem z lahkoto poravnali vse te dodatne stroške za nekaj tisočletij. Ob dodatkih profesorjem ni bilo svete vojne, ki smo ji priča ob, oprostite, drobižu za otroke. V tej vojni presenetljivo z leve ni najbolj glasen Luka Mesec. Sliši se predvsem nekdanjo premierko Alenko Bratušek in šefa poslanske skupine SD Matjaža Hana.

Kdo je pravi vahabit?

Morda najbolj bizaren ovinek v vsem tem kravalu je bil, ko so se po medijih razširile zgodbe, da bodo, če bo država polno financirala učitelje matematike v šoli Alojzija Šuštarja, po državi začele rasti islamske osnovne šole. Najbolj skrajna razlaga je bila, da bodo zaradi tega dodatka za plače učiteljev v Slovenijo začeli drveti vahabiti, da bi tu šolali naše otroke.

A res?

Bogate zalivske države niti slučajno ne rabijo niti najmanjše pomoči slovenske države, da bi financirale verske in šolske ustanove, ki pri njih niso zelo ločene. V Ljubljani se gradi verski in izobraževalni center z denarjem iz Katarja, ki je res znan tudi po vahabitih. A ob vsotah, ob katerih bi ustavo spreminjali slovenski politiki, v Katarju oblasti še pomežiknejo ne.

Sam nisem nek pristaš ali velik simpatizer vladajoče SMC. A v polemikah zadnje dni je bila Simona Kustec Lipicer redek glas razuma in odgovornosti sredi srednjeveške verske vojne, v katero so že spet zašli naši politiki.

Ta džihad ne bo rešil javnega šolstva.

Je pa, žal, čisto mogoče, da bodo džihadisti z leve in desne spet premagali zmerne Simone.

Advertisements

5 thoughts on “Džihad za javno šolstvo

 1. Naravnost smešno je, celo noro, ko vrhunski(samo po funkciji) slovenski politiki obveščajo svetovno javnost o nezaslišanem primitivizmu sosednje Hrvaške, ki da ne spoštuje zakonov in zato Hrvaška ni pravna država. Ti isti tožengrosš, pa doma gladko kršijo ustavo in neupoštevajo ustavnega sodišča, ko nikakor nočejo upoštevati in uveljaviti njegove odolčbe, ki zahteva enakovredno financiranje osnovnošolskega programa. Prav ti se skoraj že dve leti izmotavajo in iščejo rešilne bilke, samo da bi se izognili uveljavitvi odločbe. S tem javno razkazujajo, na kako nizkem nivoju je pravna država.
  Zakaj to počno?
  V Sloveniji v glavneem vlada levica. 90% vseh vodilnih položajev zaseda levica, kar kaže, da Slovenija ni demokratična država.
  Žalostno pa je to, da levica zaseda oblast po demokratični poti. Se pravi na dokaj svobodnih volitvah vedno in redno zmaguje. Res je, da ima na voljo pristranske medije, res je, da si redno izmišlja prevare, ki zavedejo volivce, vendar vse to ni razlog za zmago in za večinsko opredelitev na levo.
  Vzrok za to, da levica v Sloveniji prevladuje je šolstvo. Od vrtca, praktično od jaslic naprej vtepa šolski sistem otrokom, mladini in končno odraslim levičarsko ideologijo in zelo redki so še, ki kljubujejo takšni ostri indoktrinaciji.
  Kakorkoli štejemo in opazujemo je v Sloveniji 70% levičarjev. Slovenija sploh nima prave desne stranke. Malo, zelo malo je pravih liberalov, densice pa praktično ni.
  Desnica se zaveda, da jo lahko spodnesejo samo izobraženi neodvisni ljudje.
  Resnica je smo ena in do nje se lahko dokoplješ le z znanjem.
  V kolikor je to znanje enostransko, lažnjivo, potvorjeno, rsnica ne more na plano in z ljudmi je možno manipulirati. In politika to počne. Žal tudi tako, da deformira ljudi in namesto, da bi vzgajala in izobraževala razmišljujoče, samostojne državljane, vzgaja butle, pohlevne pokveke, ki so se v zrelih letih ripravljene našemiti v partizane in se boriti priti Nemcem. Pahor, Cerar, Brglez, Erjavce, pa Brenšičeva, pa vsa vlada in poslanci, pa svetniki, pa vso šolstvo pa vse inštitucije mirno to gledajo in se jim ne zdi nič čudnega, nič nenavadnega, da takšne šeme nastopajo na TV, danes več kot sedemdeset let po vojni. Te šeme se borijo proti fašizmu. A res? Ali ni ta bolj na las podoben izganjajnju hudiča, kar tako zelo obsojajo levičarski ideologi?

  Všeč mi je

 2. Članku in obema komentarjema je težko še kaj dodati! Mogoče le še to, da pri nas ne vlada normalna, zmerna ali celo levosredinska ampak skrajna, izrojena levica pod krinko nekakšne zelo sporne demokracije. Ta blokada ustavnega sodišča ob presoji financiranja šolstva je živi dokaz zaslepljenega ideološkega fanatizma politikov, ki v normalni demokratični državi sploh ne bi kogli v parlament!

  Všeč mi je

 3. Bojim se, da se bo s to rečjo zgodilo natanko tisto, kar se je zgodilo z večinskim volilnim sistemom. Čisto namensko nam bodo spremenili ustavo, z edinim goljufivim in protiustavnim namenom in ciljem, da ne bi bilo treba spremeniti protiustavnega zakona. Spet se bo morala ustava prilagoditi zakonu. In pri tem bo spet imela glavno vlogo sivolasa eminenca iz ozadja, tako kot v primeru večinskega volilnega sistema, ki je edina reč, ki bi lahko rešila Slovenijo pred strankokracijo in propadom.

  Všeč mi je

 4. Ne biti vseglihar, samo to ne! Ne biti vseglihar. SKL ni naredila nic tako dobrega, da bi jo bilo potrebno izpostaviti. NIC! Ce imas kolikor toliko vesti in vsaj malo morale, izstopis iz vlaka SMC. Pika! Si pozabil nabijanje prvega moza DZ , tretjega po rangu nase drzave, v primeru odvzema mandata JJ?! Kje je bila SKL takrat? Kje je SKL danes, ko nasa drzava pada po vseh lestvicah? Daj, prosim te, Jancic, bodi objektiven. Potrebujemo te, ker si bil, upam, da se bos, objektiven in vsaj NEVTRALEN. Tudi na VV faktorju nisi bil “glih” najbolj dober…!

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s