Javno mnenje avgusta: Na vrhu Janša, vzpon NSi po kandidaturi Novakove

SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana sta še naprej najmočnejši stranki v državi, so pokazale raziskave, ki so jih  avgusta objavile tri velike televizije.  Sledi jima po dveh raziskavah SMC Mira Cerarja.

Povzpela se je po vseh treh v primerjavi z mesecem prej NSi Ljudmile Novak, ki se ji je po meritvi Nove24TV uspelo prebiti celo pred SMC na tretje mesto med strankami. Predsednica te stranke Novakova je v začetku meseca napovedala kandidaturo za predsednico republike. Kot kaže to stranki koristi.

Kakšna je prednost Janše pred Židanom in Cerarjem?

[wp_ad_camp_4]

Razlike med rezultati teh treh raziskav pa ostajajo neverjetno velike celo pri največjih strankah. Po tistem, kar sta objavila POPTV in Nova24TV, bi SDS volilo približno toliko volivcev kot SD in SMC v seštevku. Po raziskavi, ki jo je objavila RTVS, pa so si te tri stranke relativno blizu. V seštevku odstotkov na RTVS pa Židan in Cerar krepko prehitevata Janšo.

Statistično je takšno odstopanje težko pojasniti z običajnimi napakami meritev. Deloma razlike morda lahko pojasni to, da TVS  prikazuje (Ninamedija pa tudi meri) manj strank: le parlamentarne in SLS. Ne pa, denimo, SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po raziskavah drugih dveh televizij, ki prikazujeta širši nabor, vsaj tako močna ali celo močnejša od SLS. Predvsem pa je SNS krepko močnejša od Zavezništva Alenke Bratušek, ki ga pa Ninamedia začuda meri, čeprav več nima poslanske skupine. Po rezultatih na Novi24TV je Jelinčič celo čisto blizu Levice Luke Meseca.

So bolj levi in so bolj desni

[wp_ad_camp_3]

Odstopanje, da Ninamedia v primerjavi z Mediano ali Parsifalom nameri manj SDS, krepko višje deleže pa SD in SMC, je pravilo že dalj časa.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal, sem kot že prejšnje mesece, preračunal rezultate vseh treh raziskav javnega menja tako, da sem upošteval le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami. Je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

Primerjava pokaže:

Precej razlogov za skrb bi ob premieru Miro Cerarju, ki je s svojo stranko po meritvah šele na tretjem ali celo slabšem mestu, ima še predsednik Desus in zunanji minister Karl Erjavec. Na zadnjih volitvah je bil po rezultatu tretji za SMC in SDS. Za zdaj pa nič ne kaže, da bi to lahko prihodnje leto ponovil.

Od majhnih izstopata le SNS in SLS

[wp_ad_camp_2]

Po vseh raziskavah ga krepko prehiteva SD Dejana Židana, rezultat Desus je bližje Levici Luke Meseca in NSi Ljudmile Novak. Sodi pa Desus še med stranke, ki po vseh raziskavah pridobi zastopnike v državnem zboru, kar bi po meritvi, ki jo je predstavila Nova24TV, med strankami, ki niso v parlamentu, uspelo še SNS Zmaga Jelinčiča in SLS Marka Zidanška.

Sicer pa po nobeni od treh raziskav nobeni drugi stranki ne bi uspeli prestopiti praga za vstop v parlament.

Za prikaz, kako se rezultati razlikujejo grafično:

//datawrapper.dwcdn.net/nx3BW/3/if(“undefined”==typeof window.datawrapper)window.datawrapper={};window.datawrapper[“nx3BW”]={},window.datawrapper[“nx3BW”].embedDeltas={“100″:702,”200″:616,”300″:590,”400″:573,”500″:547,”600″:547,”700″:547,”800″:547,”900″:547,”1000”:547},window.datawrapper[“nx3BW”].iframe=document.getElementById(“datawrapper-chart-nx3BW”),window.datawrapper[“nx3BW”].iframe.style.height=window.datawrapper[“nx3BW”].embedDeltas[Math.min(1e3,Math.max(100*Math.floor(window.datawrapper[“nx3BW”].iframe.offsetWidth/100),100))]+”px”,window.addEventListener(“message”,function(a){if(“undefined”!=typeof a.data[“datawrapper-height”])for(var b in a.data[“datawrapper-height”])if(“nx3BW”==b)window.datawrapper[“nx3BW”].iframe.style.height=a.data[“datawrapper-height”][b]+”px”});

Izvirni rezultati, ki so bili objavljeni avgusta na POPTV, TVS in NOV24TV – ti so temelj za preračune in primerjave – so dostopni na povezavah in v preglednici spodaj:

Nova24TV

 

 

 

 

RTVS

 

POPTV

 

 

 

 

[wp_ad_camp_1]

[table id=20 /]

Advertisements

4 thoughts on “Javno mnenje avgusta: Na vrhu Janša, vzpon NSi po kandidaturi Novakove

 1. Ključna se zdita podatka, da skoraj tretjina vprašanih ne ve, katero stranko bi s svojim glasom podprla, in da približno desetina vprašanih izjavlja, da ne bo oddala svojega glasu.
  Kar pomeni, da lahko na naslednjih parlamentarnih volitvah pričakujemo volilno udeležbo med 50 in 60 odstotki volilnega telesa, ni pa izključeno, da ne tudi pod polovico volilnih upravičencev.
  Žal nobena od parlamentarnih in izvenparlamentarnih strank (niti t. i. civilnodružbena gibanja in organizacije) ne doživljajo vse opaznejše abstinence in apatije volilnega telesa kot ključni in temeljni problem aktualne demokratične (ne)razvitosti in volilne (ne)kulture pri nas. Zaradi česar apatično in popolnoma neustvarjalno pasivno vztrajajo pri vsiljenem nepreglednem in opazno nedemokratičnem sorazmernem volilnem sistemu brez volivčeve možnosti oddaje prednostnega glasu. Zaradi česar imajo najožja vodstva političnih strank občutno prevelik vpliv na sestavo kandidatnih list ter na vsiljevanje sebi najbolj zvestih kandidatov v t. i. izvojljivih volilnih okoljih na prva mesta kandidatnih list.
  Posledica defektnega in vse bolj nedemokratičnega sorazmernega volilnega sistema je mnogokrat očitana protiustavna premoč strankarskih vodstev oz. strankokracije, ki je z namerno okvarjenim volilnim sistemom trajno podredila zakonodajno (parlament RS) in izvršno vejo oblasti (vlado RS) strankarskim vrhovom vladajoče koalicije.
  Posledica nedemokratičnega stanja, proti kateremu je večkrat javno spregovoril predsednik prvega demokratično izvoljenega parlamenta RS, dr. France Bučar, je, da se najzahtevnejša strateška vprašanja za razvoj države ne obravnavajo in razrešujejo v parlamentu kot najvišjem zakonodajnem in nadzornem telesu države, ampak se o njih “za zaprtimi vrati” usklajujejo in dogovarjajo strankarski prvaki vladajoče koalicije. Prvaki strank vladajoče koalicije pravzaprav na tak način le neustvarjalno ponavljajo in obnavljajo nedemokratično vlogo nekdanjega CK ZKS, ki je kot absolutna in najvišja (eno)partijska oblast izključno določal, kako naj glasujejo delegati v nekdanji skupščini in kako naj delujejo člani nekdanjega izvršnega sveta.
  Skratka, zavestno “kastrirani” sorazmerni volilni sistem omogoča, da imajo prvo in zadnjo besedo v vladi in parlamentu vodstva političnih strank vladajoče koalicije, zaradi česar delujeta tako vlada kot parlament v protiustavni podrejenosti od vladajoče strankokracije in ne v odvisnosti od ljudstva/ volivcev, kar bi bilo edino demokratično, legalno in legitimno.

  Všeč mi je

  • Ja, se strinjam, da je osnovni problem v tem, da imajo vodstva političnih strank preveliko moč pri določanju kandidatov za poslance. Morali bi urediti tako, da bi lahko kandidiral vsak član politične stranke, ki zbere npr. 20 ali 30 podpisov drugih članov te iste politične stranke. Potem pa naj člani te politične stranke v posamezni volilni enoti izvolijo kandidate te politične stranke v tej volilni enoti (in pač osem članov, ki bodo dobili po strankarskih internih volitvah največ glasov, potem postanejo kandidati za poslance). Zadevo bi pa lahko potem – z določenimi modifikacijami (tukaj imam za to predstavitev premalo prostora) in upoštevajoč prednostni volilni glas (število le-teh je osnova za prednost za izvolitev na listi politične stranke, ki nastopa na volitvah poslancev v Državni zbor – uporabili tudi za volitve poslancev na splošno, da bi imeli enakomerno zastopanost poslancev po vseh volilnih enotah. Na ta način potem sploh ne potrebujemo spreminjati proporcionalnega volinega sistema, ki ima svoje bistvene vsebinske prednosti pred večinskim volilnim sistemom.

   Všeč mi je

 2. Iz preteklosti vemo, da je bil rezultat volitev vedno drugačen od anketnih rezultatov.
  Jaz osebno anketam ne verjamem. Bolje bi bilo, če bi ankete sds-u kazale slabo, a bi bil boljši rezultat na volitvah. Vsaj 50+. Večina anket je pa v vsakem primeru izmanipuliranih, kot vse ostalo v Sloveniji. Žal !

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s