Javno mnenje avgusta: Na vrhu Janša, vzpon NSi po kandidaturi Novakove — Novice o politiki in medijih

SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana sta še naprej najmočnejši stranki v državi, so pokazale raziskave, ki so jih avgusta objavile tri velike televizije. Sledi jima po dveh raziskavah SMC Mira Cerarja.

Povzpela se je po vseh treh v primerjavi z mesecem prej NSi Ljudmile Novak, ki se ji je po meritvi Nove24TV uspelo prebiti celo pred SMC na tretje mesto med strankami. Predsednica te stranke Novakova je v začetku meseca napovedala kandidaturo za predsednico republike. Kot kaže to stranki koristi.

KAKŠNA JE PREDNOST JANŠE PRED ŽIDANOM IN CERARJEM?

Razlike med rezultati teh treh raziskav ostajajo neverjetno velike celo pri največjih strankah. Po tistem, kar sta objavila POPTV in Nova24TV, bi SDS volilo približno toliko volivcev kot SD in SMC v seštevku. Po raziskavi, ki jo je objavila RTVS, pa so si te tri stranke relativno blizu. V seštevku odstotkov na RTVS pa Židan in Cerar krepko prehitevata Janšo.

Statistično je takšno odstopanje težko pojasniti z običajnimi napakami meritev. Deloma razlike morda lahko pojasni to, da TVS  prikazuje (Ninamedija pa tudi meri) manj strank: le parlamentarne in SLS. Ne pa, denimo, SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po raziskavah drugih dveh televizij, ki prikazujeta širši nabor, vsaj tako močna ali celo močnejša od SLS. Predvsem pa je SNS krepko močnejša od Zavezništva Alenke Bratušek, ki ga pa Ninamedia začuda meri, čeprav več nima poslanske skupine. Po rezultatih na Novi24TV je Jelinčič celo čisto blizu Levice Luke Meseca.

Več je dostopno na povezavi: Javno mnenje avgusta: Na vrhu Janša, vzpon NSi po kandidaturi Novakove — Novice o politiki in medijih

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s