Za izvedbo referenduma 3.070.000 evrov iz rezerv

Ker je kar nekaj polemik, koliko bo stala izvedba referenduma o drugem tiru, vsote pa so občasno precej netočne, predstavljam doslej dostopne številke.

Za volitve štiri, za referendum še tri milijone

[wp_ad_camp_4]

Dobre tri milijone evrov, natančneje 3.070.000 evrov, je iz tekoče proračunske rezerve vlada prejšnji teden nakazala državni volilni komisiji. Poslanci so za letos za izvedbo predsedniških volitev in volitev državnih svetnikov državni volilni komisiji v državnem proračunu namenili 4.108.743 evrov. Za prihodnje leto, ko bodo volitve poslancev, državna volilna komisija pa pomaga tudi pri izvedbi lokalnih volitev, ki jih sicer plačajo občine, je načrtovanih 3.924.457 evrov.

“3.070.000 evrov se razporedi za izvedbo zakonodajnega referenduma o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper,” so zapisali iz vlade prejšnji teden, ko so prerazporedili denar, in opozorili, da stroška pri potrjevanju proračuna države ni bilo mogoče načrtovati. Kar je točno.

Zavrnili varčevanje z združitvijo

[wp_ad_camp_3]

Lahko bi pa vladna koalicija (SMC, Desus, SD), če bi to želela, stroške izvedbe referenduma dramatično zmanjšala, če bi združila izvedbo predsedniških volitev in referenduma: za slabe tri milijone. To so ji iz opozicije (SDS) tudi predlagali. A so zamisel odločno zavrnili, ker bi pomenilo, da bi pobudniki referenduma lažje dosegli kvorum udeležbe (več kot 340.000 volivcev proti zakonu), ki ga ustava določa za razveljavitev zakona.  

Advertisements

3 thoughts on “Za izvedbo referenduma 3.070.000 evrov iz rezerv

 1. »Lahko bi pa vladna koalicija (SMC, Desus, SD), če bi to želela, stroške izvedbe referenduma dramatično zmanjšala, če bi združila izvedbo predsedniških volitev in referenduma: za slabe tri milijone. To so ji iz opozicije (SDS) tudi predlagali. A so zamisel odločno zavrnili, ker bi pomenilo, da bi pobudniki referenduma lažje dosegli kvorum udeležbe (več kot 340.000 volivcev proti zakonu), ki ga ustava določa za razveljavitev zakona.«
  Veljavni Zakon o referendumu in ljudski iniciativi (v nadaljevanju: ZRLI):
  »33. člen
  Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kakor trideset dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot petinštirideset dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.«
  “Pred spremembo ustave…
  »Da. To je prvi del zgodbe. Drug del so pa zakonski roki. Če ste brali odločitev ustavnega sodišča: tudi sodnika, ki se ne strinjata z večino, v ločenih mnenjih utemeljujeta le premik referenduma za teden. Če bi poslušali njiju, bi bil referendum 1. oktobra. Kakorkoli obrnemo pa pred 15. oktobrom predsedniških volitev ne bi mogel razpisati. Iz povedanega je jasno, da možnosti združitve obojega ni bilo. Zato gre pri povezovanju obojega in moji odgovornosti v zvezi s tem za čisto navadno zavajanje in manipulacijo.«”
  (Iz intervjuja objavljenega na tej spletni strani dne 24. 8. 2017 v članku Milan Brglez: »Na tak cenen način se najbrž ne bomo lotili kampanje.«)
  Torej bo Vlada RS raje porabila cca. 3 milijone davkoplačevalskega denarja, kot pa, da bi združila volitve predsednika republike in referendum (glej citirani prvi odstavek veljavnega ZRLI). Ob upoštevanju zapisanega v prejšnjem stavku je zelo zanimiv tudi del iz citiranega intervjuja. Aja, in ob upoštevanju prej zapisanega v tem odstavku, zakaj v Državnem zboru RS niso poskusili zbrati 2/3 večine glasov navzočih poslancev (verjetno bi jih z lahkoto zbrali, ali?), če upoštevamo, da je kot dan razpisa referenduma določen (uradno z objavo v Uradnem listu RS) 6. 7. 2017?

  Všeč mi je

   • Vse to razumem. Toda predlagal bi pa g. Brglez (kot poslanec in kot predsednik Državnega zbora RS) lahko katerikoli datum med dnem 5. 8. 2017 (no, bolje rečeno med 22. 10. 2017) in dnem 5. 7. 2017 (seveda nedelje) in bi o tem predlogu potem odločali navzoči poslanci Državnega zbora RS, ne (pri čemer upoštevajoč zgoraj citirane veljavne pravne predpise)?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s