Zloraba direktorjev: Vidic, Mes in Sajič se niso sami spomnili — Novice o politiki in medijih

Po 97.000 evrih, ki si jih je vlada julija iz državnih rezerv dodelila za referendumsko kampanjo, s čemer so si vladne stranke SMC, Desus in SD zagotovile prednost pred opozicijskimi, ki referendumsko kampanjo plačujejo iz lastnih računov, je vlada – kot sem razkril ta teden  – “angažirala” še državna podjetja. V kampanji bodo vsaj tri. Podjetjem je financiranje kampanj strogo prepovedano, a našli so finto. Kampanje bodo le “organizirali”.

Zasebniki lahko financirajo kampanje iz lastnega žepa, če to želijo, iz svojih podjetij pa ne. Tako mi je notranji minister Gregor Virant odgovoril, ko se sem leta 2013 čudil radikalnosti predloga, da bi zasebnim podjetjem prepovedali vsako financirajo strank in kampanj.

Za državna podjetja je bila prepoved logična. Ta so kljub prepovedi, ki je zanje veljala že prej, v zadnjih desetletjih vedno našla luknje in na ta ali drug način pomagala „svojim“ politikom in strankam, ti so pa vrnili uslugo in podpirali in nastavljali “svoje” direktorje in nadzornike. Temu se reče sistemska korupcija.

Dokazati jo je bilo težko, ker so bila nakazila državnih podjetij na račune strank in za kampanje vedno v največjem delu spretno skrita. Denimo s pravilom, da zneskov pod tri (letne) plače ni treba razkriti. Velika večina nakazil za delovanje strank in kampanje (kar je enako) je bila pod tem zneskom in nihče jih ni razkrival.

 

via Zloraba direktorjev: Vidic, Mes in Sajič se niso sami spomnili — Novice o politiki in medijih

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s