Cerarja ne bo v Zagreb, če Plenković ne spremeni pogleda

Premier Miro Cerar po informacijah iz SMC septembra ne bo odpotoval na obisk na Hrvaško, če v Zagrebu ne spremenijo stališča, da  arbitražne odločbe ne priznavajo, da ta zanje ne velja in celo sploh ne obstaja.

„Zahvalil bi se in ga niti ne bi sprejel“, je že pred julijskim srečanje šefov slovenske in hrvaške vlade zunanji minister Karl Erjavec (Desus) povedal, kako bi, če bi bil sam premier, ravnal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem.

Ni bila igra…

[wp_ad_camp_4]

Julija je bilo v Ljubljani prvo srečanje šefov hrvaške in slovenske vlade  po razglasitvi arbitražne odločitve. Erjavčeve ostre izjave pa takrat niso bile v vladi dogovorjena igra pritiska na sosednjo državo.

Zunanji minister Erjavec je, tako je slišati v SMC, soliral. Verjetno je to storil, je slišati, ker je do volitev še manj kot leto dni in si popravlja popularnost. Erjavec je julija še ocenil, da bo pa „Hrvaška slej ko prej bo morala spoštovati arbitražno odločbo, jo bo primorana implementirati“.

Cerar ne bo šel na pogovor, če sosedje ne ublažijo stališč, ker nima smisla izgubljati časa za srečanja, ki ne vodijo nikamor, je slišati neuradno v največji stranki.

Advertisements

6 thoughts on “Cerarja ne bo v Zagreb, če Plenković ne spremeni pogleda

 1. Po dolgem premisleku se je odločil za edino potezo – žal ga je moral na to spomniti klovn Erjavec. Hrvati se z nami igrajo . So bistveno bolj prebrisani in predvsem enotni. Cerar ni primeren ne za premiera ne za ministra – on je lahko le pisarniški pravnik. Plenkovič nima kilometrine v politiki vendar se vidi velika razlika med mlačnim MC in predvsem nesposobnim MC. Zdaj misli, da mu bo družba s Jankovičem pomagala. Človek ne ve kaj bi si mislil – morala etika – kje se je zgubila če je kdaj sploh bla v resnici

  Všeč mi je

 2. Hrvaška politična in diplomatska taktika po razglasitvi arbitražne razsodbe je povsem jasna.
  Politično, diplomatsko in medijsko omrtvičiti vse morebitne politične pobude s slovenske strani z na videz široko razprto in prijateljsko ponudbo “odprtih” dvostranskih pogovorov o vseh spornih vprašanjih in brez časovnih omejitev. Torej pričakovano razvlečenih in vsebinsko razredčenih na naslednje desetletje, če ne celo stoletje!
  Računica hrvaške strani je preprosta:
  Dlje ko bo hrvaško omrtvičenje slovenske strani učinkovalo, manj bo mednarodna skupnost občutljiva za dogajanja in medsosedske odnose med članicama EU. Dlje ko bo omrtvičenje trajalo, bolj bodo postajali moteči enostranski poskusi Slovenije, da bi vendarle korektno, četudi morda enostransko implementirala razsodbo mednarodnega arbitražnega tribunala. Mednarodna javnost bo sčasoma prepoznavala kot nadležno mednarodno “motnjo” dejavna oz. aktivna prizadevanja slovenske strani po dosledni implementaciji pravnomočne mednarodne razsodbe o mejah na kopnem in morju med RS in RH, in ne hrvaškega pasivnega nespoštovanja mednarodnega prava ter veljavne razsodbe mednarodne arbitraže.
  V tem kontekstu so javno izrečene izjave premiera RH, s katerimi med vrsticami celo ščuva hrvaške državljane k nadaljnjemu kršenju prvič mednarodno veljavne meje na morju, akt grobega nespoštovanja mednarodnega prava, dobrososedskih in prijateljskih odnosov med državama, članicama EU, ter zaskrbljujoč akt vzbujanja sovraštva ter celo pozivanja k nasilju med sosednjima državama.
  V luči izjav premiera RH trenutno ni videti možnosti za prijateljsko, dobrososedsko, tvorno in učinkovito razpravo obeh premierov sosednjih držav o dogovorni implementaciji mednarodno veljavne razsodbe arbitražnega tribunala. Prav slednje pa je edina ta čas prednostna, relevantna in nujna tema pogovorov in dogovorov med obema (za zdaj še) prijateljskima državama in polnopravnima članicama EU.

  Všeč mi je

 3. Že večkrat sem napisal, morda tudi na teh straneh, da je razsodba haaškega sodišča strokovna katastrofa. Razen tega pa je izrazito pogubna za Slovenijo. Slovenija je namreč mnogo več izgubila, kot dobila.
  Evforija, ki jo uganjajo slovenski politiki je navdani spin, s katerm želijo prikriti svoje slabosti in neznanje, ki z vsebino razsodbe nimmajo nobene zveze.
  Da poudarim še enkrat bistveno:
  Slovenija si je prizadevala in celo uzakonila zahtevo, da razsodba določi stik Slovenije z odprtim morjem. Tak stik bi ji omogočil enakopravno sodelovanje pri delitvi Jadranskega morja. Se pravi, da bi lahko od Jadrana imela nekaj več, kot tistih nekaj veder slane vode.
  Razsodba je jasno določila meje slovenskega morja, ki sega le do hrvaškega morja, ki pa ima določen koridor največjih svoboščin. Te se nekoliko večje, kot jih določa pomorsko pravo, ki zagotavlja ladjam vseh zastav svobodno plovbo.
  Koridor se nahaja v hrvaških vodah in v njem velja hrvaška jurisdikcija, se pravi, da koridor nadzira hrvaška policija in brani hrvaška vojska. To so desjtva, ki pa jih slovenska politika, seveda koalicisjka, zavja v meglo in državljanom Slovenijie ne pojasni, da je Slovenija pri primarni zahtevi pogorela.
  Zaradi te zahteve so vsi mejni problemi za Slovenijo bili minorni in jih Slovenija ni znala, zmogla, ali hotela uveljaviti. Izgubili smo del ozemlja ob Dragonji,izgubili smo del ozemlja v Prekmurju ob Muri.
  Nesmiselna meja na kopnem je ostala, saj je kataster do neskončnosti zapleten in meja postavljena tako, kot da bi se otroci igrali zemljokrasti. Razsodba določa samo katastrsko mejo, nič pa ne govori o tem, da priporoča državama, da jo ob zamejitvi sporazumno določita bolj smiselno.
  Dobili so sicer Tomšičevo veleparcelo, ki pa po sami vrednosti ne pomeni kaj dosti, saj stane kvadratni meter takšne parcele le nekaj manj kot € z gozdno maso vred.
  Tudi iz Sv. Gere bo potrebno odpoklicati vojsko.
  Popolnoma jasno pa je, da brez sodelovanja s Hrvaško razsodbe ni mogoče implementirati.
  Napenjanje mišic in odpoved obiska je le metanje peska v oči slovenski javnosti, ki ni dobro seznanjena z dejstvi razsodbe.
  Niti Erjavec, še manj pa Cerar se nista niti z najmanjšo gesto obrnila na slovenske državljane, ki so z razsodbo postali Hrvati. To jasno kaže, kakšen odnos imajo ti napihnjenci do prebivalcev Slovenije. Enako ošabno ko nastopajo do Jorasa, nastopajo do vseh državljanov Slovenije. Gre se jim samo za njihov interes. Ne branijo Slovenije, še manj slovenskih državljanov.
  Počno pa vse, da Slovence varajo in slepijo. Ti naivni revčki pa jim nasedajo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s