Brglez: “Na tak cenen način se najbrž ne bomo lotili kampanje.” — Novice o politiki in medijih

 

O ograji proti Italiji, ovadbah proti županu Zoranu Jankoviću, arbitraži, referendumu in volitvah se s predsednikom državnega zbora Milan Brglezom, ki je tudi podpredsednik SMC, nisem pogovarjal v njegovi pisarni. V državnem zboru so ta teden še popravljali prezračevalni sistem stavbe. Vse je bilo precej razkopano. Pisarna ni bila dostopna. Pogovor je potekal na drugi strani zgradbe: v prostorih, kjer so, ko zaseda državni zbor, predstavniki vlade. Tam je Brglez začasno delal.

Ko ste razpisali volitve ste dejali, da Slovenija potrebuje predsednika, ki ga odlikujejo pogum, načelnost, iskrenost, poštenost… Ste s tem kritizirali vodenje Boruta Pahorja zadnja leta?
»Ne neposredno. Poudaril sem, da je zelo pomembno imeti stališče do pomembnih vprašanj. Tako se vzpostavi moralna avtoriteta, ki jo predsednik ima in mora uveljaviti«.

Ali ni nevarno, če se predsednik preveč vpleta v dnevno politične stvari?
»Ločiti mora, kaj je pomembno in kaj ne. Ob vprašanjih, ki so dolgoročno pomembna, bi se moral bolj izpostaviti. Funkcija predsednika republike to omogoča. Predsednik se mora oglasiti vsakokrat, ko meni, da je potrebno in nujno.«

brglezintervju2

Predsednik državnega zbora Milan Brglez med pogovorom za Spletni časopis. Foto: P. J.

Vili Kovačič vam je v pogovoru, ki sem ga naredil prejšnji teden, očital, da drugim pridigate o pogumu, sami pa ne ravnate tako, ker niste združili datuma referenduma in predsedniških volitev in bodo morali volivci zato v manj kot mesecu dvakrat na volišča.
»Očitki so popolnoma neupravičeni. Spoštovati moramo ustavno ureditev. Že to je vprašljivo, ali volitve in referendum sploh lahko združimo.«

Bi bilo neustavno?
»So tudi takšna mnenja. A primera, ko bi bil o tem spor in sodba, še ni bilo. Logika referendumskega odločanja pa je vsebinsko drugačna od volilnega odločanja. Na referendumu ne gre le za tiste, ki so za ali proti. Glasujejo tudi tisti, ki ne pridejo, ker obstaja kvorum udeležbe, ki ga je potrebno doseči za razveljavitev zakona. Na volitvah pa tisti, ki ne pridejo, prepustijo odločanje tistim, ki so volili. Gre za dve odločanji, ki nista povsem primerljivi. Ne bi pa šel tako daleč, da bi rekel, da ne bi smelo biti več referendumov hkrati, če bi bili zahtevani. V preteklosti so bile volitve in referendum že potekali hkrati, a preden se je ureditev glede referenduma zaostrila.”

Celoten intervju lahko preberete na strani http://www.spletnicasopis.eu: Milan Brglez: “Na tak cenen način se najbrž ne bomo lotili kampanje.” — Novice o politiki in medijih

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s