Dolg proračuna sredi leta: 29,7 milijarde

Dolg državnega proračuna je 30. junija letos znašal 29,7 milijarde evrov ali 71,3 odstotka BDP. To je zapisano v poročilu o poslovanju države v prvi polovici letošnjega leta. Grafično je zadolževanje države od leta 2000 finančno ministrstvo prikazalo tako:

Dodatna zadolževanja letos, trdijo iz finančnega ministrstva, niso več predvidena, bodo pa še odplačila dolgov.

Podatki o realizaciji državnega proračuna v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2017 kažejo, da je država zbrala štiri milijarde in 551 milijonov evrov, kar je za 9,1 % več kot v istem obdobju lani in pomeni 51,4-odstotno realizacijo glede na sprejeti proračun 2017. Porabila pa je država v prvi polovici leta  štiri milijarde in 486  milijonov evrov ali 47,1 % načrtovanega. V primerjavi z istim obdobjem lani je bilo porabljeno 75,9 milijona evrov manj.

Podrobneje strukturo porabe kaže preglednica:

Celotno poročilo o izvrševanju proračuna v prvi polovici leta, ki ga mora vlada poslati državnemu zboru,  je dostopno na povezavi:

Polletpor17

Advertisements

One thought on “Dolg proračuna sredi leta: 29,7 milijarde

  1. Neizprosno govorico številk oz. otipljivih rezultatov gospodarjenja in učinkovitega upravljanja z vsemi gospodarskimi in družbenimi danostmi v državi večina naših politikov, medijev in medijskih dreserjev skrajno prezira in omalovažuje.
    A dejstvo je, da je samostojna slovenska država dosegla mednarodno zgledni najnižji dolg državnega proračuna (pod 20 odstotkov BDP) daljnjega leta 2008 (najbrž ni treba poudarjati, pod katero vladno koalicijo) ter da je vse naslednje obdobje dolg države in državljanov strmo rasel in pristal na več kot 70 odstotkih BDP. Povedano drugače, so vse vlade po letu 2008 (ni težko uganiti, katerih barv) širokopotezno in skrajno neodgovorno zadolževale državo in državljane pri tujih kreditodajalcih, in sicer ne le današnjo generacijo davkoplačevalcev, ampak tudi naše otroke in najbrž tudi že naše vnuke. To je kruta in grenka resnica, ki se skriva za puhlimi in populističnimi političnimi frazami o “trajnostnem razvoju”, o tem, da “smemo porabiti, kolikor ustvarimo”, in da smo menda celo dosegli zavidljivo “stabilnost” – seveda v deležu zadolženosti BDP države in ne v toliko želenem in politično deklariranem “ravnovesju med ustvarjenimi družbenimi prihodki in porabo”.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s