O informiranju o Jankoviću bodo odločali višje, o žici že

Po tem, ko je portalu Pod črto s pomočjo zakona o dostopu do podatkov javnega značaja sčasoma uspelo dobiti podatke, česa vse državno tožilstvo obtožuje župana Ljubljane Zorana Jankovića, je generalni sekretar Transperancy International Slovenija Vid Doria danes opozoril, da že leto in pol po istem zakonu ne more do podatkov o državnem poslu pri gradnji…

Škandal o sumih, da je Janković zlorabil položaj je močno odmeval tudi mednarodno, kar kaže tudi naslovni posnetek o opremi članka v avstrijskem dnevniku. Celoten članek je dostopen na povezavi: http://www.krone.at/welt/sex-fuer-job-skandal-um-laibacher-buergermeister-notlage-ausgenutzt-story-583397. 

Časopisje, ki izhaja v Ljubljani, ni bilo tako pogumno. Obratno. Zadnje čase pa se celo trudijo z objavljanjem pisem bralcev županovih privržencev, ki se odzivajo na objave na spletnih portalih in v “tisku čez mejo”, ker se je med ljudmi razvedelo.

Na objavo vsebine obtožb na spletnem portalu se je ostro odzval ljubljanski župan Janković, ki je zatrdil, da je šlo za zlorabo prava za njegovo diskreditacijo, kritiko je uperil predvsem proti tožilki Blanki Žgajner, pa tudi proti generalnem državnem tožilcu Dragu Šketi in ministru Goranu Klemenčiču. Od slednjih je zahteval ukrepanje proti Žgajnerjevi in prevzem odgovornosti.

Z vrhovnega državnega tožilstva so se danes odzvali s sporočilom, ki ga navajam v celoti:

Šketa: O informiranju javnosti bomo odločali višje

“V interesu Vrhovnega državnega tožilstva je, da se v zgodnjih fazah postopka še ne obvešča javnosti, saj se s tem varujejo interesi postopka, ovadenih domnevnih storilcev, žrtev in drugih udeležencev v postopku. Glede posredovanja informacij javnega značaja bomo na Vrhovem državnem tožilstvu RS vztrajali, da bo praksa posredovanja informacij v predkazenskih in kazenskih postopkih v zadevah, ki niso odprte za javnost, po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) čim bolj restriktivna. Dostop do informacij javnega značaja nikakor ne sme imeti prednosti pred interesi kazenskih in še posebej pred interesi predkazenskih postopkov. Pri tem izrecno izpostavljamo, da zadnja, medijsko odmevna odločitev nikakor ne pomeni uvajanja nove prakse posredovanja kazenskih ovadb. Odločanje o zahtevah za dostop do informacij javnega značaja na državnem tožilstvu opravljajo uradne osebe za dostop do informacij javnega značaja. Državni tožilci podajo zgolj mnenje, kadar so zaprošeni. Zaradi zagotavljanja restriktivne prakse na področju zahtev za dostop do dokumentov iz tožilskih spisov, bomo preverili poslovanje v teh zadevah ter sprejeli potrebne dodatne ukrepe, med drugim oblikovali smernice za pomoč pri vodenju teh postopkov ter izvedli nadzor državnotožilske uprave. Organizacijo dela v zadevah dostopa do informacij javnega značaja bomo spremenili tako, da bodo dokončno odločali v teh zadevah nosilci višjih funkcij. Pooblastilo za odločanje, torej za sprejem dokončne odločitve v zadevah dostopa do IJZ, bomo ločili od pooblastila za samo vodenje postopkov. S prenosom pooblastila za odločanje na manjše število oseb in višji nivo bo zagotovljena enotna praksa ter s tem tudi enotna uporaba zakona na tožilstvu. Zagotovo se bo preverilo tudi možnosti za redno dodatno usposabljanje uradnih oseb za dostop do informacij javnega značaja.”

 

 

 

via Za seks za službo lahko izvemo, za žico proti Hrvaški ne — Novice o politiki in medijih

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s