Volilni čas: Bo kdo ponovil čudež Boruta Pahorja?

Predvolilni čas se danes tudi uradno začenja. Na upravni enoti je od danes mogoče overiti podpis za kandidaturo Boruta Pahorja za predsednika republike še za pet let. Ali pa za kandidaturo kandidata, ki bo Pahorja skušal spraviti iz simbolno najvišjega položaja v državi. Nestrankarski kandidati, kakršen je denimo veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec, bodo morali do 27. septembra zbrati najmanj pet tisoč na upravnih enotah potrjenih podpisov ali pa za kandidaturo pridobiti deset poslancev. Sicer bo možnost, da s prestola spravijo Pahorja, padla v vodo.

Strankarsko: lokalni Šarec, državna Novakova

Če kandidata predlaga stranka, kot bi lahko nastop župana Kamnika Marjana Šarca njegova stranka Lista Marjana Šarca – Naprej Kamnik, zadošča tudi tri tisoč podpisov volivcev ali trije podpisi poslancev. Podpise poslancev bo lažje kot Šarec zbrala kandidatka NSi Ljudmila Novak, ki vodi stranko s šestimi poslanci. Pet so ji jih na volitvah izvolili ljudje, Zvonko Lah pa je prestopil k NSi iz SDS Janeza Janše.

Zelo dobro še vedno svoja predsedniška kandidata skrivata po številu poslancev največji stranki v državi: SMC Mira Cerarja (35) in SDS Janeza Janše (19). Že vse od novega leta iščeta najprimernejše. A pravih in uradnih imen ni. Le govorice.

Imata pa obe dovolj poslancev, da težav z izpolnitvijo pogojev za kandidaturo ne bo niti v primeru, če se zanju odločita zadnji dan, ko je kandidature treba oddati državni volilni komisiji. Torej 27. septembra.

Podpisov ne bi bilo treba zbirati niti Borutu Pahorju. Zanesljivo bi zanj takoj primaknili podpise poslanci SD. A bo – kot že pred petimi leti – izkoristil priložnost za volilno kampanjo pred kampanjo in zbiral podpise volivcev.

Ko Pahor brez denarja nadigra Türka

Pred petimi leti so bili kandidati le trije: Borut Pahor, takrat predsednik Danilo Türk in evropski poslanec Milan Zver (SDS). Favorit je bil Türk, ker je bil že predsednik. Še največji outsider pa se je zdel Pahor, ker se pred tem kot šef vlade ni zelo izkazal in mu je predčasno razpadla. A razpletlo se je obratno od vtisa: Pahor je zmagal. V prvem krogu je gladko odpadel Zver. V drugem pa je bilo tako:

 

V zgodovini predsedniških volitev je bilo pred petimi leti kandidatov doslej najmanj: le trije. Pred desetimi leti, ko je bil izvoljen Danilo Türk, je bilo kandidatov sedem.

Pahor je pred petimi leti pokazal, da za kampanjo ni nujen denar. SD, ki ga je kandidirala, denarja ni imela. Le velike luknje v računih, ki jih imajo še vedno.

A Pahor je izhod našel v prepričevanju volivcev izven običajnih vzorcev tradicionalnih kampanj, kar je pritegnilo dovolj pozornosti javnosti, stalo pa ga, ker ni plačeval plakatov, spotov in podobnega, uradno ni skoraj nič.

Porabil je krepko manj kot Milan Zver in Danilo Türk. In zmagal.  Če vključimo še ceno kampanj, je primerjava takšna:

Finančno poslovanje kandidatov po volitvah precej natančno pregledajo revizorji računskega sodišča, ki niso nič milostni.

Po zadnjih volitvah so ugotovili nepravilnosti v kampanji vseh treh kandidatov. Presenetljivo pa so na največje naleteli pri poraženem favoritu volitev.

Ne prispevajo k ugledu nekdanjega predsednika Danila Türka.

Koliko predsedniških kandidatov pričakujete letos lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”12″]

Ker so informacije o tem, kaj ugotovijo revizorji in kakšne so vse posledice, lahko koristne kot vzgled, kaj kandidat ne sme storiti v kampanji, so informacije o težavah s financiranjem kampanje Danila Türka in pravnih zapletih dostopne na povezavi spodaj:

https://spletnicasopis.eu/2017/04/02/goljufije-darilo-obcinskega-podjetja-turku-neznatna-stvar/

Advertisements

2 thoughts on “Volilni čas: Bo kdo ponovil čudež Boruta Pahorja?

 1. Peter jančič nas obvešča,da se je danes začel predvolilni čas, namreč je dan, ko uradno začno predvolilna opravila za volitve predsednika države.
  Menim, da so se te, prejšnje in morda še kar nekaj naslednjih volitev že zdavno konlčale.
  Končale so se z afero v Depali vasi. Takrat so v Sloveniji ponovno prišli komunisti na oblast in od takrat praktično svobodnih volitev več nimamo.
  Takrat se je začel zaton demokracije v Sloveniji. Počasi, a vztrajno so komunisti, levičarji začeli prevzemati vodilne položaje . Danes je v Sloveniji na vodilnih položajih 80-90% levičarjev.
  Praktično je v Sloveniji tranzicija zastala. Privatizacija poteka zelo, zelo počasi. Večina kapitala je v državni lasti. Večino zaposljenih predstavljajo državni uslužbenici. Mediji so večinoma v državni lasti, ali jih imajo v lasti, ali popolnoma obvladujejo lastniki naklonjeni levici. Levica obvladuje večinino kapitala in usmerja praktično družbo po svojih načelih, zlasti pa tako, da čim lagodnje živi. Zato je postala Slovenija mafijska država, kjer vlada mafija, ki črpa denar za svoje lagodno življenje in s tem, kot rak nažira državo, ki hira in propada. Očitno zaostaja za drugimi državami, pred vsem tistimi, s katerimi je bila ujetnica komunizma za železno zaveso.
  Volitve danes v Sloveniji imajo popolnoma enak značaj, kot so imele volitve v Socialistični Jugoslaviji in Sloveniji.
  Nekateri še vemo, da se prav nič ni spremenilo, če je bil predsednik Slovenije Kraigher, Ribičič, ali Stanovnik. Prav vseeno je bilo, ali je bil predsednik Izvršnega sveta Zemjarič, Vratuša, ali Šinigoj.Vseeno je bio, kdo je vodil banko, kdo Gorenje, Iskro, ali TAM.
  Vladal je vedno CK, ki je imel vse niti v svojih rokah in je volil vsaj pol leta pred volitvami.Tovariši so vedeli že mnogo prej, da so bili izvoljeni.
  Danes CK pač ne izvoli kandidata, je pa podlaga pripravljena tako, da je popolnoma jasno, da bo kandidat levo usmerjen in poslušna lutka, ki bo počel točno to, kar mu bodo narekovali strici iz ozadja.
  Ali si bo dovolil in uganjal kakšen teater za publiko in si s tem pridobival priljubljenost ni važno. Važno je to, da bo v odločilnih trenutkih naredil to, kar se bo od njega zahtevalo.
  Pa si poglejmo Pahorja.
  Mnenje večine je, da ima le protokolarne dolžnosti, ki v bistvu ne vplivajo na razvoj Slovenije.
  Pa se ljudje hudo motijo.
  Pahorja je doletelo, da je skoraj v celoti zamenjal sestavo Ustavnega sodišča. Vemo, da je bilo prav to sodišče trn v peti levici,saj je sam veliki Han izjavil, da se nagiba v desno kot stolp v Pisi. Tudi modra Slovenka dr, Jana Murgelj, sicer sodnica, je izjavila, da bo potrebno sesataviti Ustavno sodišče tako, da bodo “oni” imeli prav in ne bodo trepetali ob razsodbah, ki bodo sledile ustavi namesto ideologiji, levi se reče.
  In Pahor je nalogo izpolnil z odliko.
  Menim,da je izbral ekipo, ki se je vzravnala pokončno. Nič ni več nagnjena v desno. Tu in tam se bo pojavilo kakšno ločeno mnenje, ki pa ga bodo z lahkoto osmešili levici lojalni mediji.
  Kakšno mnenje ima levica o Jakliču, ki bo najverjetneje pisal ločena mneja, pa je najbolje izrazil poslanec Kordiš.
  Predsednik države imav rokavu še več predlogov za imenovanje vodilnih funkcionarjev v Sloveniji, zato je pomembno, da je pravilno usmerjen, da sledi duhu Depale vasi in ne dopusti desnici, da bi ogrozlia primat levice v pomembnejših državnih inštitucijah.
  Kdo bo predsednik države v naslednjih petih letih je popolnoma vseno. “Izvoljen” bo tak, ki bo poslušno sledil stricem iz ozadja in počel točno to, kar mu bodo ukazali. To bo počel tudi v primeru, da bo ideološko sumljiv. V kolikor pa bo ideološko kompatibilen, tako kot je bil dr. Danilo Tuerk, pa še izpolnjevanj zahtev, stricev iz ozadja ne bo potrebno, saj bo kar sam izvajal to, kar si strici želijo.
  Prav gotovo ni pričakovati neodvisnega kandidata, zato tudi ni pričakovati, da bo Slovenija krenila na pot razvoja. Ćez pet let nas bodo države, ki nas dohitevajo že krepko prehitele, Prehitela pa nas bo tudi Hrvaška. Ne po zaslugi razmejitve, temveč zato, ker je ne bodo izčrpavali socialno čuteči levičarski mafijozi.

  Všeč mi je

 2. Še pomnite, volivci, da smo bili celo še v času zahajanja enopartijske diktature (na zadnjih volitvah za člana Predsedstva SFRJ) v nasprotju z vladajočo ZKJ/ZKS in njeno mogočno medijsko agitacijo in propagando, ki nam je vsiljevala vladajoči partiji zvestega favorita Marka Bulca, voljni in sposobni demnokratično izvoliti tedaj neznanega kandidata obskurne ZSMS iz rudarskih revirjev dr. Janeza Dernovška.
  In prav tako se je zgodilo tudi na zadnjih volitvah Predsednika RS. Nesporni favorit in zdolgočaseno brezizrazni protežiranec vladajoče tranzicijske kleptokracije, levih političnih strank ter vladajočim zveste medijske falange večno istih “spin doktorjev” ter vedno bolj puhlih in praznih “političnih analitikov” dr. Danilo Türk, ki je imel tudi kot Predsednik RS na videz nedosegljivo medijsko prednost pred samostojnim in samosvojim kandidatom Borutom Pahorjem, je volilno bitko uspel na presenečenje preštevilnih medijskih lažnih prerokov – izgubiti! In to proti tedaj medijsko razglašenemu političnemu “luzerju”, a presenetljivo samohodnemu trmoglavcu, ki je po poraznem propadu vlade Pahor-Kresal-Golobič-Erjavec ostal dobesedno sam, osramočen, brez podpore ključnih “stricev iz ozadja” in brez podpore strank tedanje vladajoče koalicije, ki se je sramotno dobesedno “požrla med seboj”, kot je nekoč jasnovidno napovedal pokojni predsednik LDS dr. Janez Drnovšek. Borutu Pahorju se je uspelo kljub poraznemu padcu ugleda, ki ga je doživel kot premier po medijski podobi katastrofalno neuspešne vlade SD-LDS-Zares-Desus, z izvirno in dotlej v svetu nevideno predvolilno kampanjo “dvigniti iz pepela” in premagati medijsko favoriziranega maziljenca vladajoče kleptokracije, zajedalskega politično-kriminalnega podzemlja, levih političnih strank in njim zvestih medijskih trobil ter znamenitih agencij za ponarejanje javnega mnenja.
  Oba izbrana primera zgovorno kažeta, da so presenečenja na demokratičnih volitvah mogoča ter da je vsak defetizem oz. vsako obupavanje v službi ohranjanja “statusa quo”.
  Vse je odvisno od političnih strank in drugih organiziranih družbenih skupin in organizacij, ki nam morajo hoteti in znati ponuditi ter ustrezno predstaviti človeško, etično in politično dostojne kandidate, ter nazadnje od volivcev, ki moramo aktivno, premišljeno in odgovorno uveljaviti svojo demokratično volilno pravico, ko si izbiramo najvišjega neposredno izvoljenega funkcionarja v državi.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s