Predsedniške volitve: Težave zaradi odstavljanja Antona Gašperja Frantarja

„Fašemo lahko zgodbo o razveljavitvi referenduma ali volitev na sodišču.“

S tem opozorilom, da je zakon treba spoštovati,  je predsednik državne volilne komisije (DVK) Anton Gašper Frantar včeraj ustavil odločanje o imenovanju sodnikov za šefe volilnih komisij v volilni enoti Postojna in v okrajih Škofja Loka, Ljubljana Moste Polje, Ravne na Koroškem in Ptuj.

Vučko: Ni dobro, če ni predsednikov

„Ni dobro, da so pred referendumom in volitvami volilne komisije brez predsednikov. Kaj, če se kaj zgodi še podpredsednikom,“ pa je direktor službe DVK Dušan Vučko ugovarjal, da ima prestavljanje odločanja o manjkajočih šefih volilnih organov, ki ga je zahteval Frantar, lahko slabe posledice za izvedbo referenduma o drugem tiru, ki bo septembra in za predsedniške volitve, ki bodo oktobra.

A ni pomagalo. Državna volilna komisija je postopke imenovanj ustavila, da bi jim sodni svet sporočil, ali kandidati izpolnjujejo pogoje, ki jih je aprila letos precej po tihem določil državni zbor za sodnike, ki po državi vodijo postopke izvedbe volitev. Preverjanje nameravajo opraviti hitro. Še ta teden. Prihodnji teden se namreč že začnejo postopki za izvedbo volitev predsednika republike. Za referendum so se že začeli.

Državna volilna komisija včeraj med sejo, na sredi je predsednik Anton Gašper Frantar, ob njem desno Dušan Vučko. Foto: P. J.

Konspirativno odstavljanje Frantarja

[wp_ad_camp_2]

A prav lahko se zgodi, da se ne bo končalo le z dodatnim preverjanjem kandidatov. Preveriti bo najbrž treba, ali je za odstavitev zrel še kak šef volilne komisije po državi, ker za vodenje ne izpolnjuje več pogoja, ki ga je po tihem in precej pod mizo aprila letos določil državni zbor. Nobenih resnih javnih razprav, ki bi morale biti obvezne, ko gre za volilno zakonodajo, ni bilo o tej novosti. Zato sodniki, ki kandidirajo ali vodijo volilne komisije, za novost najbrž celo ne vedo. Razlog za konspirativnost je najbrž bil – tako je vsaj slišati – ker je bil namen odstaviti samega predsednika državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja. Šlo je torej za še en za posameznika pisan zakon. Tokrat “Lex Frantar”. Vrhovni sodnik Frantar je kot šef DVK glavni garant poštenosti izvedbe volitev in referendumov že več kot dve desetletji.

Kandidaturo za še štiri leta je napovedal v intervjuju, ki sem ga z njim naredil oktobra lani. Takrat me je v svoji pisarni na vrhovnem sodišču opozoril, da bo po volitvah predsednika republike, ki bodo letos in volitvah poslancev, ki bodo prihodnje leto, dopolnil 70 let in po tem ne bo več opravljal službe vrhovnega sodnika, status sodnika pa bo ohranil. Novembra lani so ga po tej napovedi poslanci gladko izvolili za šefa državne volilne komisije še za še štiri leta. Aprila letos pa po tihem določili, da bo konec prihodnjega leta, ko dopolni 70 let, odstavljen.

Bo žrtev tudi soproga Alija Žerdina?

[wp_ad_camp_3]

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ob njej Jože Tanko (SDS) in Luka Mesec (ZL)

A pomen uzakonjenega, kot zdaj kaže, zadeva širši krog sodnikov, ki lahko takoj izgubijo funkcije in ne šele sčasoma kot Frantar. V predlogu spremembe volilnega zakona, ki ga je prva podpisala Simona Kustec Lipicer (SMC), odstavljanja predsednikov komisij, ki so „prenehali opravljati sodniško službo“ ni bilo. Pojavilo pa se je v dopolnilu odbora za notranjo politiko. Dopolnila odbora so nenavaden instrument, ko se predlagateljem ni treba razkriti in tudi ne podrobno pojasniti, kakšno spremembo predlagajo in zakaj. Vsebine ne ocenijo pravniki in o njih ni javne razprave.

Proti spremembam, ki se zdaj kažejo kot ne najbolje premišljene, so bili le poslanci levice Luke Meseca.

[wp_ad_camp_1]

Frantar je včeraj zahteval, da mora komisija preveriti, ali kandidati izpolnjujejo zakonski pogoj, da niso vmes prenehali opravljati sodniške službe. Iz strokovne službe, ki jo vodi Vučko, so potrdili, da tega niso preverili. Med kandidati je okrajna sodnica iz Kranja Nina Bogataj, ki je razporejena na vrhovno sodišče in zaradi tega sodniške službe v Kranju že nekaj časa ne opravlja. Sodnikov, ki ne sodijo, v tej državi ni malo. Pa pri tem ne gre le za čiste politične funkcionarje, kot je poslanka SMC iz Maribora Jasna Murgel ali nekdanji generalni sekretar vlade, tudi iz SMC, Darko Krašovec. V Postojni okrajno volilno komisijo vodi Tadeja Jelovšek, ki je na ministrstvu za pravosodje direktorica centra za izobraževanje v pravosodju in zaradi opravljanja te funkcije sodniškega dela že nekaj časa ne opravlja. Jelovškova je soproga znanega urednika in novinarja Alija Žerdina.

Od skupaj okoli tisoč sodnikov v državi v volilnem sistemu dela okoli sto sodnikov. Desetina vseh. Po zakonu morajo namreč biti predsedniki 88 okrajnih komisij, osmih komisij enot in šef državne volilne komisije obvezno sodniki.

Koliko in kako bo učinkoval „Lex Frantar“, bom še poročal.

Advertisements

2 thoughts on “Predsedniške volitve: Težave zaradi odstavljanja Antona Gašperja Frantarja

 1. Zanimiva novica, ki lahko pomeni marsikaj. Vsekakor pa pomeni, da volitve že vsa leta nadzirajo predstavniki čebinskega pravosodja. Torej je pravilneje pisat “volitve”, ne volitve.

  Všeč mi je

 2. Znano je, da se po osamosvojitvi in uveljavitvi parlamentarne demokracije v Sloveniji le sodna veja oblasti ni ustrezno demokratizirala, kadrovsko prenovila in ideološko-doktrinarno očistila, saj so bili le sodniki med javnimi funkcionarji ves čas zavarovani s trajnimi mandati.
  Zato tudi zakonsko obvezno sodniško vodenje volilnih organov samo po sebi še ne zagotavlja najvišje stopnje demokratičnosti, politične neodvisnosti ter ustavnopravne korektnosti in pravičnosti izvoljenih volilnih organov.
  Vsekakor pa vsako hitro in celo skrivno poseganje vladajoče politične koalicije SMC-Desus-SD v kadrovsko zamenjevanje vodij volilnih organov pred bližnjimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami ter zakonodajnimi referendumi utemeljeno vzbuja nelagodje in sum, da skuša vladajoča koalicija pred bližnjimi volitvami s kadrovskimi spremembami v volilnih organih nedopustno vplivati na demokratične procese v državi ter s (pred)volilnimi kadrovskimi zamenjavami v volilnih organih zagotoviti nezakonit in neustaven vpliv na njihovo zakonito delovanje ter s tem skuša na neustaven in nezakonit način krojiti prihodnjo oblast.
  Nezaslišano in popolnoma nerazumljivo pri opisanem podtalnem in pospešenem poskusu vladajoče stranke SMC in vladajoče koalicije SMC-Desus-SD pa je, da vladajočo stranko SMC in vlado RS vodi univ. profesor ustavnega prava in menda strokovni sodelavec pri nastajanju veljavne ustave RS ter pri nastajanju in sprejemanju večine njenih dopolnil oz. sprememb dr. Miro Cerar.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s