Klemenčič o dilemah škandala “Seks za redno zaposlitev”

Ministrstvo za pravosodje je v primeru razkritja vsebine kazenskih ovadb zoper Zorana Jankovića zaprosilo vrhovno državno tožilstvo za dodatna pojasnila o pravnih in dejanskih okoliščinah posredovanja ovadb kot informacije javnega značaja, so se iz pravosodnega ministrstva, ki ga vodi Goran Klemenčič, odzvali na objave na portalu Pod črto prejšnji teden in proteste ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da gre za zlorabo prava za njegovo osebno diskreditacijo.

Janković ostro kritiziral tožilce, a tudi ministra

[wp_ad_camp_2]

Minister za pravosodje Goran Klemenčič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Iz ministrstva so pojasnili, da so dodatna pojasnila o ravnanju tožilstva, ki je razkrilo vsebino ovadb, zahtevali, ker „takšna odločitev državnega tožilstva predstavlja novoto v postopanju organov odkrivanja in pregona ter odstop od prevladujoče prakse pri uporabi določil ZDIJZ, ko gre za vsebine kazenskih ovadb“.

Kritiko, da novinar in ljudje ne bi smeli izvedeti, česa vse je obtožen, je Janković uperil predvsem proti tožilki Blanki Žgajner, pa tudi proti generalnem državnem tožilcu Dragu Šketi in ministru Klemenčiču, ker je Anže Voh Boštic javnosti predstavil povzetke več ovadb proti njemu. Najbolj odmevna je o mladi farmacevtki, ki je prišla na obisk k županu, ker ni mogla dobiti zaposlitve za nedoločen čas v lekarni, ki je v lasti občine. Župan je posredoval pri direktorju Marjanu Sedeju, da ta s pomočnico za kadrovsko področje Spomenko Sluganović uredi, da je ženska dobila kar je hotela. Mlada ženska pa je Jankoviću zagotovila seks. Najmanj dvakrat. Pogovori o tem so bili tajno posneti. To je zapisano v uradnih dokumentih, v katerih piše tudi, da je policiji ženska potrdila, da je župan seks tudi dobil.

Tehtanje pri posebej občutljivih podatkih

[wp_ad_camp_3]

Iz ministrstva so o dilemah, koliko sme vedeti javnost, zapisali:

„Po veljavni ureditvi je lahko razlog za zavrnitev podaje zahtevane informacije tudi varstvo osebnih podatkov (in ne le interes kazenskega postopka), kar je potrebno posebej skrbno pretehtati takrat, ko ovadba vsebuje tudi (občutljive) osebne podatke drugih posameznikov (npr. oškodovanca), ne le osumljenca kaznivega dejanja v zvezi z opravljanjem javne funkcije oziroma nalog, v zvezi s katerim že zakon eksplicitno zamejuje obseg podatkov, ki so lahko javno dostopni (ime in priimek, kvalifikacija kaznivega dejanja in morebitna premoženjska korist oziroma škoda, ki je nastala z očitanim kaznivim dejanjem).

Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) sicer dovolj določno ureja varovanje interesa kazenskega postopka brez eksplicitne navedbe kazenske ovadbe kot izjeme od dostopa do informacij javnega značaja.“

Pomen odločanja v najkrajšem času

[wp_ad_camp_1]

Iz ministrstva pa so o drugi dimenziji, da proti Jankoviću v primeru farmacevtke dejansko ne poteka kazenski postopek, ker je sodnica odločila, da je celo že prepozno in je treba uničiti del dokazov (posnetke prisluškovanj Jankoviću), sporočili še, da je po njihovem prepričanju bolj od razkrivanja vsebin kazenskih ovadb pomembno, da organi odkrivanja, pregona in sojenja svoje postopke in odločitve v okviru predkazenskega in kazenskega postopka izvedejo in sprejmejo v najkrajšem možnem času.

Kot so še zapisali zato predlagajo konkretne rešitve v predlogu novele Zakona o kazenskem postopku, ki bo septembra obravnavan v državnem zboru.

Več:

https://spletnicasopis.eu/2017/08/13/medijski-farmacija-kaj-zupan-da-in-kaj-jankovic-dobi/

Advertisements

2 thoughts on “Klemenčič o dilemah škandala “Seks za redno zaposlitev”

 1. Celotno zadevo bo razrešil Milan Kučan. Prav gotovo je z njo že seznanjen. Najprej mora ugotovti, kdo je s kom in kdo proti komu?
  Prav gotovo ni dobro, če se otroci med seboj lasajo (no Klemenčič je pri tem izjema), zato je potrebno narediti red.
  Vsi so ljubi Milanu Kučanu, tako kot so vsi otroci ljubi svoji mamici. Ne nažene jih od doma, seveda pa jim da po riti, če so preveč razposajeni. To se sicer ne sme, pa vendar se skrbna mamica temu ne odpove, saj ve da ena po ritki, zaleže več kot sto besed.
  Milan Kučan sicer ni mamica in prizadeti ne bodo rabili nastaviti riti,saj so sami že dovolj velike, kako jih bo discipliniral mali mož, pa bomo šele videli.
  Glave ne bodo letele, zanesljivo ne, saj so vsi prizadeti dobri vojaki, ki služijo svojemu poveljniku.

  Všeč mi je

 2. Kaj pa, če se je državna tožilka želela z objavo “žgečkljivih” podrobnosti iz obtožnice zoper župana “najlepšega mesta” zgolj zavarovati, da se ne bi določene “občutljive zasebnosti” po volji sodnice oz. sodišča nepričakovano “izgubile” ali da ne bi bile “zaradi zaščite zasebnosti in integritete obtoženca” celo po naročilu sodnice trajno izvzete oz. izbrisane iz obtožnega gradiva tožilstva?
  Sicer pa v praksi državnega tožolstva nasploh ni ravno redko, da je javnost preko medijev prej obveščena o podrobnostih iz obtožnice, kot so bili z njo seznanjeni neposredno obtoženi. Le da ponavadi obtoženci niso bili “naši”, ampak praviloma sistematično medijsko in politično demonizirani pripadniki “nenaših” strank ali neformalnih združb ali “nenašega” politično-kriminalnega podzemlja.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s