O prikrivanju subvencionirane penzije Milana Kučana

Kolikšen je mesečni bruto in neto prihodek nekdanjega predsednika republike Milana Kučana po posebnem zakonu, ki velja le zanj, in mu zagotavlja pokojnino v višini 80 odstotkov plače predsednika republike, je še nejasno. Iz Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) so zavrnili pojasnila o številkah, češ da mu izplačujejo le pokojnino po splošnih predpisih. Koliko znaša, javnost nima pravice vedeti, so odgovorili na uradno prošnjo za podatke.

ZPIZ sporoča k Pahorju, ki…

Sporočajo pa vsak mesec podatek o višini Kučanove pokojnine uradu predsednika republike Boruta Pahorja, kjer bivšemu predsedniku države Kučanu potem izračunajo dodatek, ki mu zagotavlja 80 odstotkov predsedniške plače. Za letos država za Kučana načrtuje za 22.000 evrov tega dodatka. Še v nedavni preteklosti je presegal 30.000  in tudi krepko več evrov. Vsak mesec bo za Kučana, če preračunamo, letos doplačila za 1.833 evrov. Kolikšna je skupna subvencionirana Kučanova penzija, pa še ni jasno. Da tega ne ve, je ta teden povedal celo Marijan Papež, ki že četrti mandat vodi Zavod za pokojninsko in pokojninsko zavarovanje,

Po zakonu le Kučanu pripada 80 odstotkov plače predsednika republike. Za vse druge nekdanje predsednike republike je ta dodatek parlament leta 2012 ukinil, da bi država privarčevala. Šefi drugih vej oblasti ga nikoli niso imeli.

Nekdanji šef zveze komunistov, pozneje pa predsednik republike Milan Kučan in predsednik PS in župan Ljubljane Zoran Janković Foto: Robert Fojkar Komac

Kučana pa je leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše, “rešilo” dopolnilo Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, za katerega je presenetljivo glasoval tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. A PS in SD ne bi uspelo, če pri glasovanju ne bi zmanjkali še glasovi kupa poslancev SLS in tudi nekaj poslancev SDS.

Za dopolnilo je bilo 38, proti 37 poslancev.

Zaradi glasovanja je imel pozneje Tonin, ki mi je, ko sem ga poklical, ali se je morda zmotil, to zanikal, precej težav v svoji stranki.

Vsote, ki pripada Kučanu, načeloma ni težko izračunati. Borut Pahor je 5. julija dobil bruto 5.938 plače. 80 odstotkov  je 4750 evrov. A ni nujno, da država računa od te plače. Če bi bil predsednik republike Kučan sam, bi dobival višjo plačo zaradi več dodatka na delovno dobo.

“Strokovne” ocene Jankovićevih poslancev

Na facebooku se je nekdanji poslanec PS Jerko Čehovin, ki je leta 2012 močno branil Kučanov privilegij, odzval, da je preračun iz Pahorjeve bruto plače nestrokoven, “saj je osnova za izračun pokojnine neto in ne bruto plača predsednika države.“ Očita mi, da nimam pojma in da pišem “po naročilu”.

https://www.facebook.com/plugins/comment_embed.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpeterjancic%2Fposts%2F10212783348439162%3Fcomment_id%3D10212786897407884&include_parent=false
Neto plača kot osnova v zakonu ni določena. Vsaj opaziti ni. Pri strokovnosti poslancev, ki so predlagali in odločili, da bo Kučan še dobival državno subvencijo k pokojnini, pa je modro biti rahlo previden. Maša Kociper je pred glasovanjem v imenu Pozitivne Slovenije leta 2012 trdila, da privilegij za Kučana pomeni 14 tisoč evrov na leto.

[wp_ad_camp_3]

Ocena je bila najmanj “nestrokovna”, še bolj verjetno pa čisto zavajanje.

V preglednici prikazujem, kako so nihali stroški povezani s privilegiji bivših predsednikov države in kolikšni so bili in so letni “stroški države” za subvencijo Kučanu:

V preteklosti so v letu po volitvah, če je prišlo do zamenjave predsednika, plačila za pravice bivših predsednikov dosegala tudi skoraj četrt milijona evrov. Razlog za to so bili zelo široko določeni privilegiji, da je bivši predsednik še leto dni prejemal predsedniško plačo, država mu je plačevala urad, uradnike, služben avto…

Privilegij le za enega od bivših šefov oblasti

[wp_ad_camp_1]

Takšni široki privilegiji so bili uzakonjeni leta 2003, vlado je vodila LDS, predsednik republike pa je po Milanu Kučanu postal Janez Drnovšek. Privilegije po koncu mandata so določili le za predsednika republike, ne pa tudi za šefe drugih vej oblasti. Predvsem šefi vlad imajo veliko več odgovornosti in dela.

Kaj menite o privilegiju za Kučana lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”10″]

V preglednici je prvi vrh stroškov, ki jih je država imela z bivšimi predsedniki, prikazan po volitvah leta 2007, ko zaradi bolezni ni ponovno kandidiral Drnovšek. Nekaj mesecev po izteku mandata je 23. februarja 2008 Drnovšek umrl. Po tem so bili nekaj let stroški   le z Milanom Kučanom, ki je stal med 40 in 50.000 evri letno. Ob pokojnini, ki ni všteta. Vsota se je dramatično povišala, ko za predsednika za drug mandat ni bil izvoljen Danilo Türk, strošek pa je kmalu po tem dramatično znižala spremenjena zakonodaja, ki je ukinila večino privilegijev.

Bo več povedal urad Boruta Pahorja?

[wp_ad_camp_2]

Za pojasnilo, koliko mesečno v seštevku (pokojnina in dodatek) dobiva Milan Kučan, sem zaprosil tudi urad predsednika republike, ker je prav, da javnost dobi točne informacije in ne le nestrokovnih ocen, kaj je parlament zagotovil bivšemu predsedniku.

Celoten odgovor iz ZPIZ o izplačilih Milanu Kučanu  je bil takšen:

“Vezano na vaše zaprosilo po razkritju višine pokojnine nekdanjega predsednika vam sporočamo, da vam zaprošenih podatkov ne moremo posredovati. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod) izplačuje g. Milanu Kučanu pokojnino, priznano po splošnih predpisih, torej na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Višina navedene pokojnine predstavlja osebni podatek. Zavod mora kot upravljavec zbirk osebnih podatkov v prvi vrsti spoštovati določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 86/04 s spremembami; v nadaljevanju ZVOP-1), na podlagi katerega sme posredovati osebne podatke le v primeru, če pri vsakokratnem zahtevku po posredovanju osebnih podatkov uporabnik izkaže pravno podlago (kot sta npr. soglasje osebe, na katero se osebni podatki nanašajo, ali pa navedba zakonske določbe, ki opravičuje upravičenje do podatkov tretje osebe).
Upoštevajoč 3. odstavek 20. člena Zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 15/03 s spremembami) za bivšega predsednika republike g. Milana Kučana zavod mesečno posreduje Uradu predsednika Republike Slovenije podatek o višini obračunane in nakazane pokojnine za posamezen mesec. Ta podatek je podlaga za obračun prejemka po Zakonu o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika Republike Slovenije, za katerega se sredstva zagotavljajo iz državnega proračuna. Zavod ne razpolaga s podatkom o višini tega prejemka, zato vam zaprošene informacije ne more posredovati.
Prav tako sporočamo, da s podatkom o tem, kolikšen je natančen znesek, ki ga zakon kot 80 % plače predsednika republike zagotavlja nekdanjemu predsedniku republike, ne razpolagamo in predlagamo, da to vprašanje naslovite direktno na Urad predsednika republike.”

Več:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/31/5405/

Izpis rezultat glasovanja poslancev, ali še subvencionirati Kučanovo pokojnino leta 2012:

Advertisements

5 thoughts on “O prikrivanju subvencionirane penzije Milana Kučana

 1. Razprava o pokojnini tovariša Mla aKučana, bivšega šefa CK ZK Slovenije in tudi Udbe, pa večkratnega predsednika Slocvenije, vključno s predsednika predsedatva Republike Slovenije, je nepomembna.
  Kolikor dobi, je drobiž v primerjavi s škodo ko jo je povzročil Sloveniji in jo še vedno povzroča.
  Slovenija ni navadna država, je zatočišče velekriminala, ki se je zajedel v vse pore družbe in v celoti obvladuje državo Slovenijo.
  Poznamo bančno luknjo, poznamo tudi lumparije v zdravstvu. Pa vendar so ti ekscesi le vrh ledene gore. Znano je, da iz Slovenije odteka velika količina denarja. Do sedaj bi naj iz Slovenije odteklo med 50 in 60 milijard kapitala. To je nepredstavljivo velik denar, ki bi potopil marsiatero močnješo državo, kot je Slovenija.
  Ta denar se je sprostil s propadom slovenskega gospodarstva, saj je v času od osamosvojitve dobršen del gospodarstva propadel, pri čemer je imal glavno vlogo krimianl, saj se je kradlo na debelo po načelu: če želiš imeti slonov zrezek, moraš ubiti slona. Koliko slonov smo v Sloveniji ubili? Propadla je tekstilna industrija. Propadlo je gradbeništvo. pokradeno je gostinstvo, pokradena je industrija pijač in prehrambena industrija. Pokradena je trgovina. Zlasti velike zunanjetrgovinske firme so šle neopazno v stečaje in menjale lastnike ob tem pa so veliki dobički prešli v privatne žepe.
  Kaj se je dogajalo z Elanom? Kje so črni fondi udbe, ki jih je ustrjala preko Elana?
  Karkoli diši po kriminalu v Sloveniji se hitro izkaže, da je v ozadju udba.
  Sedaj pa je potrebno poudariti dejtvo, da je bila udba organ komunistične partije. Bila je njena policija. Delno tajna, delno javna. Formalno se je imenovala Služba državne varnosti in bi naj varovala državo pred zunanjim in notranjim sovražnikom. A le formalno. Dejansko pa je bila njena predhodnica ustanovljena pred vsem z namenom varovati boljševistične krimnalce, ki so se z nasiljem povzpeli na oblast tako, da so pobili skorajda milijon nasprotnikov, prav toliko so jih pregnali iz Jugoslavije in ostale utišali.
  Vodja te kriminalne družbe je bil tovariš Tito.
  Pri pobojih in množičnih zločinih so obilno sodelovali tudi slovenski komunistični lopovi, kot so Krdelj, Kidrič, Maček in seveda cela vrsta pomočnikov, ki je morila, pobijala in uničevala nasprotnike. Zločini, ki jih je ta tolpa počela, so tako strahotni, da se ljudstvo še danes ne upa odkrito govoriti o zločinih.
  Za takšno prkrvanje je bil organiziran aparat, ki je vsakršno govorico o zločinih v kali zatrl. Da se zločincem ne bi kaj nepredvidenega pripetilo, pa so si omislili varnostno službo, ki jih je ščitila. Ščitila na ta način, da je terorizirala ljudstvo.
  Kako je takšna zaščita delovala nam zgovorno pričata vsaj ta dva primera. V Ljubljani je na Prešernovi sedež mestne policije, V istem gradbenem bloku pa je udbovski stanovanjski objekt, kjer še danes živi nekaj morilcev, zločincev, sicer pa v njem živijo njihvi potomci, ki uživajo podobne privilegije, kot velekriminalci. Drugi tak primer je domovanje prvega med slovenskimi kriminalci in množičnimi morilci, Edvarda Kardellja. Postavil si je svojo hišo v Tacnu zraven policijske šole. Seveda zato, da bi mu policija ščitila hrbet, saj se je kot velezločinec zavedal, da mu lahko strežejo po življenju.
  Vrste zločincev je bilo potrebno pomlajevati, saj so zločinci izumirali,se strali in potrebne se bile mlajše sile.
  Tako je naplavilo na površje Milana Kučana, ki je za vstop v kriminalno združbo moral plačati pristopni tribut. To je odlično opravil s tem, ko je bil eden od vodilnih odstranjevalcev Kavčiča. Čisto po mafijsko. Za sprejem med mafijce, mora kandidat nekoga umoriti. tem je za vse življenje označen in mora sodelovati z mafijo.
  Kučan je sodeloval pri odstranitvi Staneta Kavčiča in se vpisal med partijske mafijoze. Zaradi zagnanosti in sveda brezobzironosti je napredoval. Postal je vodja CK ZK, kar je pomenilo, da je postal hkrati šef udbe. V partijski tradiciji, vseh partij po svetu je, da je šef CK ZK hkrtai tudi šef udbe ali podobne kriminalne policije, ki varuje partijske voditelje, ki so z revolucijami prišli na oblast tako, da so pobili in nelegalno eliminirali nasprotnike.
  Milan Kučan je bil nesporni šef slovenske udbe. Ta v njegovem času sicer ni več morila, je le še strašila nasprotnike in jih po potrebi zapirala. Sicer pa se je njena dejavnost razširila pred vsem na gospodarstvo in postala država v državi. Tako kot pri pravi mafiji.
  Polastila se je nekaterih vidnih podjetij, zlasti tistih, ki so poslovala tudi v tujini, saj je na ta način lahko udba ustvarjala tajne fonde v tujini in nalagala devize za čas, ko bi morali morilci pobegniti v tujino. To se seveda zaradi blage kontrarevolucije v Sloveniji ni zgodilo. Fondi so ostali. Mafijsko poslovanje je ostalo in priložnosti za nadaljevanje mafijskih poslov tudi. Tudi šef je ostal nedotaknjen. Še več. Nadaljeval je s funkcijo, ki jo je opravljal v partijskem režimu. To pot je bil legalni predsednik države in ilegalni šef udbomafije. Predsednik ni več, šef udbomafije pa je še vedno. Še vedno obstaja kompaktna družba ki vodi državo v državi. Prav gotovo razpolaga z veliko denarja, saj je zajeten del tistega kapital, ki je odtekekel iz Slovenije, parv ta mafisjak združba olastninila in s tem denarjem obvladuje slovensko politiko, sodstvo, bančništvo, gospodarstvo, šolstvo in druge podsisteme.
  Nesporni šef te mafijske države v državi je Milan Kučan.
  Pokojnina, ki je predmet debate, je drobiž v primerjavi s škodo, ki jo počne udbomafija v Sloveniji. Zato bi bilo bistveno bolje, da se začne debata o udbpmafiji, mafijski državi in o tem, kdo je Sloveijo okradel za 50 in več milijard. Kje je ta silni denar, kaj se z njim počne in koliko volitev bo še plačano s tem denarjem. Na ta način bomo dobili tudio dgovor, kako dolgo bo Slovenija še propadala.

  Všeč mi je

 2. Vzorčen primer:
  Prejšnji hrvaški predsednik dr. Josipović, najbrž ni naključje, da je ugledni profesor prava in spoštovani hrvaški skladatelj (umetnik), se je takoj po koncu svojega predsedniškega mandata odrekel vsem privilegijem bivšega predsednika (ki se jim, denimo, nekdanji, dr. Mesić niti po sodni poti ni hotel odreči). Še več. Josipović je izstopil iz svoje nekdanje politične stranke (SDP) in s somišljeniki ustanovil svojo stranko, s katero se je, sicer s pičlim uspehom, a vsekakor dostojno, pogumno in pošteno “dal stehtati” hrvaškemu volilnemu telesu na parlamentarnih volitvah.
  Ali najdete v slovenski politiki koga, ki bi se prostovoljno in brez medijskega pritiska kdaj odrekel državnim privilegijem ter izkoriščanju že zdavnaj pozabljenih državnih in političnih funkcij?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s