Ankete julija: Ali SMC Mira Cerarja spet prehiteva SD Dejana Židana?

Razlike v rezultatih različnih javnomnenjskih raziskav so bile tudi julija velikanske. SDS po vseh treh, ki jih redno predstavljajo tri televizijske mreže, tudi julija ostaja na vrhu. Zadnja objavljena raziskava kaže, da se SMC, ki vlada državi, v javnem mnenju celo vrača med največje stranke. Po raziskavi Mediane, katere rezultate je pred tednom objavil POPTV, je SDS Janeza Janše tudi najbolj spredaj: volilo bi jo več volivcev kot SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana skupaj.

Vzpon SMC?

SMC je po tej raziskavi spet na drugem mestu med strankami in bi prehitela SD. Prejšnji mesec je bila na POPTV SMC četrta po moči.

Manj odločno prednost SDS pred drugimi in slabšo uvrstitev SMC kažejo rezultati objavljeni 9 julija na Nova24TV, po tej meritvi je druga še vedno SD, SMC pa – enako kot mesec  prej – tretja. Enak vrstni red na vrhu, a že skroaj s prevlado levice, če seštejemo deleže, pa že nakazuje TVSlovenija, za katero meritev opravlja Ninamedia, po tej raziskavi je levica že dalj časa močnejša kot po drugih.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal sem, kot že prejšnje mesece, preračunal rezultate raziskav javnega menja tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami. Je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

Grafično je prikaz raziskav na POPTV in Novi24TV, ki sta si po številu strank, ki jih prikažeta, podobni, takšen:

//datawrapper.dwcdn.net/uIFum/2/
if(“undefined”==typeof window.datawrapper)window.datawrapper={};window.datawrapper[“uIFum”]={},window.datawrapper[“uIFum”].embedDeltas={“100″:595,”200″:552,”300″:535,”400″:509,”500″:509,”600″:509,”700″:509,”800″:509,”900″:509,”1000”:509},window.datawrapper[“uIFum”].iframe=document.getElementById(“datawrapper-chart-uIFum”),window.datawrapper[“uIFum”].iframe.style.height=window.datawrapper[“uIFum”].embedDeltas[Math.min(1e3,Math.max(100*Math.floor(window.datawrapper[“uIFum”].iframe.offsetWidth/100),100))]+”px”,window.addEventListener(“message”,function(a){if(“undefined”!=typeof a.data[“datawrapper-height”])for(var b in a.data[“datawrapper-height”])if(“uIFum”==b)window.datawrapper[“uIFum”].iframe.style.height=a.data[“datawrapper-height”][b]+”px”});

Najmanjšo prednost največji opozicijski stranki pokaže raziskava, ki jo objavlja TV Slovenija.

Na TVS SDS nižje kot drugod

[wp_ad_camp_2]

V tej raziskavi, ki jo dela Ninamedia, je SD na drugem mestu, razkorak od SD do SDS pa je bil, kot so na TVS pred dvema tednoma objavili rezultate, majhen ker so krepko nižji delež kot v drugih dveh raziskavah namerili SDS. Ninamedia ne prikazuje posebej podatkov za majhne stranke kot so SNS, GOD ali NLS. Pri njih se ob parlamentarnih strankah pojavlja le še SLS.

Grafično, sortirano po rezultatu zadnjih volitev, je prikaz rezultatov treh raziskav videti tako:

 

Zamenjava imena iz Združena levica v Levica in združitev Iniciative za demokratični socializem Luke Meseca in  stranke za ekosocializem (TRS) Violete Tomić v javnomnenjskih raziskavah ni povečala moči te skupine.

Mesec ni čisto blizu Židana

[wp_ad_camp_3]

Nova stranka, ki jo kot koordinator vodi Mesec, namestnica pa je Tomićeva, ostaja relativno visoko in po vseh raziskavah prehiteva DeSUS Karla Erjavca in Novo Slovenijo Ljudmile Novak. Je pa precej za SD, ki jo je na zadnjih parlamentarnih volitvah koalicija ZL sicer praktično dohitela.

DeSUS kot druga največja vladna stranka je skupaj z opozicijsko NSi Ljudmile Novak pri dnu še velikih strank.

Že precej slabo, da niti ne pridejo v državni zbor, pa je zadnji mesec kazalo stranki Za otroke Aleša Primca, ki uradno nima kratice, v medijih pa smo jim pripisali kar oznako God, ker se imenujejo gibanje za otroke in družine. Iz te stranke protestirajo, če uporabljamo kratico, ki si je niso sami nadeli. Protest, da naj namesto kratice uporabljam skrajšano ime Za otroke!, so poslali tudi temu portalu.

[table id=18 /]

[wp_ad_camp_1]

Več o meritvah prejšnji mesec:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/02/ankete-jansa-dalec-spredaj-zidan-siba-cerarja-erjavca/

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Ankete julija: Ali SMC Mira Cerarja spet prehiteva SD Dejana Židana?

 1. Napisite se dejstvo: vse ankete so prirejene! Radi vas prebiramo, ker imate vest! Pisati in sporocati informacije kot so, je zmozen samo novinar z vestjo. Bojan Pozar je ze tak, je pa tudi raziskovalen…

  Všeč mi je

 2. Velik problem, ki vpliva na poguben razrast protidemokratične in protiljudske strankokracije, ki zaseda mesto na papirju deklarirane demokracije, je veljavni nepregledni in komaj demokratični sorazmerni volilni sistem brez nujnega obveznega korektiva v obliki prednostnega glasu, s katerim bi šele lahko vsak volivec osebno svobodno izbiral s kandidacijske liste in tako najožji strankarski vrh ne bi imel prevladujočega vpliva na potrditev strankarsko oktroiranega kandidata oz. poslanca.
  Očitno pa je, da veljavni sorazmerni volilni sistem, ki omogoča najožjim strankarskim vrhovom (po)poln nadzor nad postavljanjem kandidatov v izvojljiva okolja ter nad njihovo zgolj pasivno potrditvijo s strani volilnega okolja, trenutno ustreza vsem prvakom in sekretarjem aktualnih parlamentarnih strank, ki imajo zaradi tega nezaslišano premoč nad poslanci in s tem “de facto” tudi nad celotnim parlamentom.
  Posledica tega nedemokratičnega oz. strankokratičnega stanja je dejstvo, da pravzaprav vlada kot najvišji organ izvršne oblasti popolnoma nadzira, obvladuje in izvaja popolno premoč nad parlamentom, kar je v nasprotju z vsemi demokratičnimi teorijami in praksami parlamentarizma v razvitih evropskih demokracijah (kar je pogosto javno kritiziral tudi prvi predsednik svobodno izvoljenega parlamenta ter teoretik parlamentarizma dr. France Bučar).
  Zaradi neustavne in nedemokratične prevlade strankokracije in vlade kot njenega izjedrenega oz. pragmatično usklajenega najvišjega organa se je parlament kot najvišje zakonodajno in nadzorno telo v državi prelevil v “gluh in slep” “valjar” oz. “glasovalni stroj” vsakokratne vladajoče koalicije, ki nikakor ne služi najvišjim in najdolgoročnejšim razvojnim ciljem države in nacije, ampak služi zgolj in samo kratkoročnim oblastniškim interesom strank vladajoče koalicije, obdržati se čim dlje ob koritu državnega proračuna ter pri najodločilnejših vzvodih državnega upravljanja z javnimi prihodki.
  Žal so tudi izvenparlamentarne stranke in nova politična gibanja na temo nujnih sprememb nepreglednega in nedemokratičnega volilnega sistema že zdavnaj umolknile, kot da bi izgubile vsako upanje v demokratične spremembe. A zavedati se bi morale, da brez uvedbe vsaj obveznega prednostnega glasu v veljavni sorazmerni volilni sistem ali celo uvedbe večinskega volilnega sistema tudi za izvolitev državnih poslancev in občinskih/mestnih svetnikov ni mogoče doseči višje stopnje demokracije, višje udeležbe volivcev pri odločanju in tudi ne preobrniti večletnih negativnih trendov vse nižje volilne udeležbe in vse globlje politične apatičnosti med volivci.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s