Branko Soban (Delo) – Ukinitev dopisništev je bila velika napaka (iz Metine liste)

Za tiste, ki jih zanima novinarstvo in dogajanje po svetu: priporočam intervju z novinarjem Brankom Sobanom o časopisih in dopisnikih, ki mu je vredno prisluhniti. Za podkast o medijih Metina lista sta ga naredila Nataša Briški (Metina lista) in Aljaž Pengov Bitenc (Radio KAOS), dostopen je na povezavi https://metinalista.si/117-branko-soban-delo-ukinitev-dopisnistev-je-bila-velika-napaka/

Branko Soban je bil dopisnik, ki sem ga kot urednik Dela dobil v Moskvi ob prevzemu položaja. Pravzaprav ne v Moskvi. Soban je bil dopisnik, ki ni smel v Moskvo. Rusi mu niso dovolili vstopa v državo.  Že nekaj časa. Razjezil jih je, ker jih je kritiziral.

Ko zmaga večji medved

Na pogovoru z ruskim veleposlanikov Mihailom Vaninom na ruski ambasadi sem ugotovil, da tudi ni nobene možnosti, da bi Sobana še spustili nazaj. Vanin ni bil nič prijazen do slovenskega tiska in je imel precej slabo mnenje o Sobanu, za katerega je ocenjeval, da sodi na levo, nič boljšega mnenja pa ni imel o meni. Povedal mi je, da delam za desno vlado, za Janeza Janšo, ki je bil takrat šef vlade. Tisk je Vanin razumel po rusko. Ni svobode.

Pozneje mi je uspelo doseči, da je Soban v Moskvo le še prišel, a le pospraviti stvari. Po tem sem naredil napako,  da sem popustil pred močnejšim medvedom, objavil razpis in tja poslal drugega dopisnika, pravzaprav dopisnico, Polono Frelih.

Moral bi vztrajati in napisati kolumno proti nezaslišanemu ruskemu izsiljevanju Sobana in časopisa Delo in vztrajati, da dopisnika v Moskvi ne bo, če nočejo kritičnega.

Ko nisem bil več urednik, je novi vrh Dela to dopisništvo zaradi varčevanja tako ali tako ukinil. Skupaj z večino drugih. Ne bi bilo velike razlike, če bi ostali brez že nekaj let prej.

A ohranili bi, vsaj še nekaj časa, kritično držo, ki je vredna več od enega dopisništva.

Povezava na intervju z Brankom Sobanom:

https://metinalista.si/117-branko-soban-delo-ukinitev-dopisnistev-je-bila-velika-napaka/

Advertisements

4 thoughts on “Branko Soban (Delo) – Ukinitev dopisništev je bila velika napaka (iz Metine liste)

  1. Imeti svojega dopisnika v svetovni prestolnici tuje države še zdaleč ne pomeni, da boš o njej izvedel kaj več in kaj posebej relevantnega, česar ne bi našel med informacijami svetovnih agencij.
    Pravzaprav so najbolj vredni branja ali poslušanja tisti dopisniki, ki ne hlastajo za novicami s prvih strani tamkajšnjih časopisov in iz tamkajšnjih najelitnejših radio- in tv-terminov ter spletnih strani, ampak so sposobni poiskati in najti ter profesionalno fabulativno in jezikovno “stkati” svoje ekskluzivne zgodbe z brezimnimi tamkajšnjimi junaki, ki pa povedo o resničnem življenju posameznega okolja in anonimnega slehernika mnogo več od skrbno ukrojene in svetovno unificirane medijske politične konfekcije, ki se ji slovenski mediji nočejo in ne zmorejo upreti ali celo izogniti.
    Zato se ne zdi bistveno vprašanje, ali (še) imamo “dopisniško mesto”, ampak mnogo bolj, kdo to zahtevno in kopleksno poročevalsko poslanstvo sploh še hoče in zmore opravljati. In: ali sploh obstaja še lastnik in odgovorni urednik medija na Slovenskem, ki je pripravljen preverjeno visoko profesionalno in etično novinarsko osebnost kam poslati in ji omogočiti polno profesionalno svobodo in odgovornost za poročanje iz izbrane države oz. njene prestolnice.

    Všeč mi je

  2. Rdeči mak je odcevtel. Odcevetel je tudi tovariš Soban. Naj najde trojko in ji predva o norostih, ki jih je zagrešil skupaj s komunistično drhaljo, nas normalne državljanje pa naj pusti pri miru!!!

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s