Poziv k protestom: Je na Boštjana M Zupančiča huda le Meta Roglič?

Pri neverjetni  seriji požarov, ko so goreli tudi posebej nevarni odpadki, smo zdaj priča še polemiki, koliko ostro je dopustno kritizirati ravnanje oblasti in ali sme to početi tudi Boštjan M. Zupančič, ki ga zaposluje vlada. Da to sme novinar Bojan Požar, ki je ustanovil celo lastno gibanje, je samoumevno.

Sumljiva množica vozil brez zavor

Ali je pri omenjenih požarih vsega kriva oblast, je sicer sporno. S primerjavo: če mi na avtomobilu odpovedo zavore in povzročim hudo nesrečo, mi ne bo veliko pomagalo opozarjati, da je avto pred pol leta dobil tehnično dovoljenje. Policisti bi me okrivili kot lastnika vozila in voznika in bi moje zvračanje krivde na državo, ki ni poskrbela za dovolj oster nadzor delovanja zavornega sistema mojega avtomobila razumeli kot izgovor, s katerim pa lahko poskusim srečo na sodišču. Tudi ranjeni nič krivi udeleženci prometne nesreče bi krivili mene in ne državnih nadzornikov.

Je pa res, da je vsaj del teh podjetij, kjer je zadnje čase gorelo, zbankrotiranih in bodo oškodovani ljudje v okolici od njih težko izterjali odškodnine. Morda so bili njihovi “avtomobili” tehnične katastrofe že dalj časa, pa so nekako le dobili dovoljenje za vožnjo, ki se je slabo končala. Če je takšnih prometnih nesreč v kratkem času veliko, postane stvar sumljiva. Saj veste, morda je pa korupcija.

Zupančičev poziv k vstajam

To je najbrž razlog, da se je nekdanji sodnik evropskega sodišča za človekove pravice in pred tem ustavni sodnik Boštjan M Zupančič, precej razhudil in na spletu konec prejšnjega tedna zapisal tole:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D252041845285510%26id%3D100014390891194&width=500

Odziv je bil zelo oster in najbrž hudo neprijeten za vladajoče. Še posebej, ker se vladne stranke na vso moč hvalijo, da so za varovanje okolja. Spremenile so celo ustavo in vanjo zapisale pravico do pitne vode za vsakogar. Potem pa zagori na Vrhniki in je posledica, da je pobito vse živo v potoku Tojnica, ki teče proti Ljubljani. Povrhu so stranke, ki nam vladajo, kar nekaj zagona dobile iz tako imenovanih “vstaj”. Pozivanje k protestom proti njim jih zato najbrž razkuri.

Rogličeva brani uradnike

[wp_ad_camp_2]

Če vse to vemo, posledice ostrega sporočila na spletnih omrežjih nekdanjega sodnika, ki danes na pravosodnem ministrstvu pomaga Goranu Klemenčiču, niso presenetljive. Zupančič sam je eno od posledic opisal tako:

“Pravkar me je klicala Meta Rogljič z Dnevnika. Gospa noče razumeti, da je pravica dihati neonesnazen zrak pač prva človekova pravica. Sprašuje, ali nisem državni uradnik in kot tak zavezan o celi stvari solidarno z državno upravo, molčati. Sprašuje, ali odhajam z Ministrstva za pravosodje, ker je nekaj takega “slišala”. ITD. Moram reci, da sem zgrožen, da naše novinarje zanima moja osebna reakcija, da jo imajo za pretirano itd. Kajti vse to je nistrc v primerjavi z škodo na zdravju ljudi, upravni in pravni sistem pa se ne zgane…! No, ko bo objavila, pa me obvestite…”

Dogajanje, ko je novinarka nekoliko levičarskega Dnevnika kritizirala sodnika, ki ne velja za desničarja, je opazil predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) in zapisal:

//platform.twitter.com/widgets.js

Ko je Rogličeva članek, v katerem kritizira ostre kritike Zupančiča objavila, se je nekdanji sodnik odzval z:

“Ko me je Meta Roglič navzkrižno zasliševala, to je bilo iz njenega tona v pogovoru jasno, je vztrajala, da sem “državni uslužbenec” in se nimam pravice oglašati, sploh pa ne na tak način. Spraševala me je na primer tudi, ali se ne bojim, da me bodo zaradi izjave užaljeni birokrati tožili, čeprav, sem ji odgovoril, nisem omenil konkretnega imena. Potem je vame silila z vprašanjem, ali je res, da me bodo na Ministrstvu za pravosodje odpustili. Tega nisem želel komentirati. Njen pristop in njen prispevek je bil vse prej kot objektiven, agresiven ton iz pogovora je prenesla na papir. Ko sem ji odgovoril, da bi bile v Franciji javne manifestacije nekaj samo po sebi umevnega, je irelevantno odgovorila z vprašanjem Alzacije, ki sem ga bil omenil v korektnem intervjuju z Juretom Aleksičem za Ono. Na koncu mi je telefon “vrgla dol” in bi rekel, da se z gospodom Janšo tokrat kar strinjam: fake news…”

Viharno v medijih

[wp_ad_camp_3]

V medijih in politiki je zaradi vsega tega – seveda –  zavrelo. O čemer priča protest celo iz novinarske organizacije. Takšen: “V Društvu novinarjev Slovenije ostro obsojamo nedostojne diskreditacije in žalitve novinarjev. Podpiramo uredništvo in aktiv novinarjev Dnevnika, ki protestirata proti žalitvam novinarke Mete Roglič po objavi članka, naslovljenega »Z debilnimi birokratkami do odmevnosti na spletu«.

Ob resnih ekoloških katastrofah je zdaj pač velika dilema, ali si Zupančič lahko dovoli nadvse oster ton proti oblastem (to so namreč ti birokrati) in ali ga Rogličeva sme kritizirati, da ni dovolj priden, ko poziva celo k protestom.

Kar sicer, precej zanesljivo, ni zraslo na njenem zeljniku.

[wp_ad_camp_1]

O tem je nekaj zanimivega pripomnil še Žiga Turk:

//platform.twitter.com/widgets.js

 

Advertisements

4 thoughts on “Poziv k protestom: Je na Boštjana M Zupančiča huda le Meta Roglič?

 1. Obstaja en pregovor, ki pravi, da če hodi kot raca, če prhuta s krili kot raca in če gaga kot raca, potem ne more biti drugega kot raca!
  Kontekst v povezavi izjav g. Boštjana M. Zupančiča in zapisov določenih novinarjev je menda dovolj jasen, ali?
  Pa še nekaj; a če si državni uradnik a potem nisi in ne smeš več biti (aktiven) državljan (,ki pač tudi kritizira)? Ja, v teh 26 letih samostojnosti smo pa v razvoju demokracije res daleč prišli v tej državi, ni kaj!

  Všeč mi je

 2. Kako značilno za še vedno ideološko in politično (eno)razredne oz. (eno)partijske novinarke/je, da vzamejo na muho svojega medijskega orožja vselej tiste pogumne in jasnovidne posameznike, ki si presenetljivo še upajo reči “bobu bob” in nikdar in nikoli mrtvoudnih ter vsega presitih državnih uradnikov (ministrov, sekretarjev, inšpektorjev, direktorjev …), zaradi katerih se dogajajo požarne zanikrnosti in povzroča nepopravljiva škoda v naravi in na zdravju državljanov.
  In kako pričakovano, da se za sramotno nizke profesionalne in državljanske standarde ovaduškega pisanja neke Mete Roglić takoj postavi tudi vladajoči eliti vselej zvesto njeno zavezniško Društva novinarjev Slovenije.
  Več kot očitno je, da ne Meta Roglić in ne člani DNS niso in niti ne želijo biti “četrta veja oblasti”, se pravi objektivni, kritični, nepodkušljivi in nepristranski nadzor nad organi države in lokalnih oblasti. Oni, se pravi člani DNS, praviloma so in ostajajo servilni, pohlevni in ustrežljivi del vladajoče kleptokracije ter politično-kriminalnega zajedalskega podzemlja, ki mafijsko obvladuje Slovenijo.

  Všeč mi je

 3. Če zakolnem jaz, plebejec, se smejejo, ko pa je zaklel in udaril po mizi nekdo, ki ni plebejec, pa se zgražajo, češ, da ni lojalen.
  Prekleta banda, dvolična.
  Da, čas je, da gremo na ulice.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s