Načelo Čepin: Bo 97.000 evrov dovolj za Cerarjevo kampanjo?

Vlada si je zagotovila nepošteno prednost pred opozicijo, je zadnje dni odgovarjalo štiri petine anketiranih o odločitvi ministrov, ki so si dodelili 97.000 evrov za referendumsko kampanjo. S to kampanjo nameravajo septembra ljudi prepričati, da so poslanci SMC, DeSUS in SD v parlamentu uzakonili dober zakon. Rezultat ankete je bil po dnevu takšen:

Denar bo za plakate, spote, oglase. Svoja stališča lahko vlada v medijih javnosti z lahkoto pojasni tudi brez tega finančnega vložka in oglasnih sporočil. Opozicija precej težje.

Sto tisoč evrov je in bo nepoštena prednost, a tak privilegij je uzakonjen že od leta 2011. Vlada Mira Cerarja si je denar davkoplačevalcev ta teden zagotovila s sklepom, ni si pa sistema izmislila.

Državni svet kot izgovor

[wp_ad_camp_2]

Možnost, vzeti davkoplačevalski denar so si leta 2011 določile stranke, ki so takrat sodelovale v vladi Boruta Pahorja: SD, Zares, DeSUS in LDS. Pred tem je ustavno sodišče pritrdilo državnemu svetu, da mora imeti, ko zahteva referendum, ta tudi denar za kampanjo, da lahko res nasprotuje vladnemu zakonu. Večina poslancev je ob državnem svetu pravico do denarja dodelili še vladi, češ, spodobi se, da javni denar troši tudi ta. Ugovore, da to vladajoče postavlja v privilegiran položaj, so takrat vladajoči preslišali.

Pozneje so politiki vseh največjih strank ukinili možnost, da bi referendum lahko zahteval še kdo drug kot državljani s 40.000 podpisi in denar za kampanje državnega sveta je izgubil smisel. Ostal je za vlado.

Primer dobre prakse – Čepinova

[wp_ad_camp_3]

Opozicijske stranke morajo denar za oglase zbirati in primakniti same in jim na račun ne pade proračunskih sto tisoč evrov, hkrati pa zanje ne bo delal obsežen vladni aparat, ki ga tudi plačujemo davkoplačevalci. SMC, DeSUS in SD pa bodo lahko varčevale in denar namesto za referendumsko kampanjo pozneje namenile za volilne kampanje, je logika odločitve vlade v tem tednu. Nekdanji minister in poslanec Matej Lahovnik je o tem zapisal:

//platform.twitter.com/widgets.js
A ta prednost ne zagotavlja zmage. Po fiasku iz časov, ko so denar za kampanje vladi šele uzakonili in je vladni urad za komuniciranje vodil Darijan Košir, za kampanjo pa so potem angažirali Urško Čepin, so se vlade nepošteni prednosti celo nekoliko izogibale. Ni se izkazala za tisto, za kar so jo uzakonili.

Del referendumske kampanje vlade Boruta Pahorja

Do tokratnega referenduma o drugem tiru, ko gredo stvari očitno povsem na nož. Tako zelo, da politikom   ni važno niti, če gre v zrak nekaj milijonov, ki bi jih lahko prihranili, če bi referendum in predsedniške volitve izvedli hkrati.

Vladna stran je te milijone z oceno, da imajo v primeru hkratne izvedbe s predsedniškimi volitvami, ko bi bila udeležba višja,  manj možnosti za zmago, pognala v zrak in referendum razpisala že za september, ko predsedniških volitev še ne more biti.

Kaj vlada sploh brani?

[wp_ad_camp_1]

Vlada poskuša ubraniti projekt drugega tira, ki ni njen. Nastal je že davno pred nastankom tokratne vlade.
Vtis, da bo vlada v kampanji branila svoj zakon, pa je napačen tudi, ker vlade niso zakonodajalec, le držati se morajo zakonov, ki jih sprejema državni zbor.

Kaj so v parlamentu poslanci vladnih strank sprejeli in bo zdaj na referendumu, pa je nejasno. Čeprav je bil zakon posebej in samo za drugi tir in gre le za nekaj deset kilometrov proge, še to ni jasno, koliko bi investicija stala, ali bi bila enotirna ali dvotirna… Iz vlade so trdili, da je zakon treba nujno sprejeti takoj, da bi dobili evropski denar. A  zakon zaradi referendumske procedure ni obveljal, denar pa smo dobili.

Pa tak zakon in vladarji.

V parlamentu imajo vlade zagotovljeno podporo strank in če v kampanjo vstopijo stranke, ki podpirajo vlado, imajo s tem že najmanj enako ali celo večjo težo kot opozicija, ki je na drug strani. V državnem zboru lahko sprejmejo vsako neumnost. Na referendumu je to težje spraviti skozi.
A se da tudi to.

Sto tisoč evrov iz tega tedna še omembe ne bi bilo vredno, če ne bi kazalo, da vladajoča politika izgublja nekatera načela.

In nam ponuja logiko, da je mogoče kupiti vse. Zaradi te logike je Urška Čepin javnost nekoč tako razburila, da je takratni premier Borut Pahor predvajanje spotov celo ustavil.

Plačali pa smo zanjo, seveda, vseeno.

V anketi lahko še sodelujete:

[poll id=”8″]

Več o vladni odločitvi, da si dodeli denar:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/20/vlada-s-97-000-evri-v-referendumsko-kampanjo/

Advertisements

5 thoughts on “Načelo Čepin: Bo 97.000 evrov dovolj za Cerarjevo kampanjo?

 1. Lahko je vladati, če imaš možnost kadar koli in v kolikršnem obsegu potrebuješ, izstaviti račun za vsakršno vladno akcijo državljanom oz. davkoplačevalcem.
  Zato pravijo, da je ena od definicij politike: razpolaganje s tujim (se pravi: davkoplačevalskim) denarjem!
  In to gre v slast vsem “izvoljencem” ljudstva, vedno in povsod!

  Všeč mi je

 2. “Denar bo za plakate, spote, …”

  Bodo narisali tudi nepotreben “carving zavoj” z viaduktom in predorom proti Italiji, s katerim bodo služili gradbinci?!

  Namesto, da bi teh nekaj sto milijonov za slepo črevo(!) namenili za drugo prepotrebno infrastrukturo ali zdravstvo ali …

  Ker se bližajo volitve morajo pitati svoje sponzorje z denarjem za priprave del, kasneje bo ta, vsaj trikrat predraga investicija itak zaustavljena – upajmo, da bo ljudstvo (volivci) spregledalo in vladajočo kontinuiteto poslalo na smetišče!

  Všeč mi je

 3. Na proslavi v Borovnici se je Bulčeva hvalila, da so dali Sloveniji denar za drugi tir. GLIHA SKUP ŠTRIHA z Butalsko pametjo . Na osnovi katerih dokumentov ?????
  Bolje bi bilo, da je to zahvala Brusel

  Všeč mi je

 4. Na referendumu glasujemo o zakonu in ne o kakšnem tiru. Vlada in njihovi trobentači nas zavajajo z neresnico in lažjo tako, da podporniki za referendum ne morejo sporočiti javnosti svoje stališče. Podobno kot pri volitvah Janeza zapreti – Cerarja nemoteno ustoličiti !!! V DZ opozicija je nemočna z interpelacijami – komanda dobro deluje. LJUDJE – nas ne more nihče zaustaviti. Imamo prosto pot in zdravo pamet .
  Na referendumu obkrožimo PROTI kar pomeni, da smo proti zakonu, a njemu naša negativna ocena, ki jo zasluži

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s