Brez presenečenja: Kovačiča so na ustavnem sodišču zavrnili

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o drugem tiru. Zavrnitev je izglasovalo sedem sodnikov, dva sta bila proti. Odločitev pomeni, da je dokončno jasno, da bo referendum 24 septembra.

Presojajo ustavnost in ne razumnost

Takšna odločitev ni presenečenje. Da Kovačič nima resnih možnostih, sem napovedal že, ko je pobudo vložil. Podobne primere so sodniki v preteklosti namreč že presojali.  Kovačič je z zahtevo po združitvi referenduma in predsedniških volitev državi poskušal prihraniti tri milijone evrov, volivcem dvakratno pot na volišča, sam pa bi lažje dosegel kvorum, da bi vladni zakon o drugem tiru padel.

A mu je koalicija z izbiro septembrskega datuma za referendum to onemogočila.

Že iz preteklosti je znano, da sodišče ukrepa, ko politika prestopi meje ustavnosti. Ne more pa poseči vsakič, ko politična oblast ravna neracionalno in denimo zavrne, da bi država prihranila nekaj milijonov evrov. Zakonska in ustavna ureditev jih k temu preprosto ne silita.

Ali kot je o odločitvi koalicijske večine zapisalo ustavno sodišče v tokratni odločitvi: “Znotraj ustavnih okvirov, ima Državni zbor pri določanju datuma glasovanja na referendumu široko polje proste presoje.«

Proti Šorli in Jakič

Proti sta glasovala Marko Šorli in Klemen Jaklič. Po oceni Šorlija večina poslancev datuma referenduma ne bi smela izbrati tako, da se kampanja zanj »prične v času dopustov in parlamentarnih počitnic«. Šorli je zapisal: “Ni videti nikakršnega nujnega razloga, zaradi katerega bi bilo treba za začetek referendumske kampanje določiti datum 25. 8. 2017, ko je še čas letnih dopustov in počitnic.” Jaklič pa: »Zakonodajalec ima prosto polje presoje med tistimi številnimi datumi znotraj roka enega leta, ki na enako mil (najmilejši) način obremenijo pravico.[13] Če pa kljub obstoju takšnih milejših sredstev (ki so v tem primeru celo zelo številna!) izbere za pravico prav bolj obremenjujoče sredstvo, s tem več kot očitno krši Ustavo. Pravo vprašanje v tem primeru ni, ali je Odlok res v neskladju z Ustavo. Pravo vprašanje je, kako to, da je večina odločala povsem v nasprotju s pristopom, ki se je na tem področju razvil tekom večstoletne ustavnosodne prakse, njegovih argumentov pa ne naslovila. Takšna odločitev v resnici za nikogar ni dobra, tudi ne za zaupanje v institucijo, ki jo je sprejela.«

Celotna odločitev ustavnega sodišča in ločena mnenja:

u-i-108-174

u-i-108-17-odklonilno-lm-sorli4

u-i-108-17-odklonilno-lm-ddr-jaklica4

Članek v katerem sem napovedal razplet spora:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/06/kovacic-se-na-ustavnem-sodiscu-bori-z-mlini-na-veter/

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Brez presenečenja: Kovačiča so na ustavnem sodišču zavrnili

 1. Po odločitvi ustavnega sodišča bi torej Državni zbor lahko razpisal hipotetični referendum tudi v času od 1. julija do 31. 8. in bi se referendumska kampanja odvila v mesecu avgustu, pa to po mnenju Ustavnega sodišča ne bi bilo ustavno sporno in ne v nasprotju s pravicami katerih kršitev je zatrjeval g. Kovačič. Prav tako pa po mnenju Ustavnega sodišča ne bi bilo slednje v ničemer v nasprotju s 3. členom Ustave (v Sloveniji ima oblast ljudstvo; v zvezi s tem se verjetno predvideva, da oblast ljudstvo izvršuje racionalno) in niti v nasprotju z 2. členom Ustave (pravna država, ker slednja tudi zahteva racionalno vladanje in ne v nasprotju s spoznanji znanosti, racionalnosti in splošno sprejetih pravil logičnega mišljenja), ali?

  Všeč mi je

 2. Pahor je poskrbel, da se je uresničila napoved bivše sodnice Jasne Murgl.
  S predlaganimi sodniki je Pahor poskrbel, da sta Šorli in Jaklič v absolutni manjšini med ustavnimi sodniki.
  Slovenijo zelo trdo obvladujejo kriminalci, sodstvo z ustavnimi sodniki vred jim pa pri tem pomaga.
  Da Pahor ni samo nekakšen predsedniški fikus v državi se vidi po predlaganih ustavnih sodnikih v parlament.
  Pahor je narcisoidna baraba, ki se v javnost ponuja zavit v celofan.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s