O anketi o RTV in umiranju za Hrvaško

Ker je v javnem zavodu RTV Slovenija prejšnji teden spodletel poskus odstavitve direktorice televizije Slovenija Ljerke Bizilj in zamenjave odgovorne urednice, ustavljam glasovanje v anketi o razlogih za to dogajanje. Je že mimo.

Biziljeva, presenetljivo, ni bila odstavljena.

Večina bralcev, ki so se odzvali, je ocenila, da je bil namen spremeniti uredniško politiko, Thompson pa je bil le izgovor in da se to dogaja, ker sta Ljerka Bizilj in Jadranka Revernik premalo jasno opredeljeni levičarki.

Da je bil razlog simpatiziranje s koncertom Marka Perkovića Thompsona, ki ga je vlada (preko upravne enote) pozneje prepovedala, ali celo nepravi odnos do fašizma, je ocenilo le nekaj posameznikov.

Rezultat je bil tak:

 

f

 

Anketna vprašanja so nastala, ko se je spor šele začel in v njih manjka pomembna dimenzija. Ena od razlag dogajanja, ki je manjakala je, da je za vsem govorjenjem o fašizmu, levih in desnih in podobnem v resnici šlo za posle in denar.

Borci za dom

Del dogajanja pred glasovanjem programskega sveta je bilo opozorilo generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki je ob intervju Igorja Pirkoviča, v kateri  je Thompson pojasnjeval tudi svoj odnos do pozdrava “Za dom spremni”, opozoril na ravnanje hrvaškega nogometaša Josipa Šimunića, ki je po po zmagi Hrvaške nad Islandijo prijel mikrofon in vzklikal ‘za dom’, na kar so mu navijači odgovarjali: ‘spremni’. Zaradi tega pozivanja ga je doletela kazen: ni smel igrati na desetih tekmah in moral je plačati 30.000 švicarskih frankov kazni.

Šimunićeva kariera igralca, zaradi kazni je zamudil svetovno prvenstvo v Braziliji, se je s tem praktično končala. Jo je pa nadaljeval kot pomožni trener hrvaške reprezentance.

Obsodbo, da je spodbujal nestrpnost na temelju rasne, nacionalne ali verske pripadnosti, je poskušal spodbiti pred hrvaškim ustavnim sodišščem, a neuspešno.

Pozdrav ne deluje enako

A Pirkovič enakega greha kot Simunić v intervjuju ni storil  in bilo bi smešno, če bi poskusil, ker ni hrvaški nogometni zvezdnik, predvsem pa njegovi gledalci niso hrvaški domoljubi, ustaški nacionalisti ali kaj takega.

V Sloveniji je pozdrav, da je nekdo pripravljen umreti za Hrvaško, povsem neučinkovit. Še na misel nam ne pade. Kvečjemu je v delu populacije razlog za zgražanje, kolikor je povezan z medvojno hrvaško državno tvorbo NHD.

Kadunc ni bil glavni akter nenavadnega poskusa predčasnega odstavljanja vrha televizije. Že pred glasovanjem je v intervjuju za ta spletni portal napovedal, da ne bo odstopil, če ne bo večine za razrešitev Biziljeve. Z opozorilom na Šimunića je poskušal argumentirati razloge za dogajanje.

Če si lahko dovolim oceno: ravnal je pametno, da ni odstopil.

Odstavljanje urednice in direktorice zaradi intervjuja s Thompsonom je bilo  neverjetno pretiravanje.

Morebiten odstop generalnega direktorja, ko je zaradi glasovalnega poraza odstopil že predsednik programskega sveta Miran Zupanič, pa bi bil povsem neodgovoren.

Več:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/09/igor-kadunc-ce-bo-cela-evropa-o-tem-govorila-pac-bo/

Advertisements

2 thoughts on “O anketi o RTV in umiranju za Hrvaško

  1. Odstavljati direktorico javnega zavoda TV Slovenija dr. Ljerko Bizilj zgolj zaradi enega samega in (le za nekatere) spornega intervjuja z obskurnim hrvaškim pop zabavljačem, je nedemokratično oblastniško-čistunsko pretiravanje brez primere, ki se je na srečo končalo s fiaskom za naročnike, generatorje in zveste pajdaše političnega ter poslovnega obračuna sicer mogočne in samopašne politične in družbene manjšine z “motečo” direktorico TVS.
    Ob vseh mnogo resnejših kršitvah profesionalne novinarske etike in veljavnega kodeksa ter zdrave človeške pameti in poštenosti, ki smo jim razmeroma pogosto priče celo v programih državne RTV ustanove, je več kot smešno in žalostno in škandalozno takole edinstveno in unikatno javno “spotikanje” generalnega direktorja RTVS in nekaterih programskih svetnikov ob “kamen v puščavi” docela rutinsko-nevtralnega kratkega TV intervjuja s hrvaškim pop zabavljačem v Tedniku ter na tej osnovi poskus brutalnega tiranskega odstavljanja direktorice TVS ter s tem nezaslišano politično poseganje v programsko avtonomijo TVS in v temeljne demokratične pravice in svoboščine odgovorne osebe z najvišjimi pooblastili in pristojnostmi na TVS.

    Všeč mi je

  2. “Del dogajanja pred glasovanjem programskega sveta je bilo opozorilo generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki je ob intervju Igorja Pirkoviča, v kateri je Thompson pojasnjeval tudi svoj odnos do pozdrava “Za dom spremni”, opozoril na ravnanje hrvaškega nogometaša Josipa Šimunića, ki je po po zmagi Hrvaške nad Islandijo prijel mikrofon in vzklikal ‘za dom’, na kar so mu navijači odgovarjali: ‘spremni’. Zaradi tega pozivanja ga je doletela kazen: ni smel igrati na desetih tekmah in moral je plačati 30.000 švicarskih frankov kazni.”
    Zadeva z g. Šimunićem pa ni čisto tako, ker po podatkih Wikipedie je omenjeni gospod izvršil tudi pozdrav z roko na tem dogodku; verjetno je potem to vse skupaj predstavljalo osnovo za navedeno kazen, ker se je celotna gesta in besedilo verjetno uporabljalo v času NDH. Sicer pa pozdrav “Za dom spremni” v raznih različicah (po Wikipedii) obstaja na Hrvaškem že vsaj od 17. stoletja naprej. Zadeva je torej večplastna, pri čemer je v večih zadevah (po Wikipedii) odločalo tudi pravosodje Hrvaške in sprejemalo različne sodbe, pač odvisno od posameznega konkretnega primera; tako, da kriminalizacija povprek ni tako enostavna.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s