Razlog za nasmeh Zorana Jankovića

Zgražanje, da je 1,2 milijona evrov za spomenik žrtvam vseh vojn in drugih grozot v Ljubljani preveč, je bilo ta teden zgrešeno. Spomenik  bo državo stal krepko več. Temelj zanj je nastal, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor, prostor, kjer zdaj stoji, pa je našla skupina, ki jo je vodila Spomenka Hribar.

Predsednik republike Borut Pahor Foto: Robert Fojkar Komac

Da bi ga postavili, so podrli lastniške garaže za avtomobile parlamenta, kar je sredi prestolnice veliko premoženje. Pa precej normalno je, da ima parlament parkirišča.

V desetletju še milijoni za najemnine

[wp_ad_camp_2]

A ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, to ni motilo, da projekta ne bi izpeljala. Tistih 1,2 milijona je malo v primerjavi s stroški, ki jih bo imel državni zbor in s tem vsi državljani.

Vsako leto nas bo stalo četrt milijona evrov le za nadomestne parkirne prostore. To so že pred sedmimi leti posvarili iz državnega zbora, ko je Pahorjeva vlada za spomenik zahtevala prostor, kjer so bile garaže za avte državnega zbora in državnega sveta, pa pisarne za šoferje. Prostori so bili zavarovani in nadzorovani.

Iz državnega zbora so se upirali, a so se zvrstile številne politične nestabilnosti, padale so vlade in prevladali so “višji” državni interesi, ki so jih na vrhu države poimenovali sprava in parlament je ostal brez teh prostorov.

Ta teden se je predsednik države Borut Pahor po vseh teh zapletih svečano poklonil pred slovenskim zidom objokovanja v prej precej zakotnem delu centra Ljubljane.

Kakšna posebna temeljita sprava ta najnovejši spomenik ni.

Nekdanji predsednik Milan Kučan in župan prestolnice Zoran Janković na slovesnosti v ponedeljek Foto: Robert Fojkar Komac

Nanj si politiki niso upali zapisati obsodbe revolucionarnega nasilja.

Postavljanju spomenika, s katerim bi se z napisom poklonili le žrtvam vojne, so se upirali z desne, kjer so vztrajali, da bi se morali jasno spomniti žrtev revolucije. Spomenikov žrtvam vojne, predvsem partizanskih, je po državi veliko. Nekaj drugega manjka.

[wp_ad_camp_2]

 Revolucijo država slavi

Bilo je še veliko žrtev, ko ni bilo vojne. Kar naprej jih izkopavamo. Še nagrobnikov nimajo. Med njimi je celo nekaj otrok revolucije same.

No, pravzaprav obeležje imamo: v centru Ljubljane je pred samo stavbo parlamenta na pol poti proti vladi spomenik, ki slavi revolucijo. In tam okoli je kup kipov, s katerimi slavimo revolucionarje.

Težko je slaviti in obsojati hkrati.

Ali je sprava z najnovejšim spomenikom kaj bližje, je negotovo. Morebiti za droben korak.

Za katerega je zakonodajna oblast ostala brez garaž.

Nadgradnja bi bila, če bi za kak spomin slavni preteklosti porušili kar celo stavbo državnega zbora.

 

Predsednica NSi Ljudmila Novak v pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem Foto: Robert Fojkar Komac

Ljubljanski župan Zoran Janković, po katerem mediji tolčejo zaradi farmacevtke, pri kateri so državni organi menda zamudili, je imel dober razlog, da se vsaj nasmehne.

[wp_ad_camp_3]

Mestni proračun je edini, ki je res zaslužil.

Mnenje o najnovejši pridobitvi, ko gre za odnos države do preteklosti, lahko predstavite z odgovorom na anketno vprašanje, izjemoma sme vsak izbrati dva odgovora:

[poll id=”7″]

 

Advertisements

4 thoughts on “Razlog za nasmeh Zorana Jankovića

 1. Spomenik je prevara, kot je revara vse, česar se komunisti lotijo.
  Edina pozitivna zadeva pri spomeniku je to, da je Pahor pokazal, kako trden trden komunist je, Nihče si ne sme delati iluzij, da je socaialdemokrat, Spada v trdo jedro komunistične falange v Sloveniji, pa naj počne kar hoče.
  Spomenik je namenjen žrtvam vojn in vojnega nasilja. Na Slovenkih tleh je bilo več vojn in več nasilja je bilo tudi. Le po eni vojni je prišlo do razkola med Slovenci in zato je potrebna sprava, torej nameniti spravi spomenik. Pahor in komunisti niso sposobni tega priznati, da je revolucija povzročila žrtve in kot pravi komunisti lažejo, tako kot so lagali njihovi vzorniki, ko so uganjali nasilje po Sloveniji.
  Glavna laž ob spomeniku pa so prezrte povojne žrtve. Teh je največ, gredo v desettisoče in so jih pobijali pred vsem tisti, katerim so današnji komunisti ukradli verz iz sarkofaga skritega v grmovju ob parlamentu.
  To je še dodatna sranmota, ki si jo lahko privoščijo samo komunisti, ki obvladujejo Slovenijo že skorajda tričetrt stoletja.
  Postajamo dejansko Severna Koreja z razliko, da lahko svobodno zapuščamo ta komunistični raj na južni strani Alp in zato nas je vse manj in manj.
  To pa jasno kaže, da komunisti ne uničujejo le Slovenijie, izkorenjajo tudi Slovence.
  Namesto, da bi bili komunisti tujek v Sloveniji, smo Slovenci tujci v lastni domovini.

  Všeč mi je

 2. Haloja, dobro jutro, raja!

  V nekaj dneh se je nabralo mnenj, komentarjev in sodb o spomeniku, da jih je za eno knjigo-ne dvomim, da se bo v parih letih izluščilo seme od ljulke, tudi trdorokcem in drdobetičnežem!
  Je nekaj malega, neki korakec. Je polovičarstvo in nedodelanost, spuščanje megle in zakrivanje in ntlačenje vsega v en sam koš in na pukl vse rdeče svinjarije na celotnno nacijo.Najmanj to.
  To, da pa v bližini stijijo Rozmanov Stane, sarkofag narodnih krvolokov masovnih zločincev, spomenik svinjski revoluciji in Mitu O NOB-R in Kardeljev sadomazo spomenik njemu-zlobcu krvavih rok in samoupravnemu sranju- to pa je kriminal protičlovečnosti !
  In, kdo, Spomenka, Srbijanka je tvorka te umestitve – te porkamalore, ki si je slovenski narod ne zasluži!
  Ta baba je skuhala toliko porkarije slovenskim rodovom, da si jo bomo zapomnili kot del hudičevega srbijanskega rdečega tria : Spomenka-Zoran-Svetlana ! Ni kaj, NAROD POMNI ! Loše, dragi Srbijanci u Matici !

  In slovenska Blaznica na ta dan , kaj pravite?

  KAJ BOMO POMNILI ?

  Janković, do vratu v smrdečem dreku, ne pišem samo o aferi Lekarnarca-se pride kazat z rdečim gubernatorjem Slovenistana , Kučanom na ta, ki naj bi bil prelomni
  in usodni dan za Slovenistance, ki bi naj se spravljali ” KOT ZDREL NAROD “, kako pahorjansko… GROTESKA POHABE, ADOMAZOHIZEM RAZČLOVEČENEGA ČLOVEČKA, KATEREGA PREDNIKI, KOMUNISTIČNA FALANGA KRVAVIH ROK JE POSTAVILA BETON V BELI BARVI SVOJIM ŽRTVAM…NE VEM KAKŠNA BESEDA ALI BESEDNA ZVEZA NAJ OPIŠE TA BARBARIZEM NADMOČI IN OSTUDNEGA PROPADANJA NAMESTO RASTI, VESELJA; RESNIČNEGA SOBIVANJA IN LJUBEZNI ?
  Kaj hočeš, Kučanov Milan povedati, ko pripelješ sprijenca, ki bi ne smel več biti župan niti en sam dan v normalnem svetu ?

  Pahor, si optimist, nekaj se trudiš, vendar bera je slaba.
  ———————————————————————————————————–

  POSTAVILI BOMO SPOMENIK NA KATEREM BO V PRESTOLNICI PISALO VSEMU SVETU NA OČEH : NEDOLŽNIM ŽRTVAM KOMUNISTIČNE REVOLUCIJE 1941-1991 in pripisali bomo še ime Ivana Krambergerja-Dobrega.

  “Pokorno javljam” PRESS.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s