Primer Thompson: Poslanci že iščejo novega Zupaniča in Saviča

O odstopu predsednika programskega sveta RTV Slovenija Mirana Zupaniča in člana Domna Saviča bo že jutri zjutraj razpravljala mandatno volilna komisija državnega zbora in takoj tudi objavila razpis za dva nova člana.

Tik pred začetkom počitnic

Predsednik programskega sveta Miran Zupanič pred odstopom. F

Zupanič in Savič sta odstopila v ponedeljek, ker je za predčasno razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj glasovalo le 14 svetnikov. Za odstavitev leto pred koncem mandata je bilo nujnih najmanj 15 glasov. Takoj po razglasitvi rezultata glasovanja je odstopil tudi Sašo Hribar, ki v programskem svetu zastopa zaposlene v kulturno umetniški dejavnosti na RTV Slovenija. Njegovega naslednika bodo izbrali zaposleni v zavodu sami.

Mandatno volilna komisija hiti, ker so prihodnji teden že začnejo parlamentarne počitnice, torej obdobje, ko ni rednih sej državnega zbora in njegovih komisij. Kdo bo nasledil Zupaniča in Saviča bo jasno septembra. Izbrana bosta med kandidati, ki se bodo prijavili na javni razpis, potrditi ju mora državni zbor.

Pirkovič je načeloma ravnal etično

Zaplet se je začel po objavi prispevka v tedniku, v katerem je novinar Igor Pirkovič hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu omogočil, da je neposredno odgovarjal na očitke, da je fašist, ustaš. Da novinarji, če objavijo ostre obtožbe, denimo o fašizmu, morajo pridobiti in objaviti odziv, zahteva novinarski kodeks, ki pravi:

“Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče.”

V medijih so bili objavljeni številni prispevki z obtožbami, v katerih odziva hrvaškega glasbenika ni bilo. A ostre odzive je sprožil le Pirkovičev prispevek, ki je v temelju ravnal profesionalno pravilno. Je pa morebiti, tudi ker je sam  glasbenik,  nekoliko simpatiziral z intervjuvanim in mu omogočal kritiziranje levice.

Pirkoviču so po objavi intervjuja očitali, da se je postavil preveč na Thompsonovo stran, da ni jasno obsodil fašizma in ustaštva, da  ni predstavil vse plati medalje, da ni ravnal objektivno…

Da se morajo novinarji aktivno zoperstavljati fašizmu, praviloma zahtevajo z levice, da morajo najostreje nasprotovati komunizmu, pa bolj iz desne.

Odstop, ki ni zadovoljil

[wp_ad_camp_2]

Poseben aktivizem pa praviloma ni lastnost dobrega novinarja.

Zaradi ostrih očitkov, pred katerimi ga nihče ni branil, je Pirkovič odstopil kot urednik oddaje Tednik. Direktorica televizije Ljerka Bizilj pa je zavrnila zahteve programskih svetnikov, da bi odstavila odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik. Ostro reakcijo je od nje zahtevalo kar 20 članov programskega sveta, v katerem ima levica večino.

Ker so v uredništvu vztrajali, da ni razlogov za menjave in direktorica TV Ljerka Biziljeva ni sprožila postopka odstavitve Rebernikove, je novi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc svetnikom predlagal, naj predčasno odstavijo njo. A se je zalomilo, ker je zmanjkal en glas.

V intervjuju, ki sem ga s Kaduncem naredil pred odločanjem, je povedal, da sam ne bo odstopil, če se svetniki  ne odločijo za predčasno odstavitev Biziljeve.

Morebiten odstop direktorja le nekaj mesecev po izvolitvi bi bil precej neodgovoren do zavoda.

Je fašizem res takšna nevarnost?

[wp_ad_camp_3]

Biziljeva je, ko so jo poskušali odstaviti, opozorila na pomen svoboda govora, ki se ne sme omejevati.

Pirkovičev intervju s Thompsonom je nastal pred tem, ko je vlada Mira Cerarja prepovedala Thompsonov koncert v Mariboru, ki bi moral biti na dan, ko je tam potekal kongres SDS Janeza Janše.

 

[wp_ad_camp_1]

 

Prepoved je bila primer omejevanje svobode govora in zbiranja brez posebej tehtnih razlogov. Fašizem in ustaštvo v Sloveniji nista tako grozeča nevarnost, da bi morali zaradi tega omejevati temeljne pravice in svoboščine ljudi in uvajati izredne razmere.

Več:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/10/rtv-fasisti-so-med-nami/

 

Advertisements

3 thoughts on “Primer Thompson: Poslanci že iščejo novega Zupaniča in Saviča

 1. Od kar pomnim še nismo imeli tako marksistično fašistične RTV , ki naj bi bila TV vseh v tej državi ,ki imamo el.priključek . Pred leti sem mislil , da je dosegla dno. Očitno še ne. Dno bo ( če bodo mirno gledali) tedaj ko ga bo obvladovala radikalna levica tipa Savič

  Všeč mi je

 2. Pregovor pravi;
  ČLOVEK OBRAČA, BOG PA OBRNE !!!
  Razveseljivo pri tem, je spoznanje, da tudi MOČNI ne dosežejo vsega kar bi radi. Je pa tudi upanje, da Slovenci prihajamo k pameti, ki jo bomo dokazali na prihodnjih volitvah.
  Kar se tiče izvolitve novih članov PS, slabših kot so bili ti trije v Sloveniji ne bodo našli, torej tudi tukaj lahko upamo na izboljšanje.
  Dr. Ramovš je pred leti zapisal, citiram:
  KADAR NEKA STVAR DOSEŽE SVOJE DNO SE ZRUŠI SAMA VASE IN ZAČNE TROHNETI, TAKO SE USTVARI HUMUS ZA RAST DOBREGA !!!
  Misli, da je to dno na RTV-ju že zdavnaj PRESEŽENO !!!

  Všeč mi je

 3. Največje razočaranje je pri meni zapustilo nedostojno ravnanje in alibični odstop predsednika PS RTVS, dipl. pravnika in filmskega režiserja ter univ. prof . Mirana Zupaniča, ki se je nerazumno militantno in (samo)rušilno postavil za nezadostno in nedostojno utemeljeni politični odstrel direktorice TVS dr. Ljerke Bizilj.
  Po korektnem vodenju Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) in po odličnem in pogumnem dokumentarcu Otroci s Petrička, če omenim le dve njegovi izstopajoči častni vlogi oz. dejanji, ni bilo pričakovati, da bo kot predsednik PS RTVS skušal drastično omejevati javnost in preglednost delovanja tega najvišjega organa javnega zavoda RTVS ter da bo s položaja svoje trenutne politične (pre)moči skušal servilno (u)streči več kot očitno parcialnim političnim in/ali poslovnim interesom posameznih političnih in/ali poklicnih zainteresiranih skupin. Zanemaril pa je interese in pravice vse zainteresirane javnosti za programe RTVS, pravice in svoboščine urednikov, novinarjev in drugih avtorskih soustvarjalcev programov RTVS ter neodtujljive temeljne demokratične pravice do svobode javne besede, javnega izražanja in komuniciranja.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s