Pokojnine: Poslanci eliti dajejo več, večino čaka znižanje

Poslanci so junija uzakonili privilegirane pokojnine športnikom, finančno ministrstvo pa zdaj opozarja, da je pokojninski sistem dolgoročno in srednjeročno pred razsulom, zato bo pokojnine nujno zmanjšati vsem in reformirati državo, ker bo starejših vse več, takšnih, ki delajo in plačajo za pokojninski in zdravstveni sistem, pa vse manj.

Posledice bodo z nižjimi pokojninami in manj pravicami doletele večino državljanov.

Pokojnine bodo nižje ali bankrot!

Odločitev  54 poslancev SMC, Desusa, SD in NSi, ki so v zadnjem mesecu uzakonili predlog Petra Vilfana (Desus), da bo država po upokojitvi doplačevala športnikom, ki so dobili medalje na svetovni ravni ali so sicer dosegli izjemne uspehe, da bodo dobivali najvišje mogoče pokojnine, čeprav so vplačali manj, je le začetek.  Zaradi načel enakosti pred zakonom bodo  enak privilegij državnih doplačil dobili še izstopajoči kulturniki in druge podobne skupine. Da to pričakujejo,  so poslanci in predstavniki vlade ob uzakonjanju privilegija za športnike javno napovedovali.

Finančno se  kratkoročno ne bo zelo poznalo. Dolgoročno pa so obeti preprosti: večini upokojencev bodo pokojninska izplačila znižana ali pa bo država bankrotirala.

Za zdaj reforma druge Janševe vlade še deluje

[wp_ad_camp_2]

Kratkoročno je zaradi reforme, ki je bila uzakonjena v času druge vlade Janeza Janše, pokojnine in druge stroške starajoče se populacije v državi, kjer je že desetletja premalo otrok, še mogoče plačevati. Kot je zapisano v študiji “Pomen omejitve rasti stroškov staranja prebivalstva za fiskalno konsolidacijo v naslednjih letih”,  ki je že kak teden pred vlado:

„Vendar pa je ta reforma že ob sprejemu imela za cilj zagotoviti vzdržnost pokojninskega sistema le do izteka prehodnih obdobij, kar pomeni, da se bomo že v nekaj letih soočili s potrebo po nadaljnjem prilagajanju parametrov pokojninskega sistema podaljševanju življenjske dobe in usklajevanja pokojnin.”

Projekcija, kakšen bo v odstotkih BDP  strošek pokojnin, če se nič ne spremeni, je za Slovenijo in za EU takšna:

Nekoliko bi to katastrofično sliko popravilo, če bi pokojnine usklajevali manj velikodušno, opozarja študija.  Drugačno usklajevanje bi, seveda, pomenilo znižanje pokojnin celotni populaciji upokojencev. Grafično bi bila slika takšna:

A tudi slabše usklajevanje (modro), bi pomenilo, da bi država za pokojninski sistem porabila več kot druge države v EU in da bo manj denarja za druge stvari.

[wp_ad_camp_1]

Skrb vzbuja tudi primerjava ocen srednjeročnih in dolgoročnih tveganj, kjer je Slovenija sploh edina država v EU z visokim tveganjem na dolgi rok. Primerjalna grafika je takšna:

 

Celotna študija o nujnosti omejitev stroškov zaradi staranja populacije, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, je dostopna na povezavi:

VG_MTO_junij_2017

Več o privilegiranih pokojninah:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/31/izjemne-pokojnine-slovenija-je-drzava-borcev-politikov-kulturnikov/

Advertisements

3 thoughts on “Pokojnine: Poslanci eliti dajejo več, večino čaka znižanje

 1. “Izjemne pokojnine: Država borcev, politikov in kulturnikov”

  To, kar ste napisali junija, razmetavanje denarja v plače državnih uslužbencev, financirane na tisoče neumnih institucij.
  Neka, neka, ne bom se več sekiral in si kvaril razpoloženje.

  “Pokojni Ravnikar jim je rekel udbomafija. Pokojni Slivnik jim je rekel Kučanov klan. Egon Zakrajšek jim pravi tovarišijski kapitalisti. Vljudni intelektualci jim pravijo tranzicijska elita. Daron Acemoglu in James Robinson jim pravita zajedalske elite …”

  (Tako Žiga Turk, nekdanji minister, profesor in kolumnist, o novih obrazih novega razreda; vir: Planet Siol.net.)

  In to še kako drži.

  Všeč mi je

 2. Motto rdečih zajedalcev? Za menoj potop.

  A očitno bo morala država bankrotirat, da se jih bomo končno znebili. Ljudje so kratkomalo preneumni ali imajo preveč oprane možgane, da bi v dovolj velikem številu uvideli, kam nas vodijo zajedalski rdeči vilfani, da bi jih še pravočasno pospravilo na smetišče zgodovine.

  Všeč mi je

 3. Penzije, zopet te penzije.
  V Sloveniji premalo zaposljenih vplačuje v penzijski sklad.
  V Slovenij iz penzijskega sklada izplačujejo preveč penzij tistim, ki niso vplačevali in ne bodo vplačevali v sklad.
  V Sloveniji zaposljeni premalo vplačujejo v penzijski sklad, zlasti tisti, ki se lahko prostovoljno odločajo za višino prispevka.
  Končno vse mnaj nas je in tudi staramo se.
  Slednje bi lahko bilo najmanj problematično v kolikor bi rasla produktivnst.
  Včasih je bila produktivnost takšna, da je en človek lahko preskrbel dva, danes v sodobnem svetu lahko en produktiven človek preskrbi 10 in še več neproduktivnih. Z razvojem robotike in vse večje porabe energije se bo ta številka še povečevala, .
  Problem pa je v tem, da se v Sloveniji povečujejo vse negativne zadeve, med tem ko storilnost stagnira, ali celo pada. To je problem.
  Športniki, kulturniki, akademiki, partizani, heroji, politiki in vsi priviligiranci lahko dobijo zaslužne in izredne pokojnine le, če se dviguje tudi produktivnost.
  Koliko smo zaradi Vilfanovih športnih uspehov dvignili produktivnost?
  Nič!
  Koliko pa smo povečali izdatke penzijskega fonda po zaslugi Vilfanovega zakona?

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s