Erjavec: „Jaz Plenkovića ne bi niti sprejel“

„Če bi k meni prihajal s takimi stališči, da arbitražna odločba ne velja, da ne obstaja, da je potrebno določiti mejo na dvostranski način, bi se mu zahvalil in ga niti ne bi sprejel, je pred jutrišnjim obiskom predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića povedal zunanji minister Karl Erjavec (Desus). Plenković prihaja na pogovor s slovenskim premierom Mirom Cerarjem (SMC). To bo prvo srečanje šefov hrvaške in slovenske vlade  po razglasitvi arbitražne odločitve.

Nima smisla o nerealnih stvareh

„Sploh ne vem, zakaj prihaja predsednik hrvaške vlade Plenković, če je zelo jasno povedal, da se ni prišel pogovarjat glede spoštovanje arbitraže odločbe, glede implementaciji arbitražne odločitve, je Erjavec odgovoril, kaj pričakuje od srečanja šefov in dodal, da po njegovi oceni nima smisla razpravljati o stvareh, ki niso realne. Erjavec je pripomnil: „Dejstvo je, da bo Hrvaška slej ko prej bo morala spoštovati arbitražno odločbo, jo bo primorana implementirana.

Na vprašanje, ali je možno, da predsednik hrvaške vlade v Ljubljano prihaja le na kozarček terana, je Erjavec odgovoril, da bo odvisno od predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, kaj mu bo ponudil. „Jaz bi mu sigurno kraški teran in pršut, pa kranjsko klobaso,“ je dejal Erjavec.

Izjava, da zunanje minister ne razume, zakaj predsednik hrvaške vlade prihaja na obisk, je v celoti dostopna na posnetku:

Advertisements

4 thoughts on “Erjavec: „Jaz Plenkovića ne bi niti sprejel“

 1. Korl je pač Korl.
  Že navzven kaže, da ni sposoben opravljati funkcijo, ki jo že predolgo zaseda.
  Najprej kaže, da vlada ni enotna, da pač igra vsaka stranka svojo igro, pa tudi ministri solirajo.
  Rezultat tega je viden na vsakem koraku, saj Slovenija zaostaja na veh področjih, tudi na zunanjepolitičnem, kjer tone v poplno izolacijo.
  Odnosi s Hrvaško so zaostreni že dolgo in namesto popuščanja se samo še zaostrujejo. Največ zaslug za takšno stanje ima pri tem politika, pred vsem Slovenska.Slovenija je še vedno globoko v časih zrelega samoupravnega socializma in titoizma, ki povzdiguje partizanstvo in pred vsem Jugoslovenarstvo.
  Med tem, ko si Hrvaška prizadeva čim tesnejšega vključevanja v Evropo,si Slovenija prizadeva ostati na Balkanu. V veliki meri ima za to zasluge DESUS, ki ga obvladujejo stari udbovski kadri, katerim se je Korl vrgel v naročje in je njihov poslušni sluga.
  Kaj čemo, ta pajac dela vse za svojo kariero, pa če bi mu naročili, da mora žreti lasten drek, bi to storil in govoril o okusni kranjski klobasi. Takšne je pač naš Korl. Slinasti polž, brez lastnega jaza, brez hrbbrenice.
  Zunanjo politiko bi morali voditi pokončni, razgledani ljudje, ne pa takšna pokveka, ki sledi preživetim udbaškim trikom, kakršne mu narekujejo strici in tete, ki so se pred prihodom Matilde zatekli v Desus in vsaj delno podoživljajo staro slavo propadlega komunizma.
  Ali je Slovenija z arbitražo dobila, ali izgubila ni toliko pomembno. Pomembno je, da je razsodba zmazek, ki ga je potebno čim prej pozabiti. Če ga udejanimo, bo meja postala večno žarišče sporov, hujših, kot so dosedanji incidenti. Sedaj se vedno lahko zatekamo k dejstvu, da meja še ni določena, če pa jo udejanimo, bodo zaradi nedorečenosti razsodbe prhajalo do incidentov, ki pa bodo utemeljeni z neumnostjo razsodbe. V tem pogledu imajo Hrvati prav, ko ne priznavajo razsodbe. V Evropi je množica držav, starejših od Slovenije in Hrvaške, ki nimajo urejenih meja, pa zaradi tega ni nikakršne nestrpnosti. če Slovenija in Hrvaška določita mejo šele čez 100 let ne bo nič narobe.
  Poglejmo si pa kaj se je v zadnjih 100 letih zgodilo z mejomed Slovenijo in Hrvaško v Istri. Najmanj pret če ne večkrat se je spremenila, pa kaj potem. Povdariti pa je potrebno še to, da obe državi trdita, da jim ena, ali druga jemlje ozemlje. A res’ To je ozemlje Iatlijanov, ki so bili po vojni po zaslugi tovariša tita in ngeovih partizanov pregnani, Sedaj pa si tujci, nit ne Slovenci, ali Hrvati delijo njihovo zemljo.

  Všeč mi je

 2. Nikar prehitro ne sodimo Hrvatov. Njihovo ravnanje je v bistvu zelo pametno. Naivno slovensko vlado v bistvu sili k čimprejšnji ratifikacijo haške razsodbe o meji in s tem na stranski tir odriva odločitev parlamenta v času Pahorjrve vlade, da bo razsodba za Slovenijo nična, če ji ne bo priznan direkten stik z mednarodnimi vodami Jadrana.
  Hrvaška vlada je samo pokvarjena, Cerarjeva je pa še neumna za povrh.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s