RTV: Fašisti so med nami

Veliko presenečenje bo, če programski svet RTVS danes predčasno ne odstavi direktorice televizije Ljerke Bizilj. Da se generalni direktor Igor Kadunc mora znebiti Biziljeve, ker ta noče odstaviti urednice Jadranke Rebernik, je 20 programskih svetnikov izglasovalo že pred tedni. Kadunc, kot mi je v petek zvečer sam povedal v intervjuju, sploh ni imel izbire. Vmes je Biziljevo skušal prepričati, naj odstopi sama. A ženska noče.

Groteskna laž o fašistoidnosti

Ker so del tega obračuna s pomembnimi novinarji in uredniki, ki smo mu priča, očitki o neprimernem odnosu do fašizma, je dogajanje hudo resno. Na zmagi nad fašizmom je bil utemeljen povojni jugoslovanski in slovenski komunizem, ki je s tem upravičil tudi pomor množice povsem nedolžnih ljudi, ki s fašizmom niso imeli nič. Bi pa zaradi premožnosti, izobraženosti in znanja lahko ogrožali oblast partije in revolucijo.

Očitki Igorju Pirkoviču, Jadranki Rebernik ali Ljerki Bizilj o naklonjenosti fašizmu so sicer povsem očitno izmišljeni in tudi groteskno smešni. A to nič ne spremeni.

Kot novinarka je imela Biziljeva v zgodovini nekaj težav tudi z menoj, ker je nekoč prestopila med poslance in to med tiste, ki sodijo bolj na levo. V parlamentu je v poslanskih klopeh LDS nasledila Dimitrija Rupla, ko je bil ta izvoljen za župana Ljubljane. Sodila je torej med antifašiste, če se pošalim s terminologijo, ki jo z levice radi uporabljajo.

V novinarski skupnosti je ob njej potekal spopad, ali novinar, ki je šel v politiko, lahko kot novinar TVS pozneje še poroča o politiki, če ni več izvoljen. Ali se lahko vrne? Sam sem zastopal stališče, da ne. Miniti mora nekaj časa, da se lahko vrne na javno televizijo. In pri Biziljevi se je to zgodilo. Ker je to logiko sprejela in se pozneje tudi izkazala z dobrim vodenjem tretjega programa, je zame novinarska profesionalka, ki si zasluži dostojno in pošteno obravnavo.

Klerofašizem iz juga

V programskem svetu, ki je pred dvema mesecema za generalnega direktorja RTV izvolil Igorja Kadunca, si je vladna koalicija SMC, Desus, SD zagotovila odločno večino, izvolila pa je vanj tudi kar nekaj političnih aktivistov, ki so že prej sloveli, da zlahka zmerjajo druge ljudi s fašisti. Član programskega sveta, ki danes odstavlja direktorje in urednike, je tudi Domen Savič, ki je v političnih kampanjah v preteklosti na spletnih omrežjih zapisal denimo:

Uporabljal je tudi precej bolj nedostojne besede. Smo država svobode govora. Sam jo branim. A ko gre za oblastne organe, kar je svet RTV, ni dovoljeno vse.

Spopadanje s fašizmom je za Saviča realistično gledano varno početje, ker tega gibanja Slovenci sploh nismo imeli. V času, ko so se fašistična gibanja uveljavila v Italiji in Nemčiji, se je fenomen skrajnega nacionalizma sicer pojavil tudi pri nas in imel celo svoj časopis. Imenoval se je Orjuna. Kratica razkriva jugoslovanske nacionaliste. Še fašistov nismo imeli svojih lastnih. Uvozili smo jih z juga.

Je Veselič komunist, Možina pa ekonomist?

[wp_ad_camp_2]

A to ne pomeni, da spopadi s fašisti niso nevarni za tiste, ki so tako označeni in za celotno novinarsko skupnost. Obračun s skupino novinarjev Dela, ki so si veliko upali v času osamosvojitve, vodil jih je Danilo Slivnik, se je leta 1994 začel z velikim člankov v sobotni prilogi Dela z naslovom »Učiti se od nacistov«.  Podpisal ga je Janez Stanič, prej dolgoletni dopisnik iz Rusije. Kar je bil tudi Slivnik, ki je bil povrhu še član zadnjega partijskega centralnega komiteja. A ni pomagalo.

Ni nepomembno, da je Rebernikova, ki je novinarsko kariero po fakuleteti začela na televiziji, nekaj časa sodelovala tudi s Slivnikom.

Tokratno obračunavanje s Pirkovičem, Rebernikovo in Biziljevo ima dodatno dimenzijo, ker ga je sprožil intervju, po katerem intervjuvanca kritiki kar izenačijo z novinarjem. Ker je novinar Pirkovič Thompsonu omogočil, da je odgovoril na očitke mariborskega župana Andreja Fištravca, da je fašist, je s tem postal fašist Pirkovič sam in celo njegovi šefi. To je skrajno nevarna logika, ko novinarstvo sploh več ni mogoče. Po tej logiki je Boštjan Veselič, ker je naredil intervju z Milanom Kučanom, nevaren nekdanji šef komunistične partije, Jože Možina zaradi intervjuja z Radom Pezdirjem pronicljiv in sumničav ekonomski teoretik, sam pa, ker sem naredil intervju s Kaduncem, eden tistih, ki danes poskušajo likvidirati novinarski vrh javne televizije.

Ko je Mojco Pašek Šetinc globoko sram

[wp_ad_camp_3]

Pirkovič kot novinar res ni pretanjen specialist za politiko, je bolj poznavalec področja glasbe. A z ravnanjem si nikakor ni zaslužil tega, kar se mu je zgodilo: namreč postopkov, v primerjavi s katerimi so bili stalinistični nadvse velikodušni do obtoženih. Ilinka Todorovski ga je kot kakšna sekretarka komunistične partije na televiziji obsodila, ne da bi ga kdorkoli pisno sploh obvestil, česa je obtožen. V slogu:  za nas ni tabu tem, a fašizem je fašizem, in to je treba jasno obsoditi.

Tega še fašisti in komunisti niso tako počeli. No, so. Med vojno in takoj po njej.

Dobro se je spomniti še, da je na spletnih omrežjih urednica Mojca Pašek Šetinc takoj po objavi intervjuja s Thompsonom zgrožena sporočila: “Mislim, da smo spet izgubili vse uredniške kriterije, in spet bomo zadevo ‘uravnoteževali‘ v Odmevih. Posipavam se s pepelom, čeprav na Tednikovo urednikovanje zares nimam vpliva, me je globoko sram!”

Po domače se temu reče pranje političnega  perila v javnosti. Lahko pa tudi kako drugače.

Zakaj je Mojca Šetinc Pašek posebej zanimiva? Nedolgo tega, ko je prejšnji šef programskega sveta Mitja Štular nameraval dopustiti razpravo o njenem delu, je sodelovala na protestu novinarjev, kako je že razprava povsem nedopustno vpletanje v novinarsko in uredniško avtonomijo. Med protestnike sta se takrat prikradla dva aktivista z napisom: Smrt janšizmu.

Ljerka Bizilj pod napisom “SMRT JANŠIZMU” med novinarskimi protesti, da programski svet ni pristojen razpravljati o delu novinarjev. Foto. P. J.

Paškova po tem ni nič sporočala, da bi jo bilo globoko sram.  Ko programski svet zahteva odstavljanje direktorice zaradi ravnanj novinarjev, pa je tudi precej tiho.

Pred veliko zmago

[wp_ad_camp_1]

A takšno je pač politično razmerje sil in tak bo najbrž danes tudi razplet. Mojca Pašek Šetinc vlada.

Danes bo dosežena, če lahko napovem, velika zmaga nad fašističnimi kontrarevolucionarji med novinarji RTVS. Torej nad Pirkovičem, Rebernikovo, Biziljevo in nad tistimi, ki si upajo biti z njimi solidarni.

In vsa Evropa pa bo ploskala novemu direktorju, programskemu svetu in vladi Mira Cerarja, ki ji je, sicer šele več kot 70 let po vojni, uspelo obračunati s fašizmom med slovenskimi novinarji, ki jih je okužil celo hrvaški tip tega pojava, kar je še posebej nenavadno po vseh sporih in za našo državo ne najboljšem razpletu arbitraže o meji.

Marsovci Vida Pečjaka implodirajo, ko jih zdrave sile odkrijejo.

Nerodno je, da ti na RTV nočejo.

Kaj menite o razlogih za to dogajanje, lahko odgovorite v anketi:

[poll id=”6″]

Več:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/09/igor-kadunc-ce-bo-cela-evropa-o-tem-govorila-pac-bo/

Advertisements

7 thoughts on “RTV: Fašisti so med nami

 1. Postopno RTV SLO prevzema jugovina. Ideološke praske so samo navidezni spospadi, v bistvu pa gre za to, da postane RTV SLO, RTV YU.
  Ni si potrebno delati iluzij, da Slovenija počasi, a vztrajno drsi na Balkan v objem južnim bratom, no in sestram tudi. Prepreka pri tem je seveda Hrvaška, ki ubira popolnoma dugačno pot in se želi čim tesneje povezati z Evropo. Zradi Slovenije ji je to nemogoče, zato išče pot preko Madžarske, višegrajske skupine in seveda tudi preko iniciative treh morij pot v Evropo.
  Slovenija, ki je v srcu Evrope pa z jugonsotalgično politiko vse bolj rine na Balkan.Nič čudnega, saj ves primankljaj v prebivalstvu, ki ga povzroča kritično nizka rodnost in izseljevanje, nadomešča z jugosi, ki jih je vse več in postajajo odločilni volilni faktor. Tako je zmagal Janković, tako je zmagal Cerar. Naslednji je lahko že kar popolni Jugos, recimo kakšen Balkanski bojevnik.
  V Jugi je bilo biti Slovencec fašistična nevarnost, prav tako Hrvat, Makedoncec, ali Črnogorec. Moral si biti Jugoslovan, še bolje Jugosloven. To pa ni nič drugega kot, biti Srb, saj so se Srbi večinoma izjasnjevali za Jugoslovene in končno so tudi Jugoslavijo želeli pretvoriti v Srboslavijo.
  Ali ni zanikanje slovenskega boja za osamosvojitev prav povzdigovanje Srboslavije? Ali ni nešteto poizkusov kriminalizacije slovenskih osamosvojiteljev prav to, kar so hoteli Srbi z Miloševičem na čelu?
  Ali si kdo upa prešteti Srbe na RTV?
  Ali so kdo upa oceniti njihov vpliv?
  Naj spomnim, da smo se Slovenci plebiscitarno odločili, da želimo iz Balkana, iz Jugoslavije. Danes, pa bomo storili velik korak proti Balkanu, ko nam bodo odnesli Ljerko Bizilj.
  Kdo je Domen Savić? Ali ne presega s svojim srbofašizmom Tomsona?

  Všeč mi je

  • Domovine oziroma države nimamo, ker jo je ukradla že na začetku rojstva Slovenije po plebiscitu udbomafija, pod murgelskim pokroviteljstvom “firme” forum21. Dokler se narod ne bo zavedal, bo “hudičeva” komunistična pot pokopala narod in Slovenijo.

   Všeč mi je

 2. Ljerka bo (upam) spoznala, da so vse njene usluge levici zaman. Ti tovariši brez kančka vesti izpljunejo svojega tovariša od katerega nimajo več korist, in njihove zahteve so brezsramne in vedno hujšei. Po eni strani se mi zdi to drugi konec palice s katero je tako veselo udrihala po JJ. Ne vem Ljerka, ste kaj spremenili svoje mišljene in ste se zamislili nad tem kaj ste počeli prej…sedaj žanjete tisto, kar ste posejali? RTV naročnino naj se ukine (to je obljubil tudi že JJ in tega ni izpolnil) pa naj financirajo svoje komunistične orgije iz denarnic somišljenikov.

  Všeč mi je

 3. Kadunc. Svojo sliko o intervjuju sem si ustvaril. A to je moja zadeva, na katero nisem naslonil predloga za odstavitev. Zaradi intervjuja so bili protesti. Nanje se je odzvala varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski. Odzval se je programski svet.

  No, povedal je, kako teče postopek odstavitve, ko nekdo ne dela po navodilih velikega brata:
  najprej se zgodijo protesti dežurnih socialističnih gledalcev ter nastavljenih družbenopolitičnih delavcev – urednikov (kakšne profesionalne reference sploh ima presstitutka Pašek-Šetinčeva?),
  sledi protest družbenopolitične delavke Ilinke
  in na koncu vse potrdijo kaviar komunisti v programskem svetu.
  RTV – TOZD živalske farme.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s