Igor Kadunc: “Če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo”

Ali odstaviti direktorico televizije Ljerko Bizilj, ker ni ukrepala proti odgovorni urednici Jadranki Rebernik, bo v ponedeljek odločal programski svet RTV Slovenija. Generalni direktor zavoda Igor Kadunc v intervjuju pojasnjuje, zakaj razrešuje Biziljeve leto pred koncem mandata. Če bo razrešena, bo takoj predlagal vršilca dolžnosti.

Po Biziljevi ne bo Perovič

[wp_ad_camp_2]

“O tem se nisem pogovarjal, niti razmišljal, kaj šele da bi komu to omenil,” je Kadunc zanikal, da bi za šefa televizije nameraval pripeljati Tomaža Peroviča. Da odstavljanje Biziljeve niso zahtevali iz vlade, je zatrdil z: “Z nobenim politikom se o tem nisem pogovarjal. Z nobenim od poslancev. Le eden od politikov, ko sem z njim govoril o nečem drugem, mi je rekel: Joj, ne mi to delati; to bodo izkoristili proti nam, da pred volitvami menjavamo. Odgovoril sem mu, da gre za načela in če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo.” Na glasovanje programskega sveta o odstavitvi Biziljeve pa Kadunc ne bo vezal svojega položaja.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc pred intervjujem v svoji pisarni. Foto: P. J.

Kaj vas je v intervjuju s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thompsonom tako zelo zmotilo, da zahtevate soglasje programskega sveta za predčasno odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj?

“Nikoli nisem povezoval predloga za razrešitev s tem, kar si sam mislim o tem intervjuju ali pa o Thompsonu. Spremljam precej hrvaške medije. Svojo sliko o intervjuju sem si ustvaril. A to je moja zadeva, na katero nisem naslonil predloga za odstavitev. Zaradi intervjuja so bili protesti. Nanje se je odzvala varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski. Odzval se je programski svet. Programski svet je potrdil ugotovitve, da je šlo za kršitve nekaterih načel.”

“Pirkovič ni predstavil vseh plati”

Ljudem je najbrž treba pojasniti, kaj je novinar storil neetičnega, kaj je prekršil.

“Lahko povem le svoje stališče. A to ni uradno. Nisem varuh. Ne spoznam se dovolj, da bi lahko presojal. Moje mnenje pa je, da v intervjuju Igor Pirkovič fenomena Thompson ni predstavil celovito.”

V Sloveniji se je politika ob odnosu do Thompsonovega koncerta povsem razdelila. Na levi bi ga prepovedali, na desni ne. Ena od razlag je, da so se razdelili tudi novinarji in uredniki na televiziji in da ukrepate, ker Pirkovič ni ravnal v skladu s političnimi stališči vladajočih.

“Ne sprejmem tega. Ta intervju ni prikazal fenomena Thompson celovito. Ustvaril je vtis, da gre za pevca, ki je na Hrvaškem zelo priljubljen, ker poudarja domoljubje in ki verjame, da so določene stvari povsem normalne. Zanj je normalen vzklik: za dom spremni. V intervjuju pove, da je ta pozdrav obstajal pred drugo svetovno vojno, med vojno in tudi po njej. Novinar pa ni predstavil, da je ta pozdrav povezan s temno preteklostjo sosednje države. Poglejte, ko je hrvaški državni reprezentant po tekmi vzel v roke mikrofon in »pozdravil« množice s vzklikom »za dom spremni«, ga je mednarodna nogometna zveza kaznovala za več let. Praktično mu je zaključila kariero, da o kazni za Hrvaško ne govorim. Pri nas pa nekateri mislijo, upam, da ne tudi vi, da je to popolnoma nesporna zadeva. Tak je bil tudi vtis iz intervjuja. To je le ena od stvari, ki bi se jih dalo bolj celovito prikazati. Ampak se ne ukvarjam s tem, kar jaz mislim.”

V intervjuju je novinar pevcu ponudil možnost, da predstavi svojo plat medalje, da odgovori na očitke…

“Kje pa je druga plat medalje?”

Intervju ni prostor za komentiranje.

“Kje je druga plat medalje, če smo zavezani celovito prikovati stvari?”

Televizija objavlja veliko intervjujev, ki so subjektivni, enostranski. A tudi druge prispevke, ki so pa včasih zelo kritični in se to dopolni.

“Kaj pa če tiste druge informacije ljudje ne gledajo. Mislim, da so pravila dovolj jasna. V oddaji, ki se je lotiš, moraš celovito in v skladu s poklicnimi merili in etiko pokazati stvari. Še enkrat: nisem pa svojega predloga zgradil na mnenju Igorja Kadunca. Gre za to, da je tisti, ki je za to pristojen v tem zavodu, to je programski svet, sprejel stališča. Ko sem se pogovarjal z Igorjem Pirkovičem mi je rekel, da so očitki politični. Prosil sem ga, naj mi napiše ugovor k stališču, ki ga je napisala Ilinka Todorovski. A ugovorov, razen, da so očitki politični, nisem dobil.”

Je bil postopek presoje ravnanja pošten?

Zakaj ni Todorovska obvestila novinarja, kaj mu očitajo in pridobila odziva obtoženega pred presojanjem?

“Ste prepričani, da ni? Povedal mi je, da se je z njo pogovarjal.”

S Pirkovičem sem govoril. Pojasnil mi je, da ni dobil nikakršnega pisnega obvestila o obtožbah in da ga je po telefonu Ilinka Todorovski obvestila, da je odločila, mu povedala, kakšna je odločitev in ga vprašala, kaj na to pravi. To ni pošten postopek do novinarja…

“V to se nisem spuščal. Varuhinja ima svoja pravila. Sem pa sam zaprosil Pirkoviča, da se na obtožbe odzove in meni pošlje odgovor. Tega ni storil.

Kdo je bil sploh tožnik, ki je sprožil spor, da je Ilinka Todorovski presojala?

“Bile so pritožbe gledalcev in je reagirala. In dala meni v vednost.”

Ni zapisano, kdo so ti gledalci…

“To ni res. V poročilu varuhinje so navedeni. Kot direktor televizije pa sem Pirkoviču ponudil dodatno možnost, da bi se izjasnil. Morda moramo dodelati pravila za varuha. Da mora ponuditi možnost odgovora novinarju.”

Saj varuh ni pristojen za takšne sodbe. To počnejo uredniki ali častno razsodišče društva novinarjev. Zato v nobenem pravnem aktu zanj ni določen postopek in način presojanja ravnanja novinarjev.

“Kot direktor se, ko so kršitve, moram odzvati. Programska merila in etične standarde novinarji morajo upoštevati. To določa statut RTV. Programski svet je odločil. Tako pač je…”

Celo v disciplinskih postopkih imajo novinarji neke pravice. V tem primeru ni imel nobene. Na sodišču, kamor se bo vse skupaj preselilo, ko bo to odločalo o predčasni razrešitvi direktorice…

“Ne gre za disciplinski postopek, ko predlagam razrešitev urednika ali direktorja. Ljerka Bizilj je izgubila moje zaupanje, ker ni dopustila, da bi se sploh kaj začelo odvijati in tisto, kar bi se začelo odvijati, bi se moralo po sklepu programskega sveta RTV in v skladu s statutom in zakonom. A se ni zgodilo. Imam pravico predlagati zamenjavo.”

Naslednik Biziljeve bo imenovan hitro

[wp_ad_camp_2]

Predčasna razrešitev direktorice televizije leto pred koncem mandat mora biti po statutu tehtno utemeljena s hudo škodo, ki je bila povzročena, nespoštovanjem statuta, zakona..,..

“Ti elementi so. To mirno zagotavljam. Ob vsem že povedane so težave tudi pri sklepanju pogodb, ker se ni v celoti spoštovalo zakonov.”

Kaj bi morala narediti Jadranka Rebernik, da bi ravnala prav kot urednica. Prepovedati objavo intervjuja, cenzurirati dele?

“Absolutno ne cenzurirati. Morala pa bi, ker je bila seznanjena za kaj gre, poskrbeti za to, da bi bil prispevek v skladu s poklicnimi merili in etičnimi normami. Da bi v prispevku gledalec, ki to gleda, dobi celovito sliko o fenomenu Thompson.”

Je kdorkoli ocenil, da je tudi Rebernikova kršila etične standarde s svojim ravnanjem?

“Da bi ocenili Rebernikovo?”

Da, predlagali ste sankcije proti njej.

“Nisem predlagal sankcij proti Rebernikovi, do tega nismo prišli. Prosil sem Ljerko Bizilj, da oceni, ali bi morala te postopke začeti. Rekla je, da ne.”

Predlagala bi vam lahko le razrešitev.

“In potem bi jaz presodil, ali so elementi, da se to naredi. Pa nisem, ker mi je bila ta pot zaprta.”

Če vam programski svet v ponedeljek dovoli odstavitev Biziljeve, koga boste imenovali za vršilca dolžnosti direktorja televizije?

“To bom povedal takrat, ko se bo to zgodilo. Ljudi ne bom izpostavljal že prej po nepotrebnem.”

Imenovanje bo najbrž hitro. Bilo bi neodgovorno, če bi jo odstavili, potem pa bi morala naprej delati…

“Imam ime. To ni problem. Bi pa bilo neodgovorno, če bi ga že razkril.”

Nikomur nisem nič dolžan

[wp_ad_camp_3]

Pričakujete, da bo vršilec dolžnosti takoj predlagal odstavitev odgovorne urednice?

“Ne. To ni stvar vršilca dolžnosti. To bo počakalo. Objavljen bo razpis. Izvoljen bo novi direktor televizije. Presodil bo sam, kaj bo naredil. Če bo prevzel odgovornost, da se bo v Informativnem pod vodstvom Rebernikove v celoti spoštovali poklicni standardi, potem bom vzel to na znanje in verjetno potem ne bom imel razloga, da bi se ta zgodba nadaljevala. Za odgovornost do javne RTV gre.”

Mandat bi se Biziljevi iztekel takoj po imenovanju nove vlade po volitvah prihodnje leto. Se zato mudi?

“Strahotno razočaran sem, da ljudje ne verjamejo, da nimam nič s politiko. Ne z levimi in ne z desnimi. Ne s koalicijo in ne s opozicijo. Nič. Z nobenim politikom se o tem nisem pogovarjal. Z nobenim od poslancev. Le eden od politikov, ko sem z njim govoril o nečem drugem, mi je rekel: “Joj, ne mi to delati. To bodo izkoristili proti nam, da pred volitvami menjavamo” Odgovoril sem mu, da gre za načela in če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo. Ne morem sodelovati z ljudmi, ki, če se ugotovi kršitev, niso pripravljeni reagirati. Za osnovne principe gre.”

Kršitev so ugotovili programski svetniki, ki niso izpeljali nobenega postopka. Varuhinja, ki ni izpeljala postopka. To so le politične sodbe.

“Zaradi mene lahko mislite, da je programski svet političen organ, da je politično sestavljen. Jemljem ga kot neodvisen organ, ki vodi del stvari v tej hiši.”

Vsakokratna koalicija si v njem določi večino. Sam sem bil desetletje v programskem svetu, vemo, kakšna je vloga politike…

“Lahko. A po zakonu je to najvišji organ, ki upravlja z RTV Slovenija. Če bodo vanj prišli drugi posamezniki, bom še vedno trdil enako. Ne morem reči, ker vas je nastavila ta večina, zame niste merodajni.”

[wp_ad_camp_1]

Govoril sem le o odgovornosti. V preteklosti je bila desna večina, ko je vladal Janez Janša, soodgovorna za ravnanje Antona Guzeja in Jožeta Možine, ker so ju imenovali. Danes je neka druga za vaše ravnanje.

“Moj sogovornik je programski svet in ne politika. Pri tem vztrajam. Nimam nobene obveze do nikogar v politiki. Na položaj sem prišel brez podpore katerekoli stranke. In nikomur nisem nič dolžan. Ne briga me, od kod je kdo prišel. Zame je programski svet pač povedal, da ta prispevek ni bil v redu, to so izglasovali z 20 glasovi in mi naložil, da ukrepam. Kako pa lahko drugače kot tako kot sem?”

Če v programskem svetu v ponedeljek ne bo 15 glasov za odstavitev Biziljeve, bosta še normalno sodelovala pri vodenju zavoda?

“Na nek način bova lahko. To partijo sva odigrala na dokaj visokem nivoju, brez nizkih udarcev. Vsaj, ne vem zanje. Morda je bilo kaj v ozadju. Še bova lahko sedela v programskem svetu drug ob drugem. A zaupanja ni. Meni je žal, da leto pred koncem mandata Biziljeva ne uvidi, da morda ni najboljši način, da se stvari peljejo tako kot so se. Veliko možnosti sem ji dal, da se to razreši brez programskega sveta. A njena odločitev je bila drugačna. Slišal sem tudi, da naj na odločitev svetnikov vežem svoj mandat in bom dobil podporo. Ne. Tega ne bom storil. Če pa bom začutil, da ne morem več delati, pa bom odšel in se naučil vrtnariti.”

Mnenje:

https://spletnicasopis.eu/2017/07/05/skandal-cerarjeva-vlada-politicno-odstavlja-direktorico-in-urednico-javne-televizije/

Svoje mnenje lahko poveste v anketi:

[poll id=”6″]

Advertisements

9 thoughts on “Igor Kadunc: “Če bo cela Evropa o tem govorila, pač bo”

 1. Sramotno dejanje direktorja.
  Slovenija je pač en sam škandal.
  Že zdavnaj bi morali to štalo razpustiti in na novo ustanoviti manjšo in učinkovitejšo RTV, kjer ni prostora za POLITIKANTE.

  Všeč mi je

 2. Če bi generalni direktor RTVS dosledno zahteval od vseh intervjujev (in vsakega posebej), da izpraševalci v njih vedno in vselej zajamejo vse resnične in tudi v javnosti očitane domneve in okoliščine v zvezi z izpraševancem, bi se vsak medijski intervju spremenil v mali sodni proces, v katerega bi morali biti vključeni vsi “plusi” in “minusi”, vsi argumenti “za” in “proti”, ki jih javno mnenje pripisuje posamezniku.
  Si predstavljate medij, urednike in novinarje, ki bi dosledno in v celoti uresničevali zahteve generalnega direktorja RTV Slovenija?
  Vsak, ki spremlja informativne, zabavljaške in športno-rekretativne oddaje RTVS, se dobro zaveda, da tem popolnoma izmišljenim, nestrokovnim, zavestno ohlapnim in neuresničljivim kriterijem generalnega direktorja RTVS pravzaprav ne ustreza nobena informativna oddaja in noben intervju sodelavcev RTVS.
  In žalostno je, da nihče od medijskih strokovnjakov – teoretikov in praktikov (s FDV in izven) – ob teh nadvse vprašljivih, nevarnih in škodljivih stališčih, ki omogočajo vsakršne ideološke, politične in predvsem nestrokovne in neprofesionalne zlorabe pooblastil generalnega direktorja RTVS, ne povzdigne glasu ter javno ne protestira proti poskusu omejevanja ustavno zagotovljenih avtorskih pravic in svoboščin ter proti neposredno napovedani zlorabi pooblastil generalnega direktorja v poskusu brutalnega rušenja avtonomije in profesionalnega dostojanstva avtorsko prepoznanih osebnosti na TVS.
  Kje so zdaj (poklicani in samooklicani) varuhi univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin, kje so zaščitniki pravic in svoboščin javnega izražanja mnenj v okvirih veljavne ustave in zakonodaje, kje so zagovorniki avtonomije profesionalnega novinarstva ter profesionalne novinarske etike in dostojanstva novinarske stroke, ki si ne more in ne sme dovoliti ponovnega poskusa politikantskega “preganjanja čarovnic” po škandaloznem vzorcu generalnega direktorja RTVS in nekaterih članov Programskega sveta RTVS. V bistvu smo priče skrajno moralno zavrženega in za demokracijo skrajno škodljivega totalitarističnega oblastniškega poskusa suspendiranja ustavne ureditve, vladavine prava in na papirju deklarirane svobode javne besede ter garantiranih svoboščin in avtonomije novinarske profesionalne stroke in etike.

  Všeč mi je

 3. Po teh navedbah,ki se nanašajo na statut RTV
  oziroma na disciplinsko odgovornost ima Igor Kadunc kot vd direktor upravičeno prav,kar dokazuje tudi US.Lejrka Bizilj je dejansko podlegla levičarskim dvornim spletkam ideoloških vsebin,še posebno s strani programskega sveta,ki eksplicitno kaže na levičarsko komi pripadnost,ki zavrača avtentičnost in realno sliko zgodovine!Kako se bo odvilo glasovanje v programskem svetu,pa je že vnaprej znano.Zanimivo pa bi bilo,ob potrditvi Kadunčevega predloga,postavil na mesto Biziljeve Igorja Pirkoviča !?

  Všeč mi je

 4. V začetku 90. letih je bil v Tedniku intervju z bivšim DOMOBRANCEM Vinkom Levstekom. Takrat je bil urednik Tednika Otmar Pečko. Zgodilo se ni nič, nihče ni odletel.
  Vse bolj leva postaja RTV, vse bolj podlega enoumju, vse bolj leze v nedemokratičnost. Na državnem nivoju se nam bliža tiranija, glajhšaltunganje in režim, ki smo ga zavrgli.
  Treba bo ukinit obvezno plačevanje elektro priključka, ki se steka na račun RTV. Take RTV ne rabimo!

  Všeč mi je

 5. “To ni res. V poročilu varuhinje so navedeni. Kot direktor televizije pa sem Pirkoviču ponudil dodatno možnost, da bi se izjasnil. Morda moramo dodelati pravila za varuha. Da mora ponuditi možnost odgovora novinarju.”
  Ni, potrebno, ker to ima že po Ustavi RS (možnost odgovora novinarju) – temu se reče pošteno sojenje. Nikjer pa tudi ne piše, da RTV Slovenija predmetnega načela ne sme uporabljati v svojih notranjih postopkih. Prav tako pa pravila ni potrebno kamorkoli zapisati, ampak ga je v postopkih potrebno le upoštevati in spoštovati.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s