Škandal: Cerarjeva vlada politično odstavlja direktorico in urednico javne televizije

Novi direktor RTV Igor Kadunc je sprožil postopek za odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker ta noče odstaviti urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Na Biziljeve z leve že dalj časa pritiskajo, da mora odstaviti Rebernikovo. Proti urednici bi direktorica po mnenju generalnega direktorja Kadunca morala ukrepati zaradi intervjuja, ki ga je Igor Pirkovič naredil s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thompsonom. Thompsonu so slovenske oblasti maja prepovedale koncert, ki bi moral biti v Mariboru na dan, ko je bil tam kongres opozicijske SDS.

Thompson le slab izgovor

Kadunčevo sklicevanje na Pirkovičev intervju, ki z vidika (ne)spoštovanja novinarske etike za javno televizijo ni bil nič posebnega, je izgovor. A neroden. Thompson na Hrvaškem kot umetnik sodi med simpatizerje desnice in del intervjuja, v katerem odgovarja na očitke, je bil tudi posnetek, ki je vseboval zanimivo politično sporočilo, ki je morda zmotilo koga v Sloveniji. Takšen je bil videti ta del intervjuja:

 

Intervju je bil tudi sicer precejšnja politična provokacija za levico, ki se je odzvala z ostrimi protesti v programskem svetu, ki ga obvladuje. Pirkovič je zaradi pritiskov odstopil kot urednik Tednika. Ker pa Ljerka Biziljeva, ki je tudi izkušena novinarka in urednica, kot direktorica ni bila pripravljena storiti, kar so od nje zahtevali, saj bi očitno šlo za političen poseg v uredništvo, namerava Kadunc zdaj zamenjali njo. S pomočjo programskega sveta, ki ga je nastavila vladajoča koalicija.

Kadunc nima novinarskih znanj in kompetenc, da bi lahko presojal spoštovanje pravil novinarskega in uredniškega ravnanja. Domnevno profesionalno spornega ravnanja Rebernikove tudi ni presojalo častno razsodišče društva novinarjev ali kak drug podoben organ in ni znano, da bi Kadunc sprožil kak tovrsten spor.

Ker ni med podpisniki peticije 571

[wp_ad_camp_2]

Da bo Kadunc poskusil zamenjat Rebernikovo, je bilo znano še preden se je intervju s Thompsonom sploh zgodil. Kadunca je na vrh televizije nastavil programski svet, ko si je levica, ki člane programskega sveta imenuje v državnem zboru, v njem zagotovila odločno večino. Namen  Kadunca je disciplinirati javno RTV pred parlamentarnimi volitvami, ki se naglo bližajo. Urednico Jadranko Rebernik poskuša Kadunc odstaviti, ker ni simpatizerka katere od vladnih strank. Ker, če povemo naravnost, ni deklarirana levičarka. Ni, denimo, podpisala peticije 571 novinarjev.

Da je Thompson izgovor, kaže, ker sem za tednik Reporter že teden pred objavo intervjuja s Thompsonom opozoril, da političnih odpuščanj in menjav v medijih še ni konec. Povedal sem:

“Slišijo se govorice, da bo prišlo do zamenjav tudi v informativnem programu nacionalne televizije, kjer je na tarči Jadranka Rebernik, ki je zmerna urednica. Izvoljen je bil novi generalni direktor Igor Kadunc, ki v preteklosti, ko sem bil še član sveta RTV in je imel večino najprej Janez Drnovšek, pozneje pa Janez Janša, ni imel možnosti, da bi prišel na vrh, ker je veljal za preveč levega.”

Cerar ni kot  Drnovšek ali Janša

[wp_ad_camp_3]

Revija Reporter, v kateri je bil objavljen intervju, je že pred to mojo izjavo pisala o Kadunčevih pritiskih na odgovorno urednico informativnega programa Rebernikovo.

Za slovensko javno televizijo so predčasna odstavljanja direktorjev in urednikov informativnih programov javne RTV iz političnih razlogov v letu pred volitvami novost. Česa takšnega, da bi predčasno pozamenjal oba, še nihče ni storil. Ne Janez Drnovšek, ne Janez Janša, ki sta doslej edina vladala vsaj štiri leta.

Vlade, z večinami, ki jih imajo, nastavljajo nadzornike in člane programskega sveta in s tem tudi generalne direktorje in so za njihovo ravnanje tudi odgovorne. Za Kadunčevim političnim lomastenjem po najpomembnejšem javnem mediju je zato zdaj pač premier Miro Cerar in koalicija SMC, Desus in SD.

Če bo Kadunc, ki bi, da se znebi Rebernikove, odstavil celo direktorico, vztrajal, je pričakovati pravne spore in tudi številne mednarodne odmeve.

Odstavljanje urednice javne televizije pred volitvami, ker se ni pripravljena prikloniti tej ali oni stranki, je prvovrstni škandal. Uvršča nas najmanj nazaj na Balkan.

Če ne še kam precej dlje in še bolj nazaj.

Intervju za Reporter je dostopen na povezavi:

https://spletnicasopis.eu/2017/05/22/delo-je-bilo-zlorabljeno-za-politicno-propagando-revija-reporter/

Advertisements

7 thoughts on “Škandal: Cerarjeva vlada politično odstavlja direktorico in urednico javne televizije

 1. Jančič: “Če bo Kadunc, ki bi, da se znebi Rebernikove, odstavil celo direktorico, vztrajal, je pričakovati pravne spore in tudi številne mednarodne odmeve.”

  Pravni spori se bodo vlekli, Kadunc bo takrat itak v pokoju, plačevali pa bomo davkoplačevalci.
  Mednarodnih odmevov ne bo, ti se zgodijo le če je “žrtev” član DNS alias F571!

  “Kaj nam pa morete”, pravijo pravoverne svinje (kot v Živalski farmi), ki obvladujejo tudi pravosodje in ostale družbene podsisteme in so pod okriljem F21!

  Všeč mi je

 2. Intervju “odstopljenega” urednika Tednika in novinarja Iva Pirkovića s hrvaškim estradnikom je le skrajno neprepričljiva maska in votlo-prazni poslednji povod militantne politične levice za totalni obračun z vsemi preostalimi vladajoči levici domnevno nezvestimi direktorji, uredniki in novinarji na javnem zavodu RTV Slovenija.
  Zagotovo vladajočo kleptokracijo in njeno kriminalno-politično podzemlje, ki se v javnosti rada pokriva in legitimira z ikonami in simboli komunističnega totalitarizma in jugonostalgije, mnogo bolj od omenjenega intervjuja z obskurnim hrvaškim estradnikom motijo in nemara že neznosno skelijo tiste oddaje v programih javnega zavoda RTVS, ki nadvse pogumno odstirajo in nepodkupljivo konkretizirajo najbolj tabuizirana, prikrita in zatajevana zločinska ozadja tragične zgodovinske resničnosti nekdaj vladajoče mitologije NOB, revolucije in državljanske vojne ter agit-propovske zlaganosti povojne socialistične “edinstvenosti”, “naprednosti”, “pravičnosti” in “neuvrščenosti” v totalitarni diktaturi SFRJ.
  Za srdite branilce “statusa quo” iz zajedalske tranzicijske vladajoče kleptokracije, ki bi želeli ohraniti in z vsemi sredstvi ubraniti vse privilegije, ki jih uživajo v politiki, javnem sektorju, bančništvu, podjetjih v državni lasti, pravosodju in lastniško ugrabljenih medijih, je seveda mnogo bolj moteč, denimo, nedavni nadvse odkriti in obtožujoči intervju dr. Jožeta Možine z mag. Radom Pezdirjem, kot pa Pirkovičev povsem rutinski in popolnoma “nevnetljivi” intervju z na Slovenskem komaj znanim in komaj kdaj poslušanim hrvaškim estradnikom.

  Všeč mi je

 3. IVA – Se strinjam. -_-
  Sicer je tako-skrajno leva tovarišija v svinjaku meče svoje tovariše oziroma svoje leve prasice in prašiče. (Se opravičujem, če sem kakšno svinjo užalil)
  Je pa grozn, da moramo ta svinjk plačevat.(svinjak je mišljeno samo za RTV politična poročanja.)
  __________
  Lep pozdrav

  P.s.: Kako so že rekli vsak dan zjutraj na valu 202 v času, ko je vlado vodil gospod Janez Janša – Dobro jutro revšna.

  Všeč mi je

 4. Sinoči smo izvedeli, kdo je direktor RTV SLO in hkrati tudi predsednik programskega sveta. Naj vprašam, kdo?
  No, tisti, ki oddaje niste gledali, ali bili o njej obveščeni seveda lahko odgovarjate na pamet, torej ugibate. Za vse tiste, ki so oddajo spremljali, pa je povsem jasno, da je to šev udbomafije
  MILAN KUČAN.
  Bolj prepričljivo kot je to storil, skorajda ni mogel. Samo tri dni je minilo, ko je na isti RTV postal po izjavah Rada Pezdirja eden glavnih zlikavcev in vodja mafije, ki nam je ukradla Slovenijo, je ta peden mož po postavi naročil oddajo v udarnem terminu, da popravi škodo, ki mu jo je povzročil Pezdir. Kot se za generalnega direktorja, ki je hkrati predsednik programskega sveta, se pravi, gazda nad gazdami, spodobi, si je takoj določil termin oddaje in ta termin so mu podložniki, ki jih nastavlja preko najrazličnejših vez in omrežij, takoj dodelili in že je lahko demantiral vse, kar je Pezdir v velikih mukah in odrekanjih pridobil iz zaprašenih arhivov.
  To je demokracija na slovenski način. Takšna demokracija pa je zelo daleč od želja in pričakovanj tistih Slovencev, ki so se skorajda enoglasno izjasnili, da želijo iz Jugoslavije, iz Balkana, da si želijo demokracije in samstojnosti.
  Namesto, da bi se stoletne sanje Slovencem uresničile, smo ostali točno tam kjer smo bili. Oddaljeni od Evrope, na Balkanu, v nedemokratični in pozor, mafijski družbi, ki je mnogo slabša od propadlega komunizma. Tam je bil en mafijoz dovolj, tukaj pa jih je karedelo, kar lahko opišemo kot Ali baba in štirideset razbojnikov, ki ropajo in kradejo, hkrati pa zastrašujejo ljudi.
  Kljub temu je otrebno vsaj to, da se o glavnem mafijozu male rasti začne razprava, pa makar na omrežjih, ker o tem režimski mediji zanesljivo ne bodo niti črhnili.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s